Πολιτική

Άρχισε το «ξεκαθάρισμα λογαριασμών» στον ΣΥΡΙΖΑ

Άρχισε το «ξεκαθάρισμα λογαριασμών» στον ΣΥΡΙΖΑ
Σκηνικό επιταχυνόμενων εξελίξεων, με την προοπτική δύο διαδοχικών διασπάσεων διαμορφώνεται στον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, μετά και τις διαγραφές των Στέφανου Τζουμάκα, Νίκου Φίλη, Πάνου Σκουρλέτη και Δημήτρη Βίτσα από τον Στέφανο Κασσελάκη, την αποχώρηση του Στέλιου Κούλογλου αλλά και την επικράτηση ενός δηλητηριώδους κλίματος αντεγκλήσεων.

Όπως όλα δείχνουν, η πρώτη διάσπαση, των στελεχών της «Ομπρέλας» (Ευκλείδης Τσακαλώτος, Νίκος Φίλης, Πάνος Σκουρλέτης), βρίσκεται προ των πυλών της Κουμουνδούρου, ενώ ακόμη δεν έχουν ακόμη χαράξει στρατηγική (αποχώρησης ή παραμονής) και οι λεγόμενοι «6+6» (Έφη Αχτσιόγλου, Αλέξης Χαρίτσης, Νάσος Ηλιόπουλος, Δημήτρης Τζανακόπουλος).

Κορύφωση των εχθροπραξιών στην ΚΕ

Αν κάποια από αυτές δεν συμβεί τις επόμενες 3 βδομάδες, η Κεντρική Επιτροπή στις 11-12 Νοέμβρη αναμένεται να αποτελέσει την εφ όλης της ύλης κορύφωση της έντασης, με την ατζέντα της συνεδρίασης να περιλαμβάνει και τη γνωμοδότηση του συγκεκριμένου οργάνου για τα μέλη της που έχουν παραπεμφθεί στην Επιτροπή Δεοντολογίας προς διαγραφή από τον Στέφανο Κασσελάκη, δηλαδή όλους τους προαναφερθέντες, πλην του Στέλιου Κούλογλου, ο οποίος δεν ήταν μέλος του ΣΥΡΙΖΑ.

Έπειτα, τον τελικό λόγο θα τον έχει η Επιτροπή Δεοντολογίας, στην οποία δεν είναι απολύτως σαφές αν θα συγκεντρωθεί η αυξημένη πλειοψηφία που απαιτείται για τις διαγραφές.

Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση για τη διαγραφή 4 προσώπων με βαριά ιστορία, οι δύο εκ των οποίων έχουν διατελέσει γραμματείς του κόμματος, δεν θα είναι υπόθεση χωρίς έντονες αναταράξεις, καθώς ακόμη δεν έχει αποκρυσταλλωθεί η στάση στελεχών που έχουν συσπειρωθεί γύρω από το πρόσωπο του νέου προέδρου, αλλά ενδεχομένως να μην βλέπουν θετικά μια τέτοια εξέλιξη.

Ο Πολάκης σέρνει τον χορό των διαγραφών

Εξάλλου, τριγμοί φαίνεται να υπάρχουν και εντός του προεδρικού στρατοπέδου, όπου καταγράφονται διαφορετικές προσεγγίσεις για επιμέρους ζητήματα. Ήδη η αποφυγή δημόσιων εμφανίσεων από τον Νίκο Παππά και οι αποκαλύψεις διαφωνιών του Παύλου Πολάκη με των Σωκράτη Φάμελλο στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, είναι πιθανόν να αντικατοπτρίζουν διαφορετικές προσεγγίσεις.

Εξάλλου, οι αποφάσεις για τις προτεινόμενες διαγραφές χειροκροτήθηκαν εντόνως και σε αστραπιαίο χρόνο (στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης) από τον Παύλο Πολάκη, αποκαλύπτοντας ότι πρόκειται για τον βασικό εισηγητή τους προς τον Στέφανο Κασσελάκη. Με ενδιαφέρον, επίσης, αναμένεται και το αν η Όλγα Γεροβασίλη θα στηρίξει της εν λόγω επιλογές.

Σκηνικό διάλυσης

Όλα αυτά σε συνδυασμό με την υποτονική έως μηδαμινή αντιπολιτευτική δραστηριότητα του ΣΥΡΙΖΑ το τελευταίο διάστημα, το αρνητικό αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών, τις πληροφορίες που διαρρέουν για πτωτική πορεία του κόμματος στις δημοσκοπικές καταγραφές και το έδαφος που κερδίζει αργά αλλά σταθερά το ΠΑΣΟΚ, δύσκολα μπορούν να οδηγήσουν στην πρόβλεψη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα τεθεί με αξιώσεις σε θέση μάχης ενόψει των ευρωεκλογών στις αρχές Ιουνίου.

Αντιθέτως, απομακρύνεται όλο και περισσότερο η κυβερνητική προοπτική του κόμματος, χωρίς να είναι δύσκολο και να φανταστεί κανείς και σενάρια πλήρους ρευστοποίησης.

«Είμαι εδώ και σε όποιον αρέσει»

Παρ' όλα αυτά, το προεδρικό στρατόπεδο μοιάζει να επιδιώκει το ξεκαθάρισμα του σκηνικού, με τον ίδιο τον Στέφανο Κασσελάκη να γράφει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Οι εσωκομματικοί τηλεοπτικοί χορηγοί της κυβέρνησης Μητσοτάκη συνέβαλαν στο να στερηθούμε μία εκλογική νίκη. Άλλοι λένε δύο. Το σίγουρο είναι ότι δε θα μας στερήσουν την επόμενη». Νωρίτερα, είχε δηλώσει, επίσης, από τις ΗΠΑ: «Εγώ είμαι εδώ για τον κόσμο, αυτός με εξέλεξε σ’ αυτόν λογοδοτώ. Και σε όποιον αρέσει».

«Προχωράμε πρόεδρε»

Επιπλέον, λίγο μετά τη δημοσιοποίηση της ανεξαρτητοποίησης του ευρωβουλευτή, Στέλιου Κούλογλου, η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Δώρα Αυγέρη του ζητούσε να παραδώσει την έδρα, κάνοντας λόγο για «όσους έχουν συνηθίσει τους εαυτούς τους σε ρόλο ιδιοκτήτη του ΣΥΡΙΖΑ» και τώρα «έχουν χάσει τα φέουδά τους», καθώς και για «υπονόμευση», η οποία «δεν είναι κάτι καινούργιο», τονίζοντας ότι δεν γίνεται από αυτά τα στελέχη σεβαστή η δημοκρατική απόφαση των 150.000 μελών που εξέλεξαν τον Στέφανο Κασσελάκη.

Επίσης, ο Παύλος Πολάκης ανέφερε από τον λογαριασμό του στο Facebook για τη αποχώρηση Κούλογλου, «καμία στεναχώρια», ενώ προέτρεψε τον Νίκο Φίλη σε έξοδο από τον ΣΥΡΙΖΑ, γράφοντας «Άρον τον κράββατόν σου και περιπάτει» και ελάχιστα μετά την ανακοίνωση των νέων τριών διαγραφών: «Προχωράμε πρόεδρε. ΚΑΙ ΘΑ ΑΝΤΕΞΟΥΜΕ ΚΑΙ ΘΑ (ΞΑΝΑ) ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ!!».

Ανάλογο κλίμα δημιουργείται και στη βάση του προεδρικού στρατοπέδου, με εκατοντάδες υποστηρικτές του νέου προέδρου να τον επικροτούν για τις αποφάσεις διαγραφών με σχόλια κάτω από τις αναρτήσεις του.

Από την «Ομπρέλα» προαναγγέλλουν νέο κόμμα

Εξίσου, σαφή μοιάζουν τα πράγματα και στο στρατόπεδο της «Ομπρέλας», στην οποία ο προσανατολισμός αποχώρησης – διάσπασης από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι περίπου ειλημμένη απόφαση. Σε αυτό το κλίμα, αν και δεν είναι μέλος της «Ομπρέλας», αποχώρησε από την ευρωκοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος ο Στέλιος Κούλογλου, αλλά και αμφισβήτησε την ηγεσία Κασσελάκη ο Νίκος Φίλης, ενώ ακόμη πιο «προχωρημένος» αποδείχθηκε ο Δημήτρης Βίτσας, ο οποίος έκανε και τα «βαφτίσια» ενδεχόμενου νέου κόμματος, δίνοντας του τον τίτλο, «Ανανεωτική και Οικολογική Ριζοσπαστική Αριστερά».

Αν και στο εσωτερικό της τάσης υπάρχουν αρκετές γκρίνιες ότι το τελευταίο διάστημα οι Φίλης-Βίτσας το παρακάνουν με τις δηλώσεις τους και ρίχνουν υπερβολικό λάδι στη φωτιά, είναι εξαιρετικά μικρή η μειοψηφία όσων πιστεύουν ότι αξίζει να συνεχιστεί η προσπάθεια εντός του κόμματος.

Χθες, άλλωστε, διέρρευσε στη δημοσιότητα και κείμενο που διακινεί για υπογραφές η «Ομπρέλα» ενόψει της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής στις 11-12 Νοέμβρη, στο οποίο ασκείται σκληρή κριτική στον Στέφανο Κασσελάκη (αλλά αφήνονται αιχμές και προς τον Αλέξη Τσίπρα), ενώ χαρακτηρίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ «κόμμα σε αποδρομή», με την εξής προαναγγελία αποχώρησης: «Δεν θα μπορέσουμε να συνυπάρχουμε αρμονικά στο ίδιο κόμμα».

Με αυτά τα δεδομένα, η περίοδος ανάμεσα στην ΚΕ και τα Χριστούγεννα φαντάζει να είναι ένας πολύ πιθανός χρόνος ανεξαρτητοποίησης του Ευκλείδη Τσακαλώτου, η οποία μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης ευρύτερων εξελίξεων, καθώς μια ενδεχόμενη αποχώρηση της Ομπρέλας αναμένεται να επιδεινώσει σημαντικά τον συσχετισμό δυνάμεων μεταξύ των προεδρικών και των αντιφρονούντων στο εσωτερικό του κόμματος, αλλά και θα πολλαπλασιάσει την πίεση και για νέες αποχωρήσεις με δεδομένη την τροχιά που έχει πάρει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Σε αναζήτηση στρατηγικής οι «6+6»

Αυτά τα δύο τελευταία αφορούν ιδιαίτερα τους «6+6», οι οποίοι, αν και δεν αισιοδοξούν καθόλου για την πορεία του κόμματος υπό τη νέα ηγεσία, ακόμη δεν έχουν αποφασίσει τη στάση τους στο εξής.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Dnews», αύριο Τετάρτη έχει προγραμματιστεί ευρεία σύσκεψη της τάσης, στην οποία θα αναζητηθεί νέα στρατηγική, κάτι που δεν θα είναι εύκολη υπόθεση, καθώς τόσο τα επιφανή της στελέχη όσο και η βάση της είναι διχασμένα (ίσως όχι ακριβώς στη μέση) μεταξύ μιας σχετικά άμεσης αποχώρησης και μιας παραμονής προκειμένου να θέσουν αργότερα θέμα ηγεσίας, αν και εφόσον επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις για νέο αρνητικό αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές.

Πάντως, οι διαγραφές, πολώνουν όλο και περισσότερο και αυτή την πλευρά υπέρ ριζικών λύσεων.

Αυτό ακριβώς το κλίμα αντικατοπτρίστηκε στην ανακοίνωση της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ (που έχει στενές σχέσεις με τη συγκεκριμένη τάση) λίγο μετά την δημοσιοποίηση της ανάρτησης Κασσελάκη για τις 3 νέες διαγραφές, για την οποία γίνονταν λόγος για «άκρως αντιδημοκρατικές, αυταρχικές, και επικίνδυνες» πρακτικές.

Μέχρι στιγμής, σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες, στελέχη της τάσης σημειώνουν ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ μπαίνει σε προσυνεδριακή διαδικασία και θα πρέπει να κουβεντιαστούν τα επίδικα της πολιτικής του κατεύθυνσης», εκτιμώντας ότι θέσεις, όπως ότι το κεφάλαιο αποτελεί δύναμη ευημερίας και μείωσης ανισοτήτων ή ότι οι εργαζόμενοι θα μπορούν να αμοιβονται με stock options, αλλά και η σιωπή για τη Γάζα, δεν απηχούν την πλειοψηφία του κόμματος.

Πάντως, οι «6+6» βρίσκονται σε συνεχείς επαφές με την πλευρά της «Ομπρέλας», αλλά και σε προσπάθεια συνεννόησης και με άλλες πλευρές του ΣΥΡΙΖΑ, όπως τον Διονύση Τεμπονέρα, ο οποίος εδώ και περίπου μία εβδομάδα έχει αρχίσει να στέκεται έντονα κριτικός προς τον Στέφανο Κασσελάκη, δηλώνοντας χθες για το αποτέλεσμα εκλογής νέου προέδρου, ότι «δεν αποτελεί λευκή επιταγή».