Διεθνή

Ουκρανία: Οι ΗΠΑ ρίχνουν «πόρτα» στην Ευρώπη, ο Μακρόν συγκαλεί έκτακτη σύνοδο

Ουκρανία: Οι ΗΠΑ ρίχνουν «πόρτα» στην Ευρώπη, ο Μακρόν συγκαλεί έκτακτη σύνοδο
Τη Δευτέρα το έκτακτο ραντεβού των Ευρωπαίων ηγετών μετά τις προκλήσεις των ΗΠΑ για το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία.

Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν συγκαλεί τους Ευρωπαίους ηγέτες για μια έκτακτη σύνοδο στο Παρίσι τη Δευτέρα, σύμφωνα με τον Πολωνό Υπουργό Εξωτερικών Ράντσοαφ Σικόρσκι, μετά τις νέες απειλές των ΗΠΑ για την Ουκρανία.

«Χαίρομαι πολύ που ο Πρόεδρος Μακρόν κάλεσε τους ηγέτες μας στο Παρίσι», είπε ο Σικόρσκι, προσθέτοντας ότι αναμένει οι Ευρωπαίοι ηγέτες να συζητήσουν «με πολύ σοβαρό τρόπο» τις προκλήσεις που θέτει ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

«Ο Πρόεδρος Τραμπ έχει έναν τρόπο λειτουργίας που οι Ρώσοι αποκαλούν «ραζβέντκα μπογιέμ», δηλαδή, αναγνώριση μέσω μάχης: Πιέζεις και βλέπεις τι συμβαίνει, και μετά αλλάζεις τη θέση σου. Και πρέπει να απαντήσουμε», είπε ο Πολωνός υπουργός.

Σύμφωνα με δύο αξιωματούχους της ΕΕ, η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Δευτέρα.

Δεν ήταν σαφές αν η συνάντηση θα περιλαμβάνει όλους τους ηγέτες της ΕΕ ή μόνο μια μικρή - σκληρή ομάδα χωρών, και αν θα προσκληθούν και άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες, όπως ο Βρετανός Πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ, ωστόσο όλες οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα είναι ένας σκληρός ευρωπαϊκός πυρήνας.

Ένας εκπρόσωπος της Γαλλίας δεν ήταν άμεσα σε θέση να σχολιάσει επί του θέματος. Ο Γάλλος Υπουργός Εξωτερικών, Ζαν-Νοέλ Μπαρό, ο οποίος συμμετείχε στο πάνελ με τον Σικόρσκι στο Μόναχο, δεν επιβεβαίωσε ή αρνήθηκε τη συνάντηση έκτακτης ανάγκης.

Ο Σικόρσκι δήλωσε αργότερα ότι ο Πολωνός Πρωθυπουργός, Ντόναλντ Τούσκ, θα ταξιδέψει τη Δευτέρα στην πρόσκληση του Μακρόν για τη συνάντηση. «Πρέπει να δείξουμε τη δύναμη και την ενότητά μας», είπε ο Σικόρσκι σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Πώς φτάσαμε στην έκτακτη Σύνοδο - Οι δηλώσεις Κέλονγκ

Νωρίτερα, σήμερα, και από τη Διάσκεψη του Μονάχου για την ασφάλεια, ο Κιθ Κέλογκ που είναι ο ειδικός απεσταλμένος του Τραμπ στην Ουκρανία, τόνισε ότι θα ζητηθεί η γνώμη της Ευρώπης -αλλά τελικά θα αποκλειστεί- από τις προγραμματισμένες ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας, ΗΠΑ και Ουκρανίας.

Ερωτηθείς εάν η Ευρώπη θα ήταν παρούσα στις προγραμματισμένες συνομιλίες, ο Κιθ Κέλογκ είπε ότι προέρχεται από «το σχολείο του ρεαλισμού και αυτό δεν πρόκειται να συμβεί. Σας λέω κάτι που είναι πραγματικά πολύ ειλικρινές» και συνέχισε: «Και στους ευρωπαίους φίλους μου, θα έλεγα: μπείτε στη συζήτηση, όχι με το να παραπονιέστε ότι μπορεί, ναι ή όχι, να βρεθείτε στο τραπέζι, αλλά υποβάλλοντας συγκεκριμένες προτάσεις, ιδέες, αυξάνοντας τις δαπάνες [άμυνας]».

Οι δηλώσεις του Κέλογκ προκάλεσαν έκληξη από την πρώτη στιγμή σε ορισμένους Ευρωπαίους ηγέτες που δεν εμπιστεύονται τον Τραμπ και πιστεύουν ότι η ασφάλεια της χώρας τους είναι άρρηκτα συνυφασμένη με τη μοίρα της Ουκρανίας.

Ο Κέλογκ είπε επίσης ότι ένας λόγος για τον οποίο απέτυχαν οι προηγούμενες ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας ήταν η εμπλοκή πάρα πολλών χωρών που δεν είχαν τη δυνατότητα να εκτελέσουν οποιαδήποτε τέτοια διαδικασία. «Δεν πρόκειται να ακολουθήσουμε αυτόν τον δρόμο», είπε στο περιθώριο της Διάσκεψης για την Ασφάλεια του Μονάχου.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, προειδοποιήσε νωρίτερα ότι η Ευρώπη είναι πιθανό να αποκλειστεί από τις διαπραγματεύσεις και την προέτρεψε να επιταχύνει και να σχηματίσει έναν ευρωπαϊκό στρατό στον οποίο η Ουκρανία θα διαδραμάτιζε κεντρικό ρόλο.

Ο Κέλογκ είπε ότι τα κρίσιμα ζητήματα είναι να διασφαλιστεί ότι ο πόλεμος δεν θα ξαναρχίσει μετά την κατάπαυση του πυρός και να καθοριστεί οτι η Ουκρανία θα διατηρήσει την κυριαρχία της. Συμπλήρωσε ότι αυτό θα απαιτούσε μια αξιόπιστη εγγύηση ασφάλειας, προσθέτοντας ότι ο Τραμπ, ως ο μοναδικός υπεύθυνος λήψης αποφάσεων στις ΗΠΑ, δεν είναι ακόμη σε θέση να ορίσει μια τέτοια εγγύηση.

Και κατέληξε: «Ο Τραμπ θα χρειαζόταν ένα πλήρες φάσμα επιλογών» και ότι «όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι». Είπε ότι μάλιστα ότι εργάζεται σε «ώρα Τραμπ», προσθέτοντας ότι περίμενει μια συμφωνία σε λίγες εβδομάδες ή και λίγους μήνες. Ένα βασικό ζήτημα είναι να συμφωνήσουμε πώς αντιμετωπίζονταν οι παραβιάσεις οποιασδήποτε συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός.