Οικονομία

Μπορεί η πτώχευση να αποτελέσει πράγματι εργαλείο για τη διαγραφή οφειλών;

Μπορεί η πτώχευση να αποτελέσει πράγματι εργαλείο για τη διαγραφή οφειλών;
Απλές και κατανοητές απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα, που απασχολούν έντονα τους οφειλέτες και αφορούν τις ουσιαστικές συνέπειες της πτώχευσης.

Εν μέσω της διεθνούς οικονομικής αβεβαιότητας για πολλά νοικοκυριά και επιχειρήσεις, η επιλογή των εργαλείων που παρέχει ο Νόμος Ρύθμισης οφειλών και παροχής δεύτερης ευκαιρίας, συνιστά μονόδρομο για την απαλλαγή τους από τα χρέη (Νόμος 4738/2020, ως τούτος τροποποιήθηκε με τον Νόμο 5072/2023).

Βασικό εργαλείο του Νόμου αποτελεί η Πτώχευση. Παρακάτω θα προσπαθήσουμε να δώσουμε απλές και κατανοητές απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα που απασχολούν έντονα τους οφειλέτες και αφορούν τις ουσιαστικές συνέπειες της πτώχευσης.

Αποτελεί η κήρυξη σε πτώχευση μια δεύτερη ευκαιρία για νέο οικονομικό ξεκίνημα; Επέρχεται πράγματι απαλλαγή από το σύνολο των πτωχευτικών χρεών;

Σύμφωνα και με τα οικεία άρθρα του νόμου 4738/2020 ο οφειλέτης που δεν διαθέτει περιουσία μπορεί να απαλλαχθεί σε τρία (3) έτη μετά την εγγραφή του στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Φερεγγυότητος, ενώ ο οφειλέτης που διαθέτει περιουσία μπορεί να απαλλαχθεί σε τρία (3) έτη από την κήρυξη του σε Πτώχευση, γεγονός το οποίο θα οδηγήσει σε ρευστοποίηση της περιουσίας του.

Επιπλέον υπάρχει η δυνατότητα απαλλαγής του οφειλέτη στο ένα (1) έτος, όταν η πτωχευτική περιουσία περιλαμβάνει την κύρια κατοικία του οφειλέτη ή/και άλλα πάγια περιουσιακά στοιχεία που υπερβαίνουν σε αξία το δέκα τοις εκατό (10%) των συνολικών του υποχρεώσεων και η ελάχιστη αξία τους δεν υπολείπεται των εκατό χιλιάδων (100.000) ευρώ, (π.χ πτωχευτική περιουσία οφειλέτη στην οποία περιλαμβάνεται και η πρώτη του κατοικία αξίας 100.000 ευρώ ενώ το σύνολο των χρεών του είναι 500.000 ευρώ. Σε αυτή την περίπτωση η πτωχευτική περιουσία υπερβαίνει σε αξία το 10% των συνολικών υποχρεώσεων και ο οφειλέτης μπορεί να απαλλαγεί σε ένα έτος από την κήρυξη του σε πτώχευση).

Η απαλλαγή του οφειλέτη, αφορά οφειλές ατομικές (δηλαδή βεβαιωμένες στον ΑΦΜ του οφειλέτη) ή οφειλές από συνυπευθυνότητα (δηλαδή βεβαιωμένες στον ΑΦΜ τρίτου προσώπου, για την καταβολή των οποίων ο οφειλέτης ευθύνεται αλληλέγγυα με το πρόσωπο αυτό), οι οποίες ανάγονται σε χρόνο πριν την υποβολή της αίτησης πτώχευσης.

Βέβαια σε κάθε περίπτωση η επιλογή του κατάλληλου εργαλείου εξαρτάται από τα πραγματικά περιστατικά και δεδομένα, ενώ κρίσιμη είναι η πρακτική προσέγγιση των ανωτέρω νομοθετικών διατάξεων.

396A4803_0200d.jpg

Άννα Κορακή, Ιδρύτρια της δικηγορικής εταιρείας

Ας δώσουμε ορισμένα παραδείγματα:

1ο Παράδειγμα:

Οφειλέτης - φυσικό πρόσωπο ο οποίος δεν έχει στη κυριότητά του κάποιο ακίνητο περιουσιακό στοιχείο και διατηρεί υψηλές οφειλές σε χρηματοπιστωτικούς φορείς, Δημόσιο, ΕΦΚΑ και τρίτους πιστωτές, μπορεί να υποβάλλει αίτηση πτώχευσης μικρού αντικείμενου και το δικαστήριο να διατάξει την καταχώριση του στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Φερεγγυότητας. Μετά την πάροδο τριετίας (36 μηνών) από την εν λόγω καταχώριση το ανωτέρω πρόσωπο ΑΠΑΛΛΑΣΣΕΤΑΙ ΠΛΗΡΩΣ από τα χρέη του.

Μάλιστα, ο ανωτέρω οφειλέτης μπορεί από την εγγραφή του ονόματός του στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Φερεγγυότητας να ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα. Ως εκ τούτου, από την επόμενη ακόμη μέρα της καταχώρησης του στο Η.Μ.Φ δύναται να ξεκινήσει νέα εμπορική δραστηριότητα, σύμφωνα και με το άρθρο 91 του ν. 4738/2020 «η πτώχευση δεν είναι λόγος στέρησης της άδειας άσκησης επαγγέλματος».

2ο Παράδειγμα:

Οφειλέτης είναι μέτοχος και νόμιμος εκπρόσωπος κεφαλαιουχικής εταιρείας (Α.Ε, ΕΠΕ, ΙΚΕ) η οποία είναι αδρανής και διατηρεί υψηλές οφειλές προς το Ελληνικό Δημόσιο και τον ΕΦΚΑ. Η εταιρεία δεν διαθέτει ακίνητη περιουσία.

Στην εν θέματι υπόθεση υπάρχει δυνατότητα υποβολής αίτησης πτώχευσης εκ μέρους της κεφαλαιουχικής εταιρείας. Η κήρυξη της εταιρείας σε καθεστώς πτώχευσης, οδηγεί στην απαλλαγή αυτής από το σύνολο των πτωχευτικών χρεών κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης και επιφέρει την ταυτόχρονη απαλλαγή του εκπροσώπου από τα χρέη που επιβαρύνουν τον ίδιο ατομικά ως απόρροια της αλληλέγγυας ευθύνης του. Ειδικότερα, ο νόμιμος εκπρόσωπος απαλλάσσεται από κάθε αλληλέγγυα ευθύνη για οφειλές έναντι Δημοσίου και Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης που προέκυψαν από 3 έως 5 χρόνια πριν από την κήρυξη της πτώχευσης.

Έτσι, και ο νόμιμος εκπρόσωπος ή διαχειριστής μιας κεφαλαιουχικής εταιρείας απαλλάσσεται από τον «βραχνά» των οφειλών προς το Δημόσιο και τον ΕΦΚΑ και ουσιαστικά αποκτά την «δεύτερη ευκαιρία» για εκ νέου εμπορική επαναδραστηριοποίηση.

Συνοψίζοντας μπορούμε να πούμε ότι ο νέος Πτωχευτικός Νόμος δύναται να προσφέρει υπό προϋποθέσεις λύση σε οικονομικά αδιέξοδα, καθώς η πτώχευση όπως αυτή ορίζεται στα άρθρα του ν. 4738/2020 είναι το μοναδικό διαθέσιμο νομικό εργαλείο που μπορεί να επιφέρει οριζόντια απαλλαγή πτωχευτικών χρεών, και σε πολλές περιπτώσεις να είναι η απαρχή της δεύτερης ευκαιρίας για ένα νέο οικονομικό μέλλον χωρίς χρέη, που πολλοί ελεύθεροι επαγγελματίες εναγωνίως ζητούν.

Από την έναρξη ισχύς του ως άνω νόμου, το εξειδικευμένο στις Πτωχεύσεις και Εξωδικαστικό μηχανισμό, τμήμα της δικηγορικής εταιρείας «ΑΝΝΑ Α. ΚΟΡΑΚΗ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ» έχει χειριστεί εκατοντάδες υποθέσεις Κόκκινων Δανείων κι έχει πετύχει την οριστική απαλλαγή των χρεών για πολλούς υπερχρεωμένους οφειλέτες. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε στο 2108250008, ή Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. .