Πολιτική

Αιφνιδιασμός από την Κεραμέως: Με επιστολική ψήφο και στις εθνικές εκλογές, σφοδρές αντιδράσεις

Αιφνιδιασμός από την Κεραμέως: Με επιστολική ψήφο και στις εθνικές εκλογές, σφοδρές αντιδράσεις
Η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως ανακοίνωσε στη Βουλή πως ανοίγει ο δρόμος για επιστολική ψήφο για τους απόδημους και στις εθνικές εκλογές.

Πιο συγκεκριμένα, την Δευτέρα η υπουργός κατέθεσε τροπολογία για την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου για τους Έλληνες πολίτες που ζουν στο εξωτερικό - όχι μόνο στις ευρωεκλογές και τα δημοψηφίσματα - και στις εθνικές εκλογές.

Από το βήμα της Βουλής, η Νίκη Κεραμέως σημείωσε πως πρόκειται για μια κίνηση που δίνει τη δυνατότητα στο σύνολο του πολιτικού συστήματος να δείξει ότι σε θέματα δημοκρατίας δεν χωρούν διαφωνίες.

«Έχουμε την ευκαιρία να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο τους δεσμούς με την πατρίδα με τεράστια οφέλη για τη χώρα. Αυτό προβλέπει η τροπολογία που καταθέτουμε και απαιτεί τη ψήφο 200 βουλευτών για να ισχύσει. Είναι δημοκρατικό χρέος και ιστορική ευκαιρία που βαραίνει τον καθένα μας (…)», σημείωσε σχετικά.

Ήδη κόμματα που αριθμούν πάνω από 230 βουλευτές έχουν τοποθετηθεί θετικά για την επιστολική στις ευρωεκλογές, γιατί λοιπόν όχι και στις εθνικές εκλογές; - διερωτήθηκε η υπουργός Εσωτερικών.

«Η Βουλή των Ελλήνων έχει ιστορική ευκαιρία και ευθύνη να εγκρίνει το νομοσχέδιο που αίρει τα εμπόδια στην άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των πολιτών. Η κατάθεση της τροπολογίας, για τους πολίτες που ζουν στο εξωτερικό με προϋποθέσεις ενίσχυσης της συμμετοχής, συνιστά χρέος της πολιτείας.

Η υπερψήφιση της τροπολογίας είναι ένα σημαντικό μήνυμα πολιτικού εκσυγχρονισμού και διάθεσης να πράξουμε το αυτονόητο πέρα και πάνω από διαφορές και κόμματα και χρώματα. Να δείξουμε ότι σε θέματα δημοκρατία είναι περισσότερα αυτά που μας ενώνουν από αυτά που μας χωρίζουν».

Προαναγγελία καταψήφισης του ΠΑΣΟΚ για την τροπολογία Κεραμεως από Κατρινη

Με παρέμβασή του ο Μιχάλης Κατρίνης ξεκαθάρισε πως το ΠΑΣΟΚ θα καταψήσει την τροπολογία της κυβέρνησης για επιστολική ψήφο στις εθνικές εκλογές.

Η κυβέρνηση που αυτοδιαφημίζεται ως “μεταρρυθμιστική”, στο νομοσχέδιο που κατέθεσε προέβλεπε ρητά ότι οι διατάξεις για την επιστολική ψήφο που περιλαμβάνονται, δεν ισχύουν για τις βουλευτικές εκλογές.

Ξαφνικά, αποφάσισε ότι οι διατάξεις ισχύουν και για τις βουλευτικές εκλογές, χωρίς διαβούλευση, χωρίς καμία ενημέρωση. Και το έκανε, γιατί αυτό που τη διακρίνει, είναι ο πολιτικός τυχοδιωκτισμός και χρησιμοποιεί τη συναίνεση σε ένα σοβαρό ζήτημα για μικροκομματικό όφελος.

Όπως τόνισε, «είναι σαφές ότι πριν την ομιλία της Υπουργού υπήρξε μια συζήτηση και μία στάση με συγκεκριμένα δεδομένα και πως μετά την ομιλία της Υπουργού ξεκινά μια άλλη συζήτηση από μηδενική βάση».

Σκληρή ανακοίνωση της Νέας Αριστεράς με... αιχμές για ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ

«Η Υπουργός Εσωτερικών με μια αιφνιδιαστική τροπολογία εν μέσω της συζήτησης για την καθιέρωση επιστολικής ψήφου στις ευρωεκλογές και τα δημοψηφίσματα έρχεται να καθιερώσει την επιστολική ψήφο για τους απόδημους στις εθνικές βουλευτικές εκλογές», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Νέα Αριστερά.

Πρόκειται για ενέργεια αντιθεσμική και πραξικοπηματική που προσβάλλει βάναυσα το ελληνικό κοινοβούλιο και όλους τους πολίτες. Το χειρότερο είναι ότι το δρόμο για αυτό τον αιφνιδιασμό άνοιξε η συναίνεση επι της αρχής του νομοσχεδίου για την επιστολική ψήφο στις ευρωεκλογές που προσέφεραν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ απλόχερα και γενναιόδωρα στον κ. Μητσοτάκη.

Καλούμε έστω και τώρα ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ να αποσύρουν την συναίνεση τους και να δηλώσουν ευθέως ότι θα καταψηφίσουν τόσο το νομοσχέδιο όσο και την τροπολογία της κας Κεραμέως. Να δηλώσουν ευθέως ότι δεν θα γίνουν συμμέτοχοι στην επιχείρηση του κ. Μητσοτάκη να αλλοιώσει τις εκλογικές διαδικασίες και την ίδια την κοινοβουλευτική δημοκρατία. Ότι δεν θα συναινέσουν στην στρατηγική Βορίδη, δεν θα οδηγηθούν σαν πρόβατα στην σφαγή παρασέρνοντας όμως μαζί τους και την ελληνική δημοκρατία.