Πολιτική

«Μπρα ντε φερ» Μητσοτάκη - Φάμελλου για κράτος δικαίου και ψήφισμα ευρωκοινοβουλίου

«Μπρα ντε φερ» Μητσοτάκη - Φάμελλου για κράτος δικαίου και ψήφισμα ευρωκοινοβουλίου
Σφοδρή επίθεση στον πρωθυπουργό, για το καταδικαστικό για την Ελλάδα ψήφισμα του ευρωκοινοβουλίου για το κράτος δικαιού, εξαπέλυσε ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος στην Ολομέλεια.

«Την αλλη φορά που θα πάτε στο Ευρωκοινοβούλιο, να τους πείτε πως “εγω δεν σας λογαριάζω, γράφω τη γνώμη σας στα παλιά μου τα παπούτσια”»., είπε ο Σωκράτης Φάμελλος παιρνοντας τον λογο μετά την πρωτογολία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ολομέλεια, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για το γάμο και την τεκνοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια.

Ο κ. Φάμελλος, τόνισε απαντώντας στον Άκη Σκέρτσο που είχε πει πως είναι ανθελληνικό να υπογράφεται ένα ψήφισμα καταδικαστικό για τη χώρα, λέγοντας πως είναι κατάπτυστα τα όσα είχε πει ο υπουργός Επικρατείας και πως «είμαστε περήφανοι για τους ευρωβουλευτές μας», συμπληρώνοντας ότι «Ανθέλληνας είναι οποίος παραβιάζει το κράτος δίκαιου και κάνει υποκλοπές» και καταλήγοντας ρωτώντας τον πρωθυπουργό «Που είναι ο πατριωτισμός σας;».

Ο πρόεδος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ επιτέθηκε στον πρωθυπουργό για τις διαφοροποιήσεις στην ΝΔ για το νομοσχέδιο για την ισότητα στο γάμο, ρωτώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη πως αποδεικνύεται η κυβερνητική συνοχή όταν υπουργοί του δεν ψηφίζουν και πως ανέχεται σκοταδιστικές φωνές από βουλευτές, αλλά και από τον Αντώνη Σαμαρά.

«Μπορείτε να περάσετε μόνοι σας στη ΝΔ αυτό το νομοσχέδιο;», ρώτησε τον πρωθυπουργό ζητώντας του να ανασκευάσει την αποχή την οποία χαρακτήρισε ως «μελανή σελίδα», ενώ του υπενθύμισε ότι χρειάζεται τις ψήδους του ΣΥΡΙΖΑ και άλλων κομμάτων για να περάσει το νομοσχέδιο, λέγοντας ωστόσο πως «δεν είναι συγχωροχάρτι το νομοσχέδιο, η ιστορία θα γράψει ότι η ΝΔ δεν έχει επάρκεια να κάνει έστω μια μεταρρύθμιση.

«Απαντήσεις στο λαό πότε θα δώσετε; Γιατί οι πρώτες καμπάνες χτύπησαν στον κ. Μπακογιάννη», τόνισε ολοκληρώνοντας την παρέμβασή του.

Ο πρωθυπουργός σήκωσε το γάντι και απάντησε σε όλα τα θέματα που άνοιξε ο Σωκράτης Φάμελλος. «Σχεδόν δάκρυσα για το ενδιαφέρον σαν για τη συνοχή της κοινοβουλευτικής ομάδας μας. Σας θυμίζω πως χειριστήκατε εσείς αυτά τα θέματα. Πράγματι φέρατε εσείς το σύμφωνο συμβίωσης, αλλά αποκρύπτετε την αλήθεια γιατί δεν προχωρήσατε στην νομοθέτηση του πολιτικού γάμου και η αλήθεια λέγεται Πάνος Καμμένος», είπε αρχικά.

«Ήσασταν σε μια ισορροπία τρόμου με τον ακροδεξιό εταίρο σας, να δούμε πόσοι θα απέχουν από εσάς, και αν στο τέλος θα έχετε εσείς πρόβλημα με τον κ. Πολάκη», συνέχισε και πρόσθεσε πως ο ίδιος ήξερε ότι δεν μπορούσε να πείσει όλους τους βουλευτές του.

«Μπορείτε να καταθέστε πρόταση δυσπιστίας για να καταλάβετε πόσο αρραγής είναι η κοινοβουλευτική ομάδας. Για το ΠΑΣΟΚ δεν είπατε τίποτα. Περιμένω να ακούσω και τον αρχηγό σας. Μου κάνει εντύπωση η εκκωφαντική του σιωπή. Εμείς βγήκαμε και υπερασπιστήκαμε, κάποιοι άλλοι κρύβονται», υπογράμμισε, συμπληρώνονταας πως με το νομοσχέδιο «θα κάνουμε ένα σημαντικό βήμα δημοκρατίας».

Για το κράτος δικαίου, ο πρωθυπουργός επισήμανε πως «ο τελικός κριτής της ποιότητας του κράτους δικαίου δεν είναι ούτε το ευρωκοινοβούλιο ούτε οι reporters united ούτε ο economist αλλά η έκθεση της Κομισιόν που λέει ότι έχουμε προοδεύσει σημαντικά. Μας κάνει υποδείξεις που λαμβάνουμε υπόψιν, πολύ σοβαρά και θα φροντίσουμε να έχουμε προοδεύσει κι άλλο», κάνοντας λόγο για εργαλειοποίηση του θέματος ενόψει ευρωεκλογών από τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Η ιστορία θα γράψει τους Έλληνες Ευρωβουλευτές που ψήφισαν υπέρ ενός ψηφίσματος που ζητά από την Ευρώπη να κόψει χρήματα προς την Ελλάδα. Εσείς το υπερασπιστήκατε εσείς το επικαλείστε», τόνισε, συμππληρώνοντας πως «περιγράφετε μια τελείως διαφορετική Ελλάδα από αυτή που βλέπουν οι Έλληνες και αυτό δεν πήγε αυτό καλά για εσάς στις προηγούμενες εκλογές».
Συνεχίζοντας την απάντησή του για το Κράτος Δικαίου, ρώτησε τον Σωκράτη Φάμελλο που ήταν οι Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ «όταν πηγαίνατε στο αυτόφωρο δημοσιογράφους και όταν στήνατε την υπόθεση Novartis;» και που «όταν καταδικάστηκε ο Νίκος Παππάς;.»

«Τέως ευρωβουλευτής σας είπε δημοσιά ότι ο Κασσελάκης νόμιζε ότι είχαν δυο γύρους οι ευρωεκλογές», πρόσθεσε καλώντας τον ΣΥΡΙΖΑ να «σοβαρευτεί» και να προσέλθει για μια σοβαρή συζήτηση.