Το παραδοσιακό πιάτο της 25ης Μαρτίου δεν είναι άλλο από τον μπακαλιάρο με σκορδαλιά, το οποίο αποτελεί βασικό στοιχείο της ημέρας του Ευαγγελισμού, η οποία πλέον έχει διπλή σημασία για τον Ελληνισμό, καθώς από το 1838 εορτάζεται και η Επανάσταση του 1821.
Ο μπακαλιάρος, συνοδευόμενος πάντα από σκορδαλιά, είναι το παραδοσιακό φαγητό της ημέρας.
Πώς να ξαλμυρίσετε σωστά τον μπακαλιάρο: Οι συμβουλές του Άκη Πετρετζίκη
- Σε ένα μπολ προσθέτουμε τα φιλέτα του υγράλατου μπακαλιάρου, ρίχνουμε 100 γρ. αλάτι χοντρό και καθαρό κρύο νερό μέχρι να καλύψουμε τα φιλέτα.
- Σκεπάζουμε το μπολ με μεμβράνη και το μεταφέρουμε στο ψυγείο για 2 μέρες αλλάζοντας το νερό κάθε 6 ώρες. Το νερό πρέπει κάθε φορά να είναι κρύο και καθαρό.
- Μετά από 2 ημέρες αφαιρούμε το μπολ από το ψυγείο.
- Απλώνουμε στον πάγκο εργασίας χαρτί κουζίνας, βάζουμε από πάνω τα φιλέτα, σκεπάζουμε με έξτρα χαρτί κουζίνας και πιέζουμε καλά με τα χέρια μας ώστε να στραγγίξουμε τον μπακαλιάρο.





























