Πολιτική

Με τριπλό μέτωπο στην κυβέρνηση η Νέα Αριστερά για αγροτικό, ιδιωτικά ΑΕΙ και κόστος F-35

Με τριπλό μέτωπο στην κυβέρνηση η Νέα Αριστερά για αγροτικό, ιδιωτικά ΑΕΙ και κόστος F-35
Ένα πιο ριζοσπαστικό και συγκρουσιακό με την κυβέρνηση προφίλ επιχειρεί να χτίσει η Νέα Αριστερά

Ένα πιο ριζοσπαστικό και συγκρουσιακό με την κυβέρνηση προφίλ επιχειρεί να χτίσει η Νέα Αριστερά προκειμένου να ξεπεράσει το γεγονός ότι «δεν ακούγεται» στη δημόσια συζήτηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Dnews», το πρόβλημα της «άνευρης» παρουσίας στην πολιτική αντιπαράθεση αναγνωρίζεται από τα κορυφαία στελέχη του νέου κόμματος, τα οποία δέχθηκαν πρόσφατα και σχετική «παροτρυντική» κριτική του κορυφαίου πολιτικού επιστήμονα Γεράσιμου Μοσχονά, που τους συνέστησε να είναι… πιο «κινητικά». Σε αυτή την κατεύθυνση, αλλά και διαβλέποντας ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ διστάζουν να ανοίξουν μέτωπα με σκληρό τρόπο απέναντι στη ΝΔ, η ηγεσία της Νέας Αριστεράς προετοιμάζεται για αντιπολιτευτικό κρεσέντο στην κυβέρνηση σε 3 βασικά μέτωπα: εξοπλιστικά, αγροτικό και ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Κοινωνικό κράτος αντί εξοπλιστικών

Σε ότι αφορά τα εξοπλιστικά, έχει κατατεθεί επίσημο αίτημα για συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής Άμυνας στη βουλή προκειμένου να γίνει επίσημη ενημέρωση των κομμάτων, αλλά και να δοθεί πεδίο για άσκηση κριτικής. Συγκεκριμένα, στην Νέα Αριστερά είναι αποφασισμένοι να θέσουν εν γένει ζήτημα για τον κίνδυνο οι υπέρογκες δαπάνες για τα εξοπλιστικά να εξαντλήσουν τη δυνατότητα των δημόσιων οικονομικών για την ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους και ιδίως της Υγείας και της Παιδείας, αλλά και να βάλουν σε ατέρμονο και εξοντωτικό ανταγωνισμό Ελλάδα και Τουρκία, όπως αποκαλύπτουν οι διαθέσεις των ΗΠΑ να πουλήσουν F16 και F35 και στη γείτονα. Εκτιμούν, λοιπόν, ότι αυτή την περίοδο θα δικαιωθεί η επιλογή τους να καταψηφίσουν τις αμυντικές δαπάνες στον προϋπολογισμό, κάτι που δεν επέλεξαν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ. Σκληρή κριτική ασκείται στην κυβέρνηση και για την επιλογή ενεργούς εμπλοκής της χώρας μας στο θερμό μέτωπο της Ερυθράς Θάλασσας, η οποία φαίνεται να συνδέεται με τους όρους που θέτουν οι ΗΠΑ για την ελληνοαμερικανική προσέγγιση.

Σύγκρουση Χαρίτση-Μητσοτάκη για το αγροτικό

Θεαματική είσοδο προετοιμάζουν από τη Νέα Αριστερά και στις αγροτικές κινητοποιήσεις, οι οποίες φουντώνουν. Η συγκυρία, μάλιστα, φέρνει τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, να απαντά την Παρασκευή στη βουλή σε ερώτηση του Αλέξη Χαρίτση σχετικά με το -εφαπτόμενο στο αγροτικό- ζήτημα των καταστροφές στη Θεσσαλία και την πορεία αποκατάστασης τους. Επιπλέον, το Σάββατο ο κύριος Χαρίτσης θα μεταβεί στη Θεσσαλονίκη για την έκθεση Agrotica, όπου θα έχει συναντήσεις με θεσμικούς φορείς και εκπροσώπους των αγροτών.

Στήριξη των φοιτητικών κινητοποιήσεων

Τέλος, στο μέτωπο των εκπαιδευτικών κινητοποιήσεων, στη Νέα Αριστερά έχουν προετοιμάσει μια νέα καμπάνια μέσω των social media, με βάση το trend του TikTok «προφανώς» (…«στηρίζουμε το δημόσιο πανεπιστήμιο») και ένα βίντεο με πρωταγωνιστές φοιτητές και φοιτήτριες, καθώς και στελέχη του κόμματος. Επίσης, για την άλλη Πέμπτη, προγραμματίζεται εκδήλωση στην Αθήνα με πανεπιστημιακούς, ερευνητές και φοιτητές