Οικονομία

Επίδομα προσωπικής διαφοράς: Ενδεχόμενο για ανακοίνωση της «μονιμοποίησης» στις προγραμματικές

Επίδομα προσωπικής διαφοράς: Ενδεχόμενο για ανακοίνωση της «μονιμοποίησης» στις προγραμματικές Φωτογραφία: INTIME
Η διευθέτηση της προσωπικής διαφοράς αποτελεί γερό στοίχημα της νέας κυβέρνησης για την ανακούφιση χιλιάδων συνταξιούχων - Πιθανό να ανακοινωθεί η «μονιμοποίηση» επιδόματος για την προσωπική διαφορά από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, την Πέμπτη στη Βουλή

Επίδομα προσωπικής διαφοράς αναμένεται να λαμβάνουν πλέον κάθε χρόνο όσοι συνταξιούχοι δεν θα έχουν αυξήσεις στις συντάξεις τους. Η μερίδα των συνταξιούχων που θα μένουν εκτός των αναπροσαρμογών ή η αύξηση που θα παίρνουν θα είναι πολύ μικρή, θα λαμβάνουν το συγκεκριμένο επίδομα το οποίο θα αποκτήσει «μόνιμο» χαρακτήρα.

Ειδικότερα, όλο και περισσότεροι συνταξιούχοι, κάθε χρόνο, θα μειώνουν και θα σβήνουν προσωπική διαφορά με κέρδος για την τσέπη τους. Όσοι εξακολουθούν, μετά την αύξηση, να έχουν υπόλοιπο προσωπικής διαφοράς, θα παίρνουν επίδομα ανάλογο ή και υψηλότερο από τα 200, 250 και 300 ευρώ που δόθηκαν φέτος.

Εκτιμάται ότι 100.000 με 150.000 συνταξιούχοι, κάθε χρόνο, από το 2024 και μετά, θα μηδενίζουν την προσωπική διαφορά και θα έχουν καθαρή αύξηση.

Στις αυξήσεις που δόθηκαν φέτος, 1,4 εκατ. συνταξιούχοι πήραν ολόκληρη την αύξηση 7,75% στη σύνταξη, γιατί δεν είχαν προσωπική διαφορά. Άλλοι 300.000 πήραν μικρότερη αύξηση, γιατί ένα μέρος της ισοφάρισε την προσωπική τους διαφορά, την οποία μηδένισαν, και 850.000 δεν πήραν καθόλου αύξηση, γιατί δεν έφτασε να σβήσει την προσωπική τους διαφορά.

Το επίδομα θα δοθεί μετά την πρώτη αύξηση συντάξεων για το 2024, δηλαδή τον Ιανουάριο ή Φεβρουάριο. Είναι πολύ πιθανό το συγκεκριμένο μέτρο να ανακοινωθεί δια στόματος του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, την Πέμπτη (6/7), στη Βουλή, κατά τη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων.