Παιχνίδια Εξουσίας

Ο Ανδρουλάκης, ο Κασσελάκης και ποιοι θέλουν να γίνουν χαλίφης στη θέση του χαλίφη

Ο Ανδρουλάκης, ο Κασσελάκης και ποιοι θέλουν να γίνουν χαλίφης στη θέση του χαλίφη
Γιατί όποιος από τους δυο βγει τρίτος ...χάνεται- Γιατί και οι δυο θέλουν να καθοδηγήσουν τις εξελίξεις- Πρόβλημα και ο δεύτερος αν το ποσοστό δεν ξεπερνά το 18-19%!

Πυρκαγιά πριν καν έλθει το καλοκαίρι άναψε η εκδήλωση-συζήτηση με ομιλητές τον Διονύση Τεμπονέρα, τον Μανώλη Χριστοδουλάκη και την Έφη Αχτσιόγλου, με το ερώτημα «Απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη ποιος; Μια πειστική πρόταση των προοδευτικών δυνάμεων», όπως αποκάλυψε την Κυριακή το πρωί το Dnews. Εκδήλωση που, ανεξαρτήτως του τι λέγεται δημοσίως, θέτει ευθέως θέμα ανασύνθεσης της κεντροαριστεράς, μια συζήτηση που αναμένεται να λάβει διαστάσεις την επομένη των ευρωεκλογών.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, άλλωστε, έχει δηλώσει πως εφόσον το ΠΑΣΟΚ αναδειχθεί δεύτερο κόμμα στις ευρωεκλογές, θα λάβει αμέσως μεγάλη πρωτοβουλία, απευθύνοντας προσκλητήριο στις προοδευτικές δυνάμεις σε επίπεδο κοινωνίας (όχι στα κόμματα), προκειμένου να διαμορφωθεί (υπό την ηγεσία του ιδίου) ένα μεγάλο μέτωπο που να αποτελεί την εναλλακτική πρόταση στη Νέα Δημοκρατία όποτε και αν γίνουν οι εθνικές εκλογές.

Ας δούμε, όμως, ορισμένες παραμέτρους:

-Πρωτοβουλίες ανασύνθεσης δεν πρόκειται να ληφθούν πριν τις ευρωεκλογές. Οι εξελίξεις θα πυροδοτηθούν μόλις κλείσουν οι κάλπες στις 9 Ιουνίου και ανακοινωθούν τα exit polls.

-Oι εξελίξεις θα είναι σχετικά ήπιες εφόσον το δεύτερο κόμμα λάβει ένα ποσοστό που θα αγγίζει το 20% (πχ 18-19%) ή καλύτερα θα το ξεπερνάει. Εφόσον, δηλαδή, το δεύτερο κόμμα (εν προκειμένω στις δημοσκοπήσεις το ΠΑΣΟΚ) λάβει ένα τέτοιο κόμμα, είναι σαφές πως θα είναι ο αρχηγός του θα ηγηθεί της ανασύνταξης του χώρου. Όποιος πιστεύει πως αν είναι δεύτερος με ποσοστό γύρω στο 15-16% και με αυτό θα είναι ο πρωταγωνιστής της επιχείρησης μάλλον θα διαπιστώσει από το βράδυ κιόλας των εκλογών ότι κάνει λάθος και ότι ο ίδιος θα έχει καταστεί μέρος του προβλήματος!

-Όποιος από τον Στέφανο Κασσελάκη και τον Νίκο Ανδρουλάκη βγει τρίτος, είναι σαφές ότι ...χάνεται! O Στ. Κασσελάκης εκλέχτηκε πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με το επιχείρημα ότι είναι ο μόνος που μπορεί να κερδίσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ ο Ν. Ανδρουλάκης δεν μπορεί να πείσει πως θα είναι το ΠΑΣΟΚ ο εναλλακτικός πόλος εξουσίας -τη στιγμή μάλιστα που ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει τη μισή του δύναμη- αν το κόμμα του δεν μπορεί να ξεπεράσει έστω το 17%! Θεωρείται απολύτως βέβαιον ότι όποιος έρθει τρίτος θα αμφισβητηθεί έντονα εσωκομματικά!

-Όσοι θέτουν το θέμα της ανασύνθεσης της κεντροαριστεράς (όπως συνηθίσαμε να λέμε από την εποχή του Κώστα Σημίτη τον ευρύτερο χώρο από αυτό που καλύπτουν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ) αγωνιούν και επιδιώκουν να συνενωθεί ο χώρος σε ένα πιθανόν νέο φορέα, που θα συνενώσει δυνάμεις. Μπορεί όμως αυτό να γίνει χωρίς τη συναίνεση των αρχηγών των δυο κομμάτων; Δύσκολο- κανείς δεν παραδίδει τα κλειδιά αν δεν δοκιμαστεί στις εθνικές εκλογές, εκτός βεβαίως αν το αποτέλεσμα είναι τόσο απογοητευτικό που δεν θα μπορεί να παραμείνει.

Διαφορετικά, τι θα γίνει; Ο Χρήστος Σπίρτζης μίλησε για διάλυση ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ και για δημιουργία νέου φορέα, με το νέο αρχηγό να εκλέγεται με καθολική ψηφοφορία των μελών του. Άλλοι προτείνουν διαφορετικές εκδοχές- μην ξεχνούμε πως υπάρχουν πρόσωπα όπως ο φέρελπις Δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας που όμως θα πρέπει πρώτα να κριθεί από το έργο του, ο Διονύσης Τεμπονέρας και ο Μανώλης Χριστοδουλάκης και αρκετοί ακόμα. Και πως πάντα υπάρχει το πολύτιμο κεφάλαιο που λέγεται Αλέξης Τσίπρας, ανεξαρτήτως αν ο ίδιος αυτή τουλάχιστον τη στιγμή αποκλείει το ενδεχόμενο επιστροφής του ως αρχηγός κόμματος!

ΥΓ: Τα περισσότερα αυτά θα τα διευκολύνει ή θα τα καταστήσει περισσότερο περίπλοκα το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Πλην, όμως, ένα πράγμα είναι βέβαιο, για να θυμηθούμε παραφράζοντάς τον και τον αείμνηστο Χαρίλαο Φλωράκη: Η προεκλογική περίοδος είναι ...γκαστρωμένη!