Το αλουμινόχαρτο είναι πολυχρηστικό: μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για τα πάντα, από συνταγές σε πακέτο με αλουμινόχαρτο μέχρι τον καθαρισμό της ψησταριάς σας. Αυτό το πρακτικό προϊόν, όμως, κρύβει και ένα μικρό μυστήριο. Η μία πλευρά του φύλλου αλουμινόχαρτου είναι γυαλιστερή, ενώ η άλλη είναι θαμπή και επίπεδη. Δεν θα βρείτε καμία πληροφορία για τον λόγο αυτής της διαφοράς ούτε στη συσκευασία αγοράς. Τι συμβαίνει λοιπόν;
Είναι καλύτερο να τοποθετείτε το αλουμινόχαρτο με τη γυαλιστερή πλευρά προς τα πάνω ή προς τα κάτω πριν βάλετε το ταψί στον φούρνο; Πριν κόψετε άλλο ένα φύλλο, δείτε τι πρέπει να γνωρίζετε.
Γιατί το αλουμινόχαρτο είναι γυαλιστερό από τη μία πλευρά;
Όταν τραβάτε ένα φύλλο αλουμινόχαρτου από το ρολό, υπάρχει μια εμφανής διαφορά ανάμεσα στις δύο πλευρές. Η μία είναι τόσο γυαλιστερή που σχεδόν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν καθρέφτης. Η άλλη, αν και παραμένει ασημί, δεν είναι τόσο λαμπερή. Και υπάρχει καλός λόγος γι’ αυτό.
Σύμφωνα με τη Reynolds Wrap, η διαφορά αυτή είναι υποπροϊόν της διαδικασίας κατασκευής. Το αλουμινόχαρτο κυλινδρώνεται σε διαφορετικά στρώματα. Θερμότητα και τάση εφαρμόζονται ώστε να τεντωθεί το μέταλλο μέχρι να γίνει αρκετά λεπτό και να πάρει τη μορφή των γνωστών φύλλων που αγοράζουμε και χρησιμοποιούμε στο σπίτι.
Το εργοστάσιο κατασκευάζει δύο φύλλα μετάλλου ταυτόχρονα, ώστε να είναι αρκετά ανθεκτικά και να μην σκίζονται. Η πλευρά του φύλλου που έρχεται σε επαφή με ένα άλλο φύλλο αλουμινόχαρτου φαίνεται θαμπή, ενώ η άλλη πλευρά, που δεν έρχεται σε επαφή με άλλο φύλλο, φαίνεται γυαλιστερή. Με άλλα λόγια, οι δύο πλευρές δείχνουν διαφορετικές, αλλά στην ουσία είναι φτιαγμένες από ακριβώς το ίδιο υλικό.
Αντανακλά περισσότερη θερμότητα η γυαλιστερή πλευρά του αλουμινόχαρτου;
Το αλουμινόχαρτο αντανακλά τη θερμότητα το ίδιο τόσο από τη θαμπή όσο και από τη γυαλιστερή πλευρά. Παρόλο που έχει δύο διαφορετικές όψεις, δεν υπάρχει καμία διαφορά στον τρόπο με τον οποίο η κάθε πλευρά αντανακλά τη θερμότητα.
Πρέπει να χρησιμοποιείτε το αλουμινόχαρτο με τη γυαλιστερή πλευρά προς τα πάνω ή προς τα κάτω;
Με απλά λόγια, δεν έχει σημασία ποια πλευρά του αλουμινόχαρτου χρησιμοποιείτε. Και οι δύο είναι αποδεκτές. Αφού είναι φτιαγμένες από ακριβώς το ίδιο υλικό, αποδίδουν με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Η μόνη διαφορά είναι αισθητική. Οπότε χρησιμοποιήστε το όπως σας βολεύει. Στο τέλος, το φαγητό σας θα ψηθεί με τον ίδιο τρόπο. Μυστήριο λυμένο.





























