Life

Η πρώτη δήλωση της Καμίλα για την μάχη του Καρόλου με τον καρκίνο

Η πρώτη δήλωση της Καμίλα για την μάχη του Καρόλου με τον καρκίνο
«Ο βασιλιάς Κάρολος τα πηγαίνει εξαιρετικά καλά, υπό αυτές τις συνθήκες. Είναι πολύ συγκινημένος από όλες τις επιστολές και τα μηνύματα που στέλνει ο κόσμος από παντού».

Η βασίλισσα Καμίλα έκανε την πρώτη της δήλωση αναφερόμενη στο σοβαρό πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει ο σύζυγος της βασιλιάς Κάρολος, που διαγνώστηκε πριν από μερικές ημέρες με καρκίνο και ήδη υποβάλλεται σε θεραπεία.

Η Καμίλα που παραβρέθηκε σε μια μουσική βραδιά στον καθεδρικό ναό του Σόλσμπερι, ανέφερε ακόμη – σύμφωνα με το Sky news, ότι ο βασιλιάς είναι «συγκινημένος» από τα μηνύματα από το κοινό.

«Είναι πολύ συγκινημένος από όλες τις επιστολές και τα μηνύματα που στέλνει το κοινό από παντού. Αυτό είναι πολύ ευχάριστο» δήλωσε η βασίλισσα Καμίλα σύμφωνα με το Βρετανικό μέσο.

Η θεραπεία του καρκίνου του βασιλιά ως εξωτερικός ασθενής ξεκίνησε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα και επέστρεψε, με τη βασίλισσα, στο σπίτι του στο Σάντρινγκχαμ στο Νόρφολκ την Τρίτη, αφού είδε τον πρίγκιπα Χάρι.

{https://twitter.com/SkyNews/status/1755668235163209949?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1755668235163209949%7Ctwgr%5E7d4bcaf2a06e320ac364fbb7ec4a2552c1312aa4%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fpublish.twitter.com%2F%3Furl%3Dhttps%3A%2F%2Ftwitter.com%2FSkyNews%2Fstatus%2F1755668235163209949}

Ξεκίνησαν τα σενάρια διαδοχής, τι προβλέπουν

Σοκαρισμένη είναι η κοινή γνώμη στη Μεγάλη Βρετανία, μετά την είδηση ότι ο βασιλιάς Κάρολος, πάσχει από καρκίνο. Το σοκ διαδέχθηκε η ανησυχία, αφού πέραν της σχετικής για την υγεία του Καρόλου ανακοίνωσης, δεν έγινε γίνει ακόμα γνωστό, το είδος του καρκίνου από το οποίο πάσχει αλλά και ποια είναι η σοβαρότητα της κατάστασης.

Όπως είναι φυσικό, ό,τι συμβαίνει στο παλάτι, τα μέσα ενημέρωσης το ερμηνεύουν με το δικό τους τρόπο, με τα «σενάρια» να δίνουν και να παίρνουν, ακόμα και το ενδεχόμενο διάδοχης κατάστασης. Τι προβλέπει το Σύνταγμα για την Αντιβασιλεία.

Όπως ανέφερε στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ ο σύμβουλος πολιτικής της Βουλής των Λόρδων, Ιωάννης Χουντής ντε Φάμπρ, «έχουμε να κάνουμε με συνταγματικά, νομικά και πολιτικά ζητήματα, τα οποία τίθενται, διότι ο βασιλιάς Κάρολος είναι το αντίστοιχο του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, ο Αρχηγός του Κράτους.

Επομένως επιτελεί κάποιες συγκεκριμένες συνταγματικές λειτουργίες, για τις οποίες σε περίπτωση που δεν βρίσκεται σε κατάσταση υγείας για να τις επιτελέσει, υπάρχουν συγκεκριμένες προβλέψεις. Δύο είναι βασικά οι προβλέψεις. Είτε αυτή της Αντιβασιλείας είτε αυτή της αναπλήρωσής του από διαφορετικά μέλη της βασιλικής οικογένειας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στην περίπτωση της Αντιβασιλείας, με νόμο του 1937, αναλαμβάνει τα βασικά καθήκοντα, συνταγματικά και πολιτικά του πατέρα του, ο πρίγκιπας της Ουαλίας Ουίλιαμ ως αντιβασιλέας, όχι ως μονάρχης. Συνεχίζει να παραμένει κεφαλή του κράτους ο Κάρολος, σημειώνει ο κ. Χουντής ντε Φάμπρι.

«Παρ’ όλα αυτά, νομίζω ότι βρισκόμαστε αρκετά μακριά από εκεί ακόμα. Αυτή είναι η συνταγματική εναλλακτική, η οποία υπάρχει. Αυτή τη στιγμή ο βασιλιάς, με βάση όλα τα επίσημα ανακοινωθέντα αλλά και την ανακοίνωση του Βρετανού πρωθυπουργού, βρίσκεται σε καλή κατάσταση υγείας», ανέφερε.

Σύμφωνα με τον κ. Χουντή Ντε Φάμπρι, υπάρχει η πιθανότητα, σύμφωνα με το Βρετανικό Σύνταγμα, να αναλάβουν διαδοχικά, μέλη της βασιλικής οικογένειας ορισμένα καθήκοντα, ενώ μία τρίτη περίπτωση, που φαίνεται όμως μακριά, είναι η παραίτηση του Καρόλου.

Η σειρά διαδοχής

Επόμενος στη σειρά της διαδοχής, βρίσκεται ο μεγαλύτερος γιος του Καρόλου, ο Γουίλιαμ, Δούκας του Κέιμπριτζ και της Κορνουάλης) και σύζυγος της Κέιτ Μίντλετον, Δούκισσας του Κέιμπριτζ.

Ακολουθεί ο πρίγκιπας Τζορτζ, το μεγαλύτερο παιδί του Γουίλιαμ και της Κέιτ, που γεννήθηκε το 2013. Θα είναι ο επόμενος Βασιλιάς, μετά τον Γουίλιαμ.

Μετά τον πρίγκιπα Τζορτζ ακολουθούν τα αδέλφια του, η πριγκίπισσα Σάρλοτ και ο πρίγκιπας Λούις. Να σημειωθεί ότι μέχρι πρόσφατα, η σειρά διαδοχής θα ήταν διαφορετική. Θα προηγούνταν ο πρίγκιπας Λούις και μετά θα ήταν η αδελφή του Σάρλοτ.

Ο πρίγκιπας Χάρι είναι πέμπτος διάδοχος στη σειρά, ενώ ακολουθούν τα παιδιά του Άρτσι και Λίλιμπετ.

Στη διαδοχή ακολουθεί ο γιος της βασίλισσας Ελισάβετ, ο Δούκας της Υόρκης, πρίγκιπας Άντριου, που βρίσκεται στην όγδοη θέση στη σειρά της διαδοχής, ενώ στην ένατη και δέκατη θέση βρίσκονται η πριγκίπισσα Βεατρίκη, κόρη του πρίγκιπα Άντριου και η κόρη της Σιένα.


Αμέσως μετά, στην ενδέκατη θέση διαδοχής του θρόνου του Ηνωμένου Βασιλείου, βρίσκεται η δεύτερη κόρη του πρίγκιπα Άντριου, η πριγκίπισσα Ευγενία, ενώ ακολουθεί ο γιος της Αύγουστος Φίλιππος Χοκ.

Επόμενος στη σειρά είναι το τέταρτο παιδί της βασίλισσας Ελισάβετ, ο πρίγκιπας Έντουαρντ, κόμης του Ουέσσεξ που βρίσκεται στην 13η θέση της διαδοχής και ακολουθούν τα παιδιά του, Ιάκωβος και Λαίδη Λουίζα Ουίνδσορ, στη 14η και 15η θέση.

Στη 16η θέση διαδοχής βρίσκεται η πριγκίπισσα Άννα, το δεύτερο παιδί της Ελισάβετ και του Φίλιππου, η οποία όταν γεννήθηκε ήταν στην 3η θέση διαδοχής του βρετανικού θρόνου, έπειτα από την μητέρα της Ελισάβετ και τον αδελφό της Κάρολο.