«Είναι η πρώτη φορά, από το 2010, που συζητάμε σε ένα τέτοιο τραπέζι και δεν έχουμε μπροστά μας την προοπτική ενός τέταρτου μνημονίου, νέες περικοπές ή να μας βγάλουν από το ευρώ. Αυτή δεν ήταν η ατζέντα της συζήτησης τις προηγούμενες εκλογές; Έρχεται τώρα η Νέα Δημοκρατία και τάζει γενικά και αόριστα φοροαπαλλαγές -θυμίζοντας τον Γιώργο Παπανδρέου που έλεγε "λεφτά υπάρχουν"- ατεκμηρίωτα, ακοστολόγητα. Και όταν την πιέζουμε προσπαθεί να ξεφύγει, προσπαθεί να θολώσει τα νερά σαν τη σουπιά πετώντας μελάνι. Έρχεται αυτή τη στιγμή και μιλά με την άνεση της σταθεροποίησης της οικονομίας που έχει πετύχει αυτή η κυβέρνηση», σημείωσε ο Πάνος Σκουρλέτης προθέτοντας: «Είναι υποκριτικό να μιλούν για την μεσαία τάξη αυτοί που έκλεισαν 400 χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις και μείωσαν το εισόδημα της μεσαίας τάξης πάνω από 5.000 ευρώ το μήνα».
Συνεχίζοντας, ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ παρομοίασε το πρόγραμμα της ΝΔ με «κυλιόμενες σκάλες». «Κάθε εβδομάδα και κάθε μέρα που περνούσε βλέπαμε και ένα διαφορετικό κατάλογο προτάσεων, τελικά θα υπάρξουν το 2019 οι περιβόητες φοροελαφρύνσεις ή αυτές τίθενται υπό την αίρεση κάποιων απροσδιόριστων μεταρρυθμίσεων; Αρκετές από αυτές τις έχουμε δει να ακούγονται και να ξαναπαίρνονται πίσω, όπως για παράδειγμα ότι θα θέσουμε υποχρεωτικά ένα μέρος των νέων συνταξιούχων στην ιδιωτική επικουρική ασφάλιση, αδιαφορώντας αν αυτό τινάζει στον αέρα τις επικουρικές συντάξεις και οδηγεί -μονόδρομος είναι πια αυτό- σε νέες μειώσεις των συντάξεων ή, αν θέλουμε να τις διατηρήσουμε, σε νέα εισπρακτικά μέτρα» είπε ο κ. Σκουρλέτης και διερωτήθηκε.
«Θα δοθεί τελικά το λεγόμενο μαξιλαράκι -αυτά τα δισεκατομμύρια τα οποία αποτέλεσαν την θωράκιση και τη βάση στην οποία πάτησε η ελληνική οικονομία για να δανειστεί 3,5 φορές επί των ημερών μας από τις αγορές- στις τράπεζες; Για άλλη μια φορά η Νέα Δημοκρατία γίνεται ο ντίλερ τραπεζικών συμφερόντων; Η επταήμερη απασχόληση των εργαζομένων είναι μέσα στο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας ή δεν καταλάβαμε καλά; Γιατί κάθε φορά που θέταμε ερωτήματα μάς έλεγαν ότι "δεν είναι αυτό που νομίζεις"».
«"Δεν είναι αυτό που νομίζεις" όταν ήθελαν να καταργήσουν τους φοροελεγκτικούς μηχανισμούς. Γιατί είδαμε τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε αυτές τις εκλογές να πηγαίνει στους επιχειρηματίες και να λέει ότι η Επιθεώρηση Εργασίας, αυτή που την είχαν κλειδώσει μέσα στα γραφεία -και το διαπιστώσαμε όταν αναλάβαμε την κυβέρνηση-, όταν βγαίνει για να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των εργαζομένων, τους όρους απασχόλησης στις συνθήκες της πιο μεγάλης οικονομικής κρίσης που γνώρισε μεταπολεμικά η χώρα, είναι εμπόδιο στην επιχειρηματικότητα» ανέφερε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας: «Αυτά είναι πάρα πολύ σοβαρά ζητήματα για να μην έχουν διευκρινιστεί από κάποιον που θέλει να πιστεύει ότι την Κυριακή θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός».
Τέλος ο κ. Σκουρλέτης εξέφρασε την αισιοδοξία του για το αποτέλεσμα των εκλογών.
«Στηρίζουμε την αισιοδοξία μας και σε αυτό που ακούμε από τον κόσμο και βλέπουμε, ένα πραγματικά νέο κύμα συσπείρωσης, έναν πεισμωμένο κόσμο ο οποίος αντιλαμβάνεται ότι αυτό το οποίο επαγγέλλεται ως καλύτερες ημέρες η Νέα Δημοκρατία σημαίνει να επανέλθουμε στον κανόνα των πέντε αποχωρήσεων από το Δημόσιο και της μίας πρόσληψης- άρα πέντε λιγότεροι γιατροί, ένας στη θέση τους, πέντε λιγότεροι αστυνομικοί, ένας στη θέση τους, πέντε λιγότεροι εκπαιδευτικοί, ένας στη θέση τους. Αυτό το οποίο αντιλαμβάνεται ο κόσμος είναι αυτό που είπε χθες στον "Alpha" o Κυριάκος Μητσοτάκης, ότι θα παραδώσει τα δημόσια νοσοκομεία, τα οποία πληρώνει ο ελληνικός λαός, τα έχτισε με τους φόρους του, θα πληρώνει τους γιατρούς, τους νοσοκόμους, για να τα εκμεταλλεύονται ιδιώτες. Εάν θέλει ο ιδιώτης, να πάει να κάνει την επένδυσή του και να ανταγωνιστεί το Δημόσιο, αυτό επιτρέπεται. Όχι όμως να καρπώνεται τους φόρους των πολιτών για να πάμε σε μία κοινωνία όπου στον πυρήνα της έχει, ως ακραία νεοφιλελεύθερη, ένα στοιχείο μεγάλης κοινωνικής αδικίας».
«Η ψήφος είναι δύναμη. Αυτή τη δύναμη δεν πρέπει να την αφήσει ο πολίτης να πάει χαμένη. Και φαίνεται, αν κανείς δει τα αποτελέσματα, όχι στο επίπεδο των ποσοστών, αριθμητικά αν τα δει, ότι αυτό που συνέβη στις ευρωεκλογές δεν είναι η υπερψήφιση, με νέους ψηφοφόρους, του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας. Είναι η αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ να συσπειρώσει αυτούς που τον είχαν ψηφίσει το 2015. Μπορούμε λοιπόν, να την πετύχουμε αυτή την συσπείρωση εάν θυμηθούμε ποιοι ευθύνονται για την κρίση, εάν συγκρίνουμε τα προγράμματά μας και δούμε τι προτείνει ο καθένας για την επόμενη μέρα», κατέληξε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ.