Το αεροδρόμιο Χίθροου του Λονδίνου επανήλθε σε πλήρη λειτουργία σήμερα, μια ημέρα μετά την πυρκαγιά σε κοντινό υποσταθμό του δικτύου ηλεκτροδότησης, η οποία προκάλεσε διακοπή ρεύματος στις εγκαταστάσεις του και οδήγησε σε κλείσιμο του μεγαλύτερου αεροπορικού κόμβου της Ευρώπης, προκαλώντας χάος στις διεθνείς αερομεταφορές.
Ορισμένες πτήσεις πραγματοποιήθηκαν χθες βράδυ, όμως η αναστολή λειτουργίας του αεροδρομίου για το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας, το οποίο εξυπηρετεί τον πέμπτο μεγαλύτερο αριθμό επιβατών παγκοσμίως, είχε ως αποτέλεσμα να προκύψουν προβλήματα για χιλιάδες επιβάτες. Πολλοί από αυτούς αναγκάστηκαν να αναζητήσουν δωμάτια σε ξενοδοχεία ή θέσεις σε άλλες πτήσεις.
Εκπρόσωπος του Χίθροου δήλωσε ότι το προσωπικό του αεροδρομίου καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να προσφέρει βοήθεια στους επιβάτες που επηρεάστηκαν από την αναστολή της λειτουργίας.
«Είχαμε εκατοντάδες επιπλέον συναδέλφους διαθέσιμους στους τερματικούς μας σταθμούς και προσθέσαμε πτήσεις στο σημερινό πρόγραμμα για να διευκολύνουμε επιπλέον 10.000 επιβάτες που ταξιδεύουν μέσω του αεροδρομίου», εξήγησε ο εκπρόσωπος.
Παράγοντες του ταξιδιωτικού κλάδου, μπροστά στην προοπτική οικονομικού πλήγματος ύψους δεκάδων εκατομμυρίων λιρών και πιθανής διαμάχης για το «ποιος θα πληρώσει τον λογαριασμό», διατύπωσαν ερωτήματα για το πώς τόσο κρίσιμες υποδομές μπόρεσαν να καταρρεύσουν χωρίς εφεδρικά συστήματα.
«Είναι ξεκάθαρη αποτυχία σχεδιασμού του αεροδρομίου», δήλωσε ο Γουίλι Γουάλς, επικεφαλής της Διεθνούς Ένωσης Αερομεταφορών (ΙΑΤΑ).
Το αεροδρόμιο ήταν προγραμματισμένο να χειριστεί 1.351 πτήσεις χθες, με 291.000 επιβάτες, αλλά αεροσκάφη εξετράπησαν σε άλλα αεροδρόμια της Βρετανίας και της Ευρώπης, ενώ πολλές πτήσεις μεγάλων αποστάσεων επέστρεψαν στο σημείο αναχώρησής τους.
Ειδικοί στον τομέα των αερομεταφορών παρατήρησαν ότι η τελευταία φορά που τα ευρωπαϊκά αεροδρόμια αντιμετώπισαν προβλήματα σε τόσο μεγάλη κλίμακα ήταν το 2010, όταν λόγω της ηφαιστειακής τέφρας από την Ισλανδία περίπου 100.000 πτήσεις καθηλώθηκαν στο έδαφος.
Προειδοποίησαν, επίσης, ότι κάποιοι επιβάτες που αναγκάστηκαν να προσγειωθούν στην Ευρώπη ίσως υποχρεωθούν να μείνουν στους χώρους τράνζιτ καθώς δεν έχουν τα απαραίτητα έγγραφα για να βγουν από το αεροδρόμιο.
Η αστυνομία γνωστοποίησε, έπειτα από μια αρχική εκτίμηση, ότι οι Αρχές δεν χειρίζονται το περιστατικό στον υποσταθμό ηλεκτροδότησης ως κάτι ύποπτο, αν και οι έρευνες συνεχίζονται.