Ο VIX άνοιξε στις 23,39 μονάδες και εκτινάχθηκε στις 53,76 μονάδες, επίπεδα που δεν έχουν καταγραφεί από τον Ιούνιο του 2020. Η άνοδος αυτή υποδηλώνει αυξημένη αστάθεια και ανασφάλεια στις αγορές, καθώς οι επενδυτές αναμένουν μεγάλες διακυμάνσεις στις τιμές των μετοχών.
Η αύξηση του VIX συσχετίζεται συχνά με πτώση των τιμών των μετοχών, και αυτό φαίνεται να επιβεβαιώνεται και σήμερα, καθώς οι μελλοντικές τιμές των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών στις ΗΠΑ σημειώνουν σημαντική πτώση. Συγκεκριμένα, ο δείκτης Dow Jones Futures σημειώνει πτώση κατά 739 μονάδες ή 1,85%, φτάνοντας τις 39.140 μονάδες. Ο S&P 500 Futures υποχωρεί κατά 145,75 μονάδες ή 2,71%, αγγίζοντας τις 5.230,25 μονάδες. Η μεγαλύτερη πτώση καταγράφεται στον Nasdaq Futures, ο οποίος έχασε 758,25 μονάδες ή 4,09%, καταλήγοντας στις 17.798 μονάδες.
Η δραματική άνοδος του δείκτη VIX προκαλεί ανησυχία και υποδηλώνει αυξημένη ανασφάλεια στην αγορά, καθώς οι επενδυτές αναμένουν σημαντικές διακυμάνσεις στις τιμές μετοχών, ομολόγων και εμπορευμάτων.
Για το λόγο αυτό η προσοχή των αγορών διεθνώς είναι στο πως θα κλείσουν Dow Jones, S&P 500 και Nasdaq.
Εάν η πτώση τους είναι παρατεταμένη και δεν υπάρξει ψυχραιμία ενδοσυνεδριακά τότε και η αυριανή ημέρα θα είναι δύσκολη για τις ασιατικές και ευρωπαϊκές αγορές.
Οι εσπευσμένες ρευστοποιήσεις στις αγορές της Φρανκφούρτης, του Παρισιού και του Λονδίνου, επιδρούν στον ελληνικό χρηματιστήριο.
Σε δίνη ρευστοποιήσεων που πλήττουν τις αγορές παγκοσμίως βρίσκεται η Λεωφόρος Αθηνών, καθώς οι πιέσεις εντείνονται και ο Γενικός Δείκτης σημειώνει πτώση που ξεπερνά κατά πολύ τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές αγορές.
Ο Γενικός Δείκτης κινείται πλέον στα χαμηλά ημέρας στις 1.348,26 μονάδες με πτώση 5,78% και τον τζίρο ήδη στα 112 εκατ. ευρώ.21 εκατ. τεμάχια.
Οι αυξημένες εντολές πωλήσεων από την αρχή της συνεδρίασης οδήγησαν σε περαιτέρω πτώση, με τους πωλητές να προτιμούν τη ρευστοποίηση θέσεων, εκτιμώντας πως θα μπορέσουν να αγοράσουν αργότερα σε χαμηλότερες τιμές.