Με εξαίρεση αυτούς που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν «γκουρού» της οργάνωσης, οι περισσότεροι από εμάς έχουμε στην κουζίνα πολλά περισσότερα αντικείμενα από αυτά που πράγματι χρειαζόμαστε.
Ξεχειλισμένα συρτάρια, πάγκοι χωρίς γωνία ελεύθερη, ντουλάπια που πρέπει να κλείσουμε γρήγορα προτού αρχίσουν να πέφτουν τα πράγματα. Αν αυτή είναι η πραγματικότητα στην κουζίνα, είναι ώρα να αναλάβουμε δράση.
Σε αντίθεση με άλλα δωμάτια του σπιτιού, στην κουζίνα τα αντικείμενα μπαίνουν και βγαίνουν από ντουλάπια και συρτάρια διαρκώς. Για αυτό είναι σημαντικό να αξιολογούμε τακτικά την κατάσταση και να ξεφορτωθούμε πράγματα που χρησιμοποιούμε σπάνια ή έχουν μείνει κρυμμένα στο πίσω μέρος ντουλαπιών και συρταριών, πιάνοντας απλά χώρο. Έτσι θα κάνουμε τη ζωή μας πιο εύκολη, τόσο όταν μαγειρεύουμε, όσο και όταν έρχεται η ώρα να καθαρίσουμε.
Αυτά είναι τα 10 αντικείμενα που πρέπει να πετάξουμε από την κουζίνα, σύμφωνα με ειδικούς στην οργάνωση.
Φθαρμένες επιφάνειες κοπής
Με τον καιρό οι επιφάνειες κοπής φθείρονται και αποκτούν χαρακιές, που δύσκολα καθαρίζουν. Κατά συνέπεια, σε αυτές μπορούν να συγκεντρωθούν βακτήρια.
Συσκευές που χρησιμοποιούμε σπάνια
Πόσο συχνά χρησιμοποιούμε την παγωτομηχανή, τη βαφλιέρα με ειδικό σχέδιο ή αντίστοιχες συσκευές; Αν ο χώρος είναι μικρός, καλύτερα να κρατήσουμε στην κουζίνα μόνο τις συσκευές που χρησιμοποιούμε καθημερινά κι όχι μια φορά τον χρόνο (στην καλύτερη περίπτωση).
Εγχειρίδια χρήσης
Το πλυντήριο πιάτων, το ψυγείο, ακόμα και ο φούρνος μικροκυμάτων έχει ένα τεράστιο εγχειρίδιο χρήσης. Αντί να το πετάξουμε σε ένα συρτάρι με διάφορα αντικείμενα, καλύτερα να το ξεφορτωθούμε αμέσως. Εξάλλου, τις οδηγίες χρήσης μπορούμε να τις βρούμε εύκολα και στο διαδίκτυο.
Ραγισμένα πιάτα, ποτήρια ή κούπες
Στα ραγίσματα και τις ρωγμές μπορούν να «κρυφτούν» βακτήρια. Και επίσης μπορεί να προκληθεί τραυματισμός από αυτά τα σπασίματα.
Πλαστικά δοχεία φαγητού με λεκέδες
Με τον καιρό τα πλαστικά δοχεία φαγητού μπορεί να συγκεντρώσουν οσμές, που ενδέχεται να επηρεάσουν τη γεύση των τροφίμων που αποθηκεύουμε σε αυτά. Σε τέτοια περίπτωση, καλό είναι να τα ξεφορτωθούμε και να τα αντικαταστήσουμε με γυάλινα.
Ληγμένα τρόφιμα
Στους περισσότερους μπορεί να προκαλέσει έκπληξη, αλλά μια γρήγορη έρευνα στα ντουλάπια και το ψυγείο σίγουρα θα αποκαλύψει μερικά- ίσως και αρκετά- ληγμένα τρόφιμα.
Σφουγγάρια
Πότε ήταν η τελευταία φορά που αντικαταστάθηκε το σφουγγάρι κουζίνας; Όταν αρχίσει να φαίνεται φθαρμένο- στις 2 με 3 εβδομάδες σύμφωνα με τους ειδικούς- είναι καιρός να το αποχωριστούμε. Και στα σφουγγάρια μπορεί να αναπτυχθούν βακτήρια, για αυτό πρέπει να τα αλλάζουμε τακτικά.
Παλιές πετσέτες και τραπεζομάντιλα
Οι περισσότεροι, χωρίς να το καταλάβουμε, γεμίζουμε το συρτάρι με τις πετσέτες και τα τραπεζομάντιλα σε σημείο που πλέον δεν κλείνει. Κι όμως, πολλά από αυτά είναι σκισμένα ή έχουν λεκέδες που δεν βγαίνουν με τίποτα. Αυτά είναι ώρα να τα «αποχαιρετίσουμε».
Γρατσουνισμένα αντικολλητικά σκεύη
Σε περίπτωση που σκεύη τέτοιου τύπου έχουν γρατσουνιές και άλλες φθορές, ενδέχεται να αποτελούν κίνδυνο για την υγεία μας. Οπότε πλέον δεν έχουν θέση στην κουζίνα.
Μπουκάλια νερού
Στην πραγματικότητα χρειαζόμαστε 1-2 επαναχρησιμοποιούμενα μπουκάλια νερού για κάθε μέλος του νοικοκυριού. Τα υπόλοιπα απλά πιάνουν χώρο.
Πηγή: goodhousekeeping