Πολιτική

ΠΑΣΟΚ: Σύγκρουση με κυβέρνηση για στεγαστικό, σκληραίνει τη γραμμή για ιδιωτικά πανεπιστήμια

ΠΑΣΟΚ: Σύγκρουση με κυβέρνηση για στεγαστικό, σκληραίνει τη γραμμή για ιδιωτικά πανεπιστήμια
Να κάνει πιο αδρές τις διαχωριστικές γραμμές του ΠΑΣΟΚ έναντι της κυβέρνησης, αλλά και να παρουσιαστεί ως πυρήνας ενός ευρύτερου διαλόγου και συγκλήσεων των προοδευτικών δυνάμεων επιδιώκει η ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη, η οποία ανεβάζει τη στεγαστική κρίση και το δημόσιο πανεπιστήμιο στην κορυφή της ατζέντας της.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του κόμματος, αυτή την εβδομάδα θα ξεκινήσει η καμπάνια για την στεγαστική κρίση, ενώ την Παρασκευή θα απαντήσει στη βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε σχετική ερώτηση του Νίκου Ανδρουλάκη και παράλληλα για την Πέμπτη είναι προγραμματισμένη συζήτηση του «Insocial» για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Σύγκρουση Μητσοτάκη-Ανδρουλάκη στη βουλή

Σε ότι αφορά την καμπάνια για την στεγαστική κρίση, αναμένεται να βγει στη δημοσιότητα πολύ σύντομα, με πρώτο βήμα ένα βίντεο στα social media με πρωταγωνιστή τον ίδιο τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και με φυλλάδιο με τις θέσεις του κόμματος. Επίσης, την Παρασκευή, στην ώρα του πρωθυπουργού αναμένεται σκληρή σύγκρουση Μητσοτάκη-Ανδρουλάκη για το ίδιο θέμα, ενόψει της οποίας η Χαριλάου Τρικούπη επισημαίνει ότι απαιτούνται πολύ πιο ριζικές παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση του στεγαστικού προβλήματος, όπως έχει προειδοποιήσει το ΠΑΣΟΚ εδώ και παραπάνω από έναν χρόνο.

Προς σύγκρουση και για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια

Και μπορεί οι θέσεις τη Χαριλάου Τρικούπη για το στεγαστικό να είναι διατυπωμένες εδώ και πολύ καιρό, ωστόσο η στάση του κόμματος για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων είναι πολύ πιθανό να προμηνύει εκπλήξεις. Συγκεκριμένα, η επί της αρχής συμφωνία του ΠΑΣΟΚ, δεν σημαίνει ότι θα συνοδευτεί από υπερψήφιση του νομοσχεδίου στα τέλη του μήνα, τουλάχιστον αν δεν εκπληρωθούν οι όροι που βάζει για τις προϋποθέσεις εισαγωγής και λειτουργείας στα προς ίδρυση ιδιωτικά πανεπιστήμια και κυρίως αν δεν δοθούν εγγυήσεις για την ανάταξη και ενίσχυση των δημόσιων πανεπιστημίων.

Συζήτηση του Insocial με την παρουσία Σταθάκη

Αυτές οι προϋποθέσεις αναμένεται να διατυπωθούν πιο αυστηρά αυτή την Πέμπτη στην εκδήλωση με θέμα τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, που οργανώνει την Πέμπτη το think tank του κόμματος, «InSocial». Στην εκδήλωση, θα μιλήσουν ο πρόεδρος του Ινστιτούτου, Νίκος Χριστοδουλάκης, ο πρώην ευρωβουλευτής Κώστας Μποτόπουλος, η καθηγήτρια του Παντείου Ισμήνη Κριάρη, καθώς και ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ και νυν στέλεχος της Νέας Αριστεράς, Γιώργος Σταθάκης και θα συντονίσει ο πολιτικός Επιστήμονας, Γιώργος Παπούλιας.

Η συμμετοχή του κυρίου Σταθάκη στο πάνελ της συζήτησης επιβεβαιώνει τις πληροφορίες για σκλήρυνση της στάσης του ΠΑΣΟΚ στο θέμα των ιδιωτικών πανεπιστημίων (η Νέα Αριστερά έχει καθαρά αρνητική θέση), αλλά και την πρόθεση της ηγεσίας του για προσπάθεια συγκλήσεων με άλλες δυνάμεις του προοδευτικού χώρου.