Πολιτική

Βουλή: Κόντρα και συναινέσεις για τις αλλαγές στην Golden Visa

Βουλή: Κόντρα και συναινέσεις για τις αλλαγές στην Golden Visa Φωτογραφία: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI
Υπερβολικό χαρακτήρισε ο Κωστής Χατζηδάκης το όριο των 800.000 ευρώ για χορήγηση golden visa στα μικρά νησιά

Στην τελική ευθεία έχει μπει η ψήφιση της τροπολογίας για τους νέους όρους χορήγησης της Golden Visa, ρύθμιση που ψηφίζεται το απόγευμα από την Ολομέλεια της Βουλής, με την κυβέρνηση να υποστηρίζει πως οι αλλαγές έχουν ως βασικό στόχο την αύξηση του αποθέματος των οικιών που θα είναι διαθέσιμες για στέγαση οικογενειών και με χαμηλότερα μισθώματα και την αντιπολίτευση να διατυπώνει ενστάσεις.

Η τροπολογία, μεταξύ άλλων, προβλέπει ότι το όριο για τη χορήγηση άδειας διαμονής διάρκειας πέντε ετών σε πολίτες τρίτων χωρών, αυξάνεται από 500.000€ σε 800.000€ για Αττική, Θεσσαλονίκη Κυκλάδες και Σαντορίνη και από 250.000€ σε 400.000€ στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, ζήτησε τη διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής της ρύθμισης σε όλους τους νησιωτικούς δήμους, καταθέτοντας σχετική τροπολογία, τονίζοντας ότι η επιλογή αυτή της κυβέρνησης για τα μικρά νησιά κυρίως των Κυκλάδων, θα λειτουργήσει ως μαγνήτης για την Golden Visa με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί υπερτουρισμός με σοβαρές συνέπειες για τους μόνιμους κατοίκους και στεγαστικό πρόβλημα είτε για αξιωματικούς, είτε για γιατρούς και γενικότερα δημοσίους υπαλλήλους που θα πάνε για εργασία σε αυτές τις περιοχές.

Παράλληλα, επισήμανε ότι η καθυστερημένη εφαρμογή του μέτρου θα δημιουργήσει νέα στρέβλωση, καθώς με αυτό που κάνει η κυβέρνηση «λέει στους κτηματομεσίτες τρεχάτε τώρα να κάνετε την δουλίτσα σας», ενώ χτύπησε καμπανάκι για πιθανή υπεκμίσθωση των ακινήτων που θα διατεθούν με τις νέες προϋποθέσεις χορήγησης.

«Οχι» Χατζηδάκη στην επέκταση του νέου ορίου

Απαντώντας, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, ανέφερε πως «το ποσό στα μικρά νησιά είναι 400.000 ευρώ και μας φαίνεται υπερβολικό να πάμε στα 800.000 ευρώ, λαμβάνοντας υπόψη τις τιμές της αγοράς», απορρίπτοντας την πρώτη ένσταση του κ. Ανδρουλάκη, ωστόσο σε συναινετικό κλίμα, είπε πως θα εξεταστεί από το οικονομικό επιτελείο, το χρονικό όριο εφαρμογής καθώς και το ζήτημα της υπεκμίσθωσης.

Αντίθετα, πυρά προς την κυβέρνηση για τις αλλαγές εξαπέλυσε ο Σωκράτης Φάμελλος, λέγοντας πως «τα χρονικά παράθυρα είναι πολύ μεγάλα» και πως μα αυτό τον τρόπο εξυπηρετούνται συμφέροντα μεγάλων κατασκευαστικών ομίλων. «Παλιά μου τέχνη κόσκινο είστε και σε αυτά», τόνισε.

«Το 90% των επιχειρήσεων έχει ενταχθεί στο μέτρο διασύνδεσης POS-ταμειακών»

Ο κ.Χατζηδάκης δήλωσε εξαιρετικά ικανοποιημένος από την υλοποίηση μιας δύσκολης μεταρρύθμισης, -όπως τη χαρακτήρισε - αυτή της διασύνδεσης των POS με τις ταμειακές μηχανές. Αν και όπως είπε τα στοιχεία θα δοθούν το απόγευμα, η πρώτη εκτίμηση είναι ότι σε ένα ποσοστό γύρω στο 90% των επιχειρήσεων, ενδεχομένως και παραπάνω, έχουν ενταχθεί στο μέτρο ή έχουν κλείσει ραντεβού με τεχνικό έως το τέλος Απριλίου.

«Ναι, το πρόγραμμα πέτυχε, παρά τα όσα έλεγαν κάποιοι για μία ακόμη παράταση», τόνισε ο κ. Χατζηδάκης,σημειώνοντας ότι όσοι λίγοι δεν έχουν συνδεθεί θα υποστούν τις συνέπειες του νόμου.

«Εξελίσσεται ένα ατελείωτο αλαλούμ με την ανεπάρκειά σας να εφαρμόσετε το μέτρο σύνδεσης των ταμειακών μηχανών με τα μηχανήματα POS, καθώς έχουμε κλείσει πάνω από δύο χρόνια με αναβολές», σχολίασε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, παρατηρώντας ότι «και σήμερα οι επαγγελματίες από την παροχή υπηρεσιών μέχρι τα τεχνικά επαγγέλματα αλλά και τις λαϊκές αγορές, δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν με την κυρία δυσλειτουργία να εντοπίζεται στις Τράπεζες».