Πολιτική

50 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν την απελευθέρωση των στελεχών του τουρκικού HDP

50 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν την απελευθέρωση των στελεχών του τουρκικού HDP
Την άμεση απελευθέρωση των δώδεκα κρατούμενων βουλευτών του τουρκικού Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP), ζητούν 50 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που υπογράφουν δήλωση αλληλεγγύης προς τους συλληφθέντες βουλευτές στην Τουρκία. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζουν, επίσης την έντονη αντίθεσή τους στην παραβίαση των πολιτικών και ανθρώπινων δικαιωμάτων των βουλευτών του HDP.

«Η σύλληψη και κράτηση των δώδεκα βουλευτών του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP), συμπεριλαμβανομένων και των δύο συμπροέδρων του κόμματος -της Φιγκέν Γιουκσεντάγ και του Σελαχατίν Ντεμιρτάς- αποτελεί ένα ακόμη σημαντικό βήμα στην, με γεωμετρική πρόοδο, υπαναχώρηση της Τουρκίας από τις αρχές της ευνομίας και της δημοκρατίας», επισημαίνουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που υπογράφουν δήλωση αλληλεγγύης.

«Ο αντιτρομοκρατικός νόμος που επικαλέστηκαν για τη συγκεκριμένη σύλληψη οι τουρκικές αρχές, δεν επαρκεί για την κράτηση ανθρώπων -και δη νόμιμα εκλεγμένων εκπροσώπων του λαού- χωρίς στοιχεία και αποδείξεις και έχει τεθεί στο κέντρο της ευρωπαϊκής κριτικής ήδη από τις απαρχές της υιοθέτησης και εφαρμογής του στη γείτονα. Είναι εμφανές, πλέον, ότι στην Τουρκία στοχοποιείται κάθε αντιπολιτευόμενη φωνή, κάθε άποψη και στάση που δεν ταυτίζεται απόλυτα με τις επιταγές της κυβέρνησης Ερντογάν», προσθέτουν, επισημαίνοντας ότι «τέτοιες πολιτικές εξελίξεις ακυρώνουν την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας αφού κάθε άλλο παρά πείθουν για τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της».

«Εκφράζοντας την έντονη αντίθεσή μας στην παραβίαση των πολιτικών και ανθρώπινων δικαιωμάτων των βουλευτών του HDP καθώς και την αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη μας, ζητάμε την άμεση απελευθέρωση των κρατούμενων βουλευτών», καταλήγουν στη δήλωσή τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.