Διεθνή

Μεταναστευτικό: Το τυράκι του Τραμπ που «τσίμπησαν» πολλοί Δημοκρατικοί

Μεταναστευτικό: Το τυράκι του Τραμπ που «τσίμπησαν» πολλοί Δημοκρατικοί Φωτογραφία: Luis Torres/EPA
Η αύξηση της μετανάστευσης μέσω των νότιων συνόρων, σκλήρυνε τη στάση πολλών Αμερικανών απέναντι στους μετανάστες. Αρκετοί Δημοκρατικοί και Ανεξάρτητοι μετατοπίστηκαν προς τα Δεξιά.

Αμερικανοί ψηφοφόροι που δεν είχαν ψηφίσει ποτέ Ρεπουμπλικανό υποψήφιο και δηλώνουν Δημοκρατικοί ψήφισαν την Τρίτη τον Ντόναλντ Τραμπ για έναν και μόνο λόγο: τη μετανάστευση.

Η Emily Schaefer υποστηρίζει τις μαζικές απελάσεις. Θέλει λιγότερη μετανάστευση.

Δεν είναι Ρεπουμπλικανή.

Η κ. Schaefer, 52 ετών, δηλώνει Δημοκρατική. Δήλωσε ότι «δεν αντέχει» τον Ντόναλντ Τραμπ. Ωστόσο, τον ψήφισε.

«Δεν έχω ψηφίσει ποτέ Ρεπουμπλικανό, ποτέ. Αλλά μας κατακλύζουν μετανάστες, οι οποίοι έχουν προτεραιότητα έναντι των αναγκών των πολιτών», δήλωσε στους New York Times η κ. Schaefer, η οποία ζει στο Όρεγκον.

Η κ. Schaefer δήλωσε ότι η σκληρή προσέγγιση του κ. Τραμπ για τη μετανάστευση είχε απήχηση στην ίδια, για πολλούς λόγους. Η ποιότητα της εκπαίδευσης στο δημόσιο σχολείο του 15χρονου γιου της έχει μειωθεί εξαιτίας του μεγάλου πληθυσμού μαθητών που δεν μιλούν αγγλικά, υποστηρίζει. Στο Όρεγκον, πολλοί άνθρωποι χωρίς χαρτιά είναι επιλέξιμοι για υγειονομική περίθαλψη, με βάση το χαμηλό τους εισόδημα. Λαμβάνουν βοήθεια από μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, ενώ οι άποροι Αμερικανοί αγωνίζονται για την επιβίωσή τους, πρόσθεσε.

«Είναι παράλογο αυτό που επέτρεψαν ο Μπάιντεν και η Χάρις», είπε.

Η αύξηση της μετανάστευσης μέσω των νότιων συνόρων, που έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης Μπάιντεν, αντήχησε σε όλη τη χώρα και σκλήρυνε τη στάση πολλών Αμερικανών απέναντι στους μετανάστες.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις των τελευταίων μηνών, Δημοκρατικοί και Ανεξάρτητοι έχουν μετακινηθεί προς τα δεξιά.

Τον Ιούλιο, το 55% των Αμερικανών δήλωσε στο Gallup ότι υποστηρίζει τη μείωση της μετανάστευσης. Το αντίστοιχο ποσοστό το 2020 ήταν 28%.

Ο κ. Τραμπ έφτασε στη νίκη επενδύοντας στην «απειλή» των μεταναστών, μιλώντας για «εισβολή» αλλοδαπών από αναπτυσσόμενες χώρες που «δηλητηριάζουν το αίμα της χώρας μας».

Η επίλυση του προβλήματος απαιτεί μια «αιματηρή ιστορία», είχε πει - δηλαδή, μια επιχείρηση μαζικής απέλασης των μεταναστών. Μάλιστα, για να πετύχει τον σκοπό του είναι διατεθειμένος να επικαλεστεί τον σκοτεινό και παμπάλαιο νόμο περί αλλοδαπών εχθρών.

Αυτή η προσέγγιση του Τραμπ βρήκε ευήκοα ώτα μεταξύ των Αμερικανών ψηφοφόρων.

Τον Οκτώβριο, σε δημοσκόπηση των New York Times/Siena College, το 57% είπε ναι στην απέλαση των μεταναστών που ζουν παράνομα στη χώρα - από αυτούς το 30% ήταν Δημοκρατικοί και το 58% Ανεξάρτητοι.

Λίγο περισσότεροι από τους μισούς ψηφοφόρους - 20% Δημοκρατικοί - είπαν ναι στην κατασκευή τείχους στα σύνορα με το Μεξικό, μια σημαντική αύξηση σε σχέση με το 2016 και το 2020, όταν το ποσοστό έφθανε το 40%.

«Δεν έχει απομείνει καμία εκλογική ομάδα σε αυτή τη χώρα - μεγάλης κλίμακας - που να ευνοεί τη μετανάστευση», δήλωσε ο Muzaffar Chishti, ανώτερος συνεργάτης του Ινστιτούτου Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του προέδρου Μπάιντεν, η πολιτική αναταραχή, η εγκληματική βία, η κλιματική αλλαγή και η οικονομική καταστροφή που προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊού σε πολλές χώρες τροφοδότησαν τη μετανάστευση σε κλίμακα που δεν είχε παρατηρηθεί από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Πέρα από τους παράγοντες που οδήγησαν τους μετανάστες να εγκαταλείψουν τις χώρες καταγωγής τους, η αγορά εργασίας των ΗΠΑ αποτέλεσε ισχυρό πόλο έλξης, με την ανεργία να βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών.

«Οι αλλαγές στο παγκόσμιο μεταναστευτικό σύστημα κατέστησαν αναπόφευκτη την αύξηση της πίεσης στα σύνορα των ΗΠΑ», δήλωσε ο Wayne Cornelius, μελετητής της μετανάστευσης και ομότιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Ντιέγκο.

Ρεπουμπλικάνοι, Δημοκρατικοί και ανεξάρτητοι που ερωτήθηκαν σχετικά από τους Times κατηγόρησαν την κυβέρνηση Μπάιντεν ότι δεν αναγνώρισε το χάος στα σύνορα και δεν έλαβε αμέσως επιθετικά μέτρα για την αντιμετώπισή του.

Μετανάστες δεν θέλουν... μετανάστες

Η Κάρεν Μπόμπις, 25 ετών, εγγεγραμμένη ανεξάρτητη που κατάγεται από τις Φιλιππίνες, δήλωσε ότι ψήφισε τον Τραμπ λόγω της στάσης του για την παράνομη μετανάστευση.

Ενώ η ίδια και άλλα μέλη της οικογένειάς της περίμεναν χρόνια για να πάρουν την έγκριση να μεταναστεύσουν νόμιμα στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπω είπε, άνθρωποι χωρίς άδεια έμπαιναν στη χώρα.

Θα πρέπει να ακολουθήσουν τη διαδικασία, με «γραφειοκρατία και τα πάντα», δήλωσε η κ. Μπόμπις.

Η κατάσταση στα σύνορα «χτύπησε συναγερμό» - σύμφωνα με την Sonya Duffy, 53 ετών, Δημοκρατική που ζει στη Νέα Υόρκη - όταν μετανάστες άρχισαν να καταφθάνουν κατά χιλιάδες με λεωφορεία που έστειλε ο Γκρεγκ Άμποτ, ο κυβερνήτης του Τέξας, σε προπύργια των Δημοκρατικών, όπως η Νέα Υόρκη.

Πολλοί από τους αφιχθέντες ήταν Βενεζουελάνοι, ένα νέο μεταναστευτικό κύμα, οι οποίοι δεν είχαν συγγενείς ή δίκτυο για να τους βοηθήσει. Γρήγορα επιβάρυναν τους πόρους του Σικάγο, του Ντένβερ και της Νέας Υόρκης, όπου γέμισαν ξενοδοχεία και τράπεζες τροφίμων, σύμφωνα με τους New York Times.

Οι παράνομες διελεύσεις έχουν μειωθεί κατακόρυφα από τον Ιούνιο, όταν ο Τζο Μπάιντεν επέβαλε νέους περιορισμούς στα σύνορα όσον αφορά το δικαίωμα στο άσυλο. Ωστόσο, η μείωση των διελεύσεων δεν ήταν αρκετή για να αντιμετωπίσει την αντιμεταναστευτική ρητορική του Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Ροντρίγκο Γκαρσία, 26 ετών, μεγάλωσε σε μεξικανοαμερικανική οικογένεια. Την Τρίτη, στο Μιλγουόκι, ψήφισε για δεύτερη φορά τον Ντόναλντ Τραμπ.
«Πρέπει να υπάρχει ένα συγκεκριμένο όριο για τους ανθρώπους που έρχονται στην Αμερική, αντί να έρχονται όλοι», είπε.

Είναι η οικονομία...

Το αντιμεταναστευτικό συναίσθημα ιστορικά γιγαντώνεται όταν οι άνθρωποι ανησυχούν για την οικονομία και σε αυτές τις αμερικανικές εκλογές ο πληθωρισμός ήταν μια σημαντική ανησυχία.

«Η εκστρατεία του Τραμπ έκανε εξαιρετική δουλειά στο να πείσει τους ανθρώπους ότι υπάρχει μεταναστευτική κρίση και να τη συνδέσει με την οικονομία», δήλωσε η Σάρα Κόλμαν, ιστορικός μετανάστευσης στο Πανεπιστήμιο του Τέξας.

Το... παραμύθι και η πραγματικότητα

Πίσω στο 2015, ο Ντόναλντ Τραμπ στην πρώτη του προεκλογική εκστρατεία τάχθηκε κατά των Μεξικανών μεταναστών, τους οποίους αποκάλεσε «βιαστές». Ορκίστηκε να χτίσει ένα «μεγάλο, μεγάλο τείχος» κατά μήκος των νότιων συνόρων, το οποίο θα πλήρωνε το Μεξικό, και να απελάσει όσους βρίσκονται παράνομα στη χώρα.

Ο κ. Τραμπ νίκησε τη Χίλαρι Κλίντον.

Μετανάστες και δίκτυα διακινητών αρχικά αξιολόγησαν τη νέα κυβέρνηση. Στη συνέχεια ο αριθμός των διερχομένων μεταναστών από τα σύνορα άρχισε να ανεβαίνει.

Μέχρι το 2019, οι αναχαιτίσεις στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού ήταν στο υψηλότερο ετήσιο επίπεδό τους εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία - 851.508, δηλαδή υπερδιπλάσιοι σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ακόμη και αφότου ο κ. Τραμπ εισήγαγε την ευρέως καταδικασμένη πολιτική της αφαίρεσης των παιδιών των μεταναστών από τους γονείς τους, σε μια προσπάθεια αποτροπής της οικογενειακής μετανάστευσης.

Εκείνη τη χρονιά, το 65% των Αμερικανών δήλωσε σε έρευνα του Pew Research Center ότι η κυβέρνηση έκανε κακή δουλειά στα σύνορα.

Τον Μάρτιο του 2020, καθώς η πανδημία πήρε διαστάσεις, η κυβέρνηση Τραμπ επικαλέστηκε έκτακτη ανάγκη δημόσιας υγείας για να σφραγίσει τα σύνορα. Βάσει νόμου, περίπου 400.000 μετανάστες συνελήφθησαν και απελάθηκαν πίσω στο Μεξικό, όπου δημιουργήθηκαν καταυλισμοί σε συνοριακές πόλεις, που ελέγχονται από καρτέλ ναρκωτικών. Ομάδες για τα ανθρώπινα δικαιώματα ανέφεραν έξαρση απαγωγών και βασανιστηρίων.

Ωστόσο, το 2020, το 50% των Δημοκρατικών δήλωσε σε δημοσκόπηση ότι επιθυμούν «περισσότερη μετανάστευση» - από 30% το 2016 - η πιο ευνοϊκή στάση απέναντι στη μετανάστευση εδώ και 15 χρόνια.

«Η θέση του Τραμπ ήταν ακραία και προκάλεσε μια στροφή προς την αντίθετη κατεύθυνση», δήλωσε η Diana Mutz, καθηγήτρια πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια. Αφού νίκησε οριακά τον κ. Τραμπ το 2020, ο κ. Μπάιντεν ανέλαβε καθήκοντα το 2021 υποσχόμενος μια ανθρώπινη προσέγγιση των συνόρων και άρχισε να αντιστρέφει τις πολιτικές του προκατόχου του.

Ωστόσο, καθώς η πανδημία υποχώρησε, η αυξανόμενη ζήτηση και οι συνεχείς δυσκολίες οδήγησαν μεγάλο αριθμό ανθρώπων στις Ηνωμένες Πολιτείες, από μακρινές περιοχές όπως η Κίνα και η Ινδία. Οι νέες μεταναστευτικές διαδρομές και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης - τα οποία διεύρυναν την εμβέλεια των λαθρεμπόρων - διευκόλυναν τη μετακίνηση σε όλες τις ηπείρους. Οι κάτοικοι της Βενεζουέλας έφευγαν μαζικά από τη χώρα τους που βρισκόταν σε πολιτική αναταραχή.

Οι μετανάστες αψήφησαν τα ορμητικά ποτάμια, έκοψαν σύρματα συναυλίας και σκαρφάλωσαν το ατσάλινο συνοριακό τείχος για να φτάσουν στις Ηνωμένες Πολιτείες και να παραδοθούν στους συνοριοφύλακες.

Τον Ιανουάριο του 2023, η κυβέρνηση Μπάιντεν εισήγαγε μέτρα με την ελπίδα να επιβάλλει την τάξη στα σύνορα .

Επειτα από μια επιβράδυνση, οι παράνομες εισόδους άρχισαν να αυξάνονται και πάλι, ξεπερνώντας τις 300.000 τον Δεκέμβριο, οι περισσότερες από κάθε άλλο μήνα.

Ο κ. Τραμπ εκμεταλλεύτηκε την εκτίναξη των διελεύσεων για να συγκεντρώσει τη στήριξη που χρειαζόταν για μια δεύτερη προεδρική θητεία.

Πηγή: New York Times