Οικονομία

Έρχονται νέες εξελίξεις με τα αναδρομικά στις συντάξεις

Έρχονται νέες εξελίξεις με τα αναδρομικά στις συντάξεις
Δεν αποκλείεται η σχετική απόφαση για τα αναδρομικά στις συντάξεις να βγει στο τέλος Ιουνίου επειδή λήγει η θητεία της προέδρου του Σ.τ.Ε.

Με συγκεκριμένους όρους θα λάβουν οι 350.000 συνταξιούχοι που έχουν προσφύγει στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο τα αναδρομικά από επικουρικές συντάξεις και δώρα. Ο σχεδιασμός ορίζει ότι τα αναδρομικά θα λάβουν όσοι έχουν προσφύγει και εφόσον δικαιωθούν. Άρα θα πρέπει να περιμένουν μέχρι τη τελεσίδικη απόφαση που θα τους δικαιώνει.

Δεν αποκλείεται η σχετική απόφαση να βγει στο τέλος Ιουνίου επειδή λήγει η θητεία της προέδρου του Σ.τ.Ε.

Η απόφαση εκτιμάται ότι δεν θα ανατρέπει τις προηγούμενες που έβγαλε το Σ.τ.Ε κρίνοντας ότι οι συνταξιούχοι δικαιούνται πίσω ένα 11μηνο περικοπών στις επικουρικές του συντάξεις και στα Δώρα τόσο των κύριων όσο και των επικουρικών συντάξεων.

Εφόσον το ΑΕΔ δεν μεταβάλλει τις αποφάσεις του Σ.τ.Ε η κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει οριστική λύση στις διεκδικήσεις των συνταξιούχων είτε με αγωγές είτε χωρίς αγωγές.

Το πακέτο αναδρομικών που διεκδικούν οι συνταξιούχοι περιλαμβάνει:

1. Αναδρομικά επικουρικών συντάξεων για 11 μήνες από μειώσεις των νόμων 4051/2012 και 4093/2012.

2. Επιστροφές ΕΑΣ 23 μηνών για κύριες συντάξεις Δημοσίου που κρίθηκαν αντισυνταγμαιτκές από το Ελεγκτικό Συνέδριο για το διάστημα Φεβρουαρίου 2017-Δεκεμβρίου 2018.

3. Αναδρομικά συντάξεων χηρείας μετά το 2016, με βάση απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που έκρινε ότι οι συντάξεις θα έπρεπε να πληρωθούν στο 70% της αρχικής και όχι της επανυπολογισμένης σύνταξης του θανόντος όπως έγινε.

Ο Άρειος Πάγος έκρινε ομόφωνα πως οι περικοπές στις επικουρικές συντάξεις του ιδιωτικού τομέα σε ό,τι αφορά τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα και το επίδομα αδείας για το 11μηνο είναι συνταγματικές. Το σκεπτικό του δικαστηρίου στηρίζεται στην παραδοχή ότι οι περικοπές έγιναν για την εξυπηρέτηση θεμάτων γενικότερου ενδιαφέροντος, που άπτονται του δημοσίου συμφέροντος, καθώς σχετίζονται με την οικονομική διάσωση της χώρας.

Καταλύτης εξελίξεων για όλα τα αναδρομικά, θα είναι η απόφαση που εκκρεμεί στο ΑΕΔ για την τύχη των Δώρων. Η υπόθεση έφτασε στο ΑΕΔ γιατί ο Αρειος Πάγος δικάζοντας αγωγή συνταξιούχου της Τράπεζας της Ελλάδος, έκρινε αντίθετα από το Σ.τ.Ε και είπε ότι η περικοπή που του έγινε στα Δώρα επικουρικής σύνταξης είναι συνταγματική.

Αν το ΑΕΔ αφήσει τα πράγματα ως έχουν, όπως εκτιμούν νομικοί κύκλοι, τότε οι συνταξιούχοι θα έχουν ζωντανές τις διεκδικήσεις για τις επιστροφές του 11μήνου από μειώσεις επικουρικών και Δώρων.

Πάντως αυτό που εξετάζεται είναι να επιστραφούν τα αναδρομικά από μειώσεις στις επικουρικές για τους 370.000 συνταξιούχους που έχουν προσφυγές στα δικαστήρια. Το κόστος είναι κάτω από 400 εκατ. ευρώ. Αν μπούν και τα Δώρα των κύριων συντάξεων ο λογαριασμός ανεβαίνει στα 700 εκατ. ευρώ.
Τα αναδρομικά από επικουρικές και Δώρα επικουρικής σύνταξης ανάλογα με το ταμείο στο οποίο ανήκουν οι συνταξιούχοι διαμορφώνονται ενδεικτικά ως εξής:

-Για συνταξιούχους ΙΚΑ τα αναδρομικά είναι από 410 ευρώ ως 2.372 ευρώ.

-Για συνταξιούχους από ταμεία ΔΕΚΟ και τραπεζών τα αναδρομικά είναι από 1.111 ευρώ ως 4.004 ευρώ.

-Για συνταξιούχους Δημοσίου, τα αναδρομικά είναι από 668 ευρώ ως 2.604 ευρώ.

-Για συνταξιούχους λοιπών επικουρικών ταμείων (Δικηγόρων, Εμποροϋπαλλήλων, Αρτοποιών κ.α) τα αναδρομικά είναι από 1.242 ευρώ ως 2.399 ευρώ.

-Για συνταξιούχους ΝΑΤ αναδρομικά μόνον για τη μείωση επικουρικής από τον νόμο 4093 και τα Δώρα επικουρικής από 503 ευρώ ως 1.985 ευρώ.

Για την ΕΑΣ στις συντάξεις του Δημοσίου το κόστος των αναδρομικών φτάνει στα 400 εκατ. ευρώ, ενώ η επιστροφή μέρους της περικοπής στις συντάξεις χηρείας, μπορεί να στοιχίζει πάνω από 50 εκατ. ευρώ.