Πολιτική

Μητσοτάκης: «Το να μπει 90% νέος φόρος στις τράπεζες, σημαίνει ότι θα κλείσουν και ότι ο Κασσελάκης θα γίνει νέος Βαρουφάκης».

Μητσοτάκης: «Το να μπει 90% νέος φόρος στις τράπεζες, σημαίνει ότι θα κλείσουν και ότι ο Κασσελάκης θα γίνει νέος Βαρουφάκης». Φωτογραφία: EUROKINISSI
Αναφερόμενος στον εκλογικό πήχη που έχει τεθεί από την ΝΔ για 33% στις ευρωεκλογές, ξεκαθαρίζει ότι «κανένα ποσοστό δεν θα ταράξει τον εκλογικό κύκλο της τετραετίας».

Την σημασία των ευρωεκλογών οι οποίες «δεν προσφέρονται ούτε για αδράνεια, ούτε για δήθεν ψήφους διαμαρτυρίας», υπογραμμίζει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στον «Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής».

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρεται στον εκλογικό πήχη που έχει τεθεί από την ΝΔ στο 33% των προηγούμενων ευρωεκλογών, ξεκαθαρίζει όμως ότι «κανένα ποσοστό στις ευρωεκλογές δεν θα ταράξει τον εκλογικό κύκλο της τετραετίας». Υποστηρίζει ωστόσο πως «αν δεν είναι μήνυμα συνέπειας και συνέχειας, τότε ίσως δώσει το δικαίωμα σε μία αλλοπρόσαλλη αντιπολίτευση να αμφισβητήσει τους συσχετισμούς που οι ίδιοι οι πολίτες αποφάσισαν πριν από 10 μήνες».

«Και το χειρότερο: θα ενισχύσει εκείνες τις ακραίες φωνές που ζητούν να γκρεμιστούν όσα με κόπο έχουμε χτίσει, εδώ και μία πενταετία», αναφέρει και προσθέτει: «Να γιατί αυτές οι εκλογές δεν προσφέρονται ούτε για αδράνεια, ούτε για δήθεν «ψήφους διαμαρτυρίας». Γιατί οι τελευταίες θα είναι αψήφιστες ψήφοι: άλλο θα θέλουν να δηλώσουν όποιοι τις ρίξουν επιπόλαια στην κάλπη και άλλες συνέπειες θα προκύψουν, τελικά, για τη ζωή τους από το αποτέλεσμα».

Ο κ. Μητσοτάκης δηλώνει για μια ακόμη φορά ότι αντιλαμβάνεται πως «η ακρίβεια εξακολουθεί να πολιορκεί τα νοικοκυριά, ροκανίζοντας τις μόνιμες αυξήσεις στο Δημόσιο, σε μισθούς και σε συντάξεις, όπως και στον κατώτατο μισθό». Όπως λέει, «η ακρίβεια όντως παραμένει το κορυφαίο πρόβλημα των νοικοκυριών και κορυφαίο στις προτεραιότητές μας».

«Όμως ας μη γελιόμαστε. Μία παγκόσμια τάση σε μία οικονομία διεθνοποιημένη δεν είναι δυνατόν να περιοριστεί τοπικά. Γι΄αυτό και τα στοχευμένα μέτρα στήριξης θα συνεχιστούν», τονίζει, επαναλαμβάνοντας ωστόσο πως «για εμάς η οριστική απάντηση είναι οι μόνιμες αυξήσεις των αποδοχών».

Ο κ. Μητσοτάκης απαντά και στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για πρόσθετη φορολόγηση διυλιστηρίων, εταιρειών ενέργειας και τραπεζών, λέγοντας: «Για το θέμα της πρόσθετης φορολόγησης των διυλιστηρίων και των εταιριών ενέργειας, στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν μείνει τρία χρόνια πίσω. Τα κάναμε όλα αυτά και έτσι στηρίξαμε τα νοικοκυριά. Ενώ για τις τράπεζες, ο κ. Κασσελάκης θα έπρεπε να ξέρει πως ό,τι ισχύει στις μέρες μας είναι ''κλειδωμένο'' από τον κ. Τσίπρα για τη ρύθμιση του χρέους από το 2018. Το να μπει 90% νέος φόρος στις τράπεζες, θα σημάνει ότι θα κλείσουν οι τράπεζες. Και, βέβαια, ότι ο κ. Κασσελάκης θα γίνει νέος κ. Βαρουφάκης».

«Πρόκειται, ακριβώς, για την αναβίωση του ψέματος και των άδειων υποσχέσεων για τις οποίες προειδοποιώ ότι είναι το άλλο όνομα μιας ακόμη χρεοκοπίας. Που θα είναι, φοβάμαι, και οριστική. Κάθε εμφάνιση, άλλωστε, της αντιπολίτευσης συνεπάγεται ένα κόστος 15-20 δις το οποίο κανείς δεν λέει από πού θα βρεθεί. Ποιος θα το πληρώσει. Και, προφανώς, σε τι νέους φόρους οδηγεί», προσθέτει ο κ. Μητσοτάκης και καταλήγει: «Είναι ώρα, συνεπώς, οι ακοστολόγητες δημαγωγίες κι ο λαϊκισμός που φόρεσε τη μάσκα του λάϊφ στάϊλ να πάρουν τη θέση που τους αξίζει. Η Ελλάδα δεν μπορεί να γυρίσει πίσω, ούτε να ζήσει νέες τρικυμίες. Θέλει να συνεχίσει την πορεία της με αλήθεια, σιγουριά και ελπίδα. Για να φτάσουμε σταθερά, πιο κοντά στην Ευρώπη».