Πολιτική

Bloomberg: Ελλάδα και Πολωνία ζητούν από την Ευρώπη κοινή αμυντική ασπίδα

Bloomberg: Ελλάδα και Πολωνία ζητούν από την Ευρώπη κοινή αμυντική ασπίδα Φωτογραφία: ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ντόναλντ Τουσκ ζητούν να συζητηθεί στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής το αίτημα για κοινή αμυντική ασπίδα.

Επιστολή στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έστειλαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ντόναλντ Τουσκ, με την οποία ζητούν από την πρόεδρο της Κομισιόν τη δημιουργία μιας κοινής ασπίδας για την αεράμυνα της Ευρώπης, σύμφωνα με το Bloomberg.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Πολωνός ομόλογός τους ζητούν το θέμα αυτό να συζητηθεί στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής, η οποία είναι προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί στις 27-28 Ιουνίου, αναφέρουν οι πληροφορίες του Bloomberg.

Στην επιστολή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ντόναλντ Τουσκ προτείνουν η ασπίδα αεράμυνας να προστατεύει την Ευρώπη από εχθρικά αεροσκάφη, πυραύλους και drones. Η έγκριση ενός τέτοιου έργου θα έστελνε σαφές μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση για την αποφασιστικότητα της Ευρώπης να υπερασπιστεί τον εαυτό της, επισημαίνουν. Παράλληλα, σημειώνουν ότι η Ελλάδα και η Πολωνία- μαζί με τις ΗΠΑ- είναι οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ που είχαν τις μεγαλύτερες δαπάνες ως ποσοστό του ΑΕΠ πέρυσι.

Ακόμα, αναφέρουν ότι η δημιουργία μιας κοινής ασπίδας θα λειτουργούσε καταλυτικά υπέρ της αναβάθμισης και της ενίσχυσης της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ντόναλντ Τουσκ συζήτησαν το ζήτημα της ασπίδας όταν συναντήθηκαν στη Βαρσοβία τον προηγούμενο μήνα, σημειώνει το Bloomberg.

Μητσοτάκης: Κοινή ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για σημαντικά αμυντικά έργα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην επιστολή που έστειλαν με τον Ντόναλντ Τουσκ, κατά την ομιλία του, το απόγευμα της Πέμπτης, στο Άργος.

«Ζητώ από την ΕΕ να διερευνήσει την δυνατότητα κοινής ευρωπαϊκής χρηματοδότησης για σημαντικά αμυντικά έργα που θα αφορούν ολόκληρη την Ευρώπη», επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι «το παράδειγμα το οποίο της έδωσα είναι η δημιουργία μίας αντιπυραυλικής ασπίδας πάνω από ολόκληρη την Ευρώπη».

«Σκεφτείτε το όφελος για την πατρίδα μας αν καταφέρναμε να δημιουργήσουμε ένα τέτοιο αμυντικό σύστημα με ευρωπαϊκούς πόρους. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα χρειαστεί να δαπανήσουμε εθνικούς πόρους για μία ανάγκη η οποία είναι και εθνική και ευρωπαϊκή», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, διερωτώμενος «ποια είναι η πολιτική δύναμη, ποιοι είναι οι πολιτικοί, ποιοι είναι οι ευρωβουλευτές που την επόμενη ημέραα στην Ευρώπη θα διαπραγματευτούν τέτοιες πρωτοβουλίες;».

« Την απάντηση την ξέρετε: Μόνο η ΝΔ μπορεί να παίξει αυτό τον ρόλο», υποστήριξε.