Οι εμπορικές σχέσεις των ΗΠΑ με την Κίνα θα παραμείνουν τεταμένες, ανεξάρτητα από το ποιος θα κερδίσει τις εκλογές τον Νοέμβριο, σύμφωνα με τον Κάρλος Καζανόβα, ανώτερο οικονομολόγο της ελβετικής ιδιωτικής τράπεζας UBP.
Την άποψη του Καζανόβα συμμερίζονται και άλλοι αναλυτές, οι οποίοι δήλωσαν ότι τόσο ο υποψήφιος πρόεδρος των Ρεπουμπλικανών, Ντόναλντ Τραμπ, όσο και η υποψήφια των Δημοκρατικών, Κάμαλα Χάρις, θα κρατήσουν σκληρή στάση απέναντι στην Κίνα.
Ο Τραμπ έχει προτείνει δασμούς έως και 100% στα κινεζικά προϊόντα και έναν γενικό δασμό 10%-20% σε όλες τις άλλες εισαγωγές, ενώ η Χάρις αναμένεται να επιμείνει στη δασμολογική πολιτική του Μπάιντεν, δήλωσαν οι ειδικοί στο CNBC.
«Μια νίκη του Τραμπ είναι πολύ πιθανό να οξύνει περισσότερο τις εμπορικές και οικονομικές σχέσις μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, προχωρώντας σε μεγαλύτερη αποσύνδεση των δύο χωρών», δήλωσε ο Eswar Prasad, καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Cornell.
Ωστόσο, δεν αποκλείεται να επιβληθούν ισχυρότεροι δασμοί από τη Χάρις, δεδομένου ότι ο Μπάιντεν όχι μόνο διατήρησε τους δασμούς του Τραμπ, αλλά πρόσθεσε κι άλλους. Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν τον Μάιο αυστηρούς δασμούς σε κινεζικές εισαγωγές αξίας περίπου 18 δισεκατομμυρίων δολαρίων, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρικών οχημάτων, των ηλιακών κυψελών, των μπαταριών λιθίου, του χάλυβα και του αλουμινίου.
Χαμηλοί τόνοι στο debate
Κατά τη διάρκεια του ντιμπέιτ, η Χάρις δεν έδωσε λεπτομέρειες σχετικά με την πολιτική της για την Κίνα, αλλά δήλωσε ότι «η πολιτική μας απέναντι στην Κίνα θα πρέπει να αφορά τη διασφάλιση ότι οι ΗΠΑ θα κερδίσουν τον ανταγωνισμό τον 21ο αιώνα».
«Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να επικεντρωθούμε στις λεπτομέρειες του τι απαιτεί αυτό, να επικεντρωθούμε στις σχέσεις με τους συμμάχους μας, να επενδύσουμε στην αμερικανική τεχνολογία, ώστε να κερδίσουμε τον αγώνα της τεχνητής νοημοσύνης και της κβαντικής πληροφορικής», πρόσθεσε η Χάρις.
«Απειλή» η Κίνα
«Πιστεύουμε ότι οι συνεχιζόμενες εμπορικές εντάσεις, τόσο με τις ΗΠΑ όσο και με την Ευρώπη, είναι εδώ για να μείνουν. Νομίζω ότι στις ΗΠΑ είναι κατανοητό, η υποστήριξη για πιο αυστηρές ενέργειες κατά της Κίνας είναι διακομματική. Επομένως, δεν έχει σημασία ποιος θα κερδίσει τις εκλογές», δήλωσε ο Καζανόβα στην εκπομπή «Squawk Box Asia» του CNBC.
Οι ΗΠΑ έχουν προειδοποιήσει για τα ζητήματα της κινεζικής πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας, με την υπουργό Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν να φέρεται να δήλωσε τον Μάιο ότι η πλεονάζουσα βιομηχανική ικανότητα της Κίνας απειλεί τόσο τις αμερικανικές και ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, όσο και τη βιομηχανική ανάπτυξη των αναδυόμενων χωρών της αγοράς.
Τον Απρίλιο, η Γέλεν συναντήθηκε με Κινέζους αξιωματούχους για να συζητήσουν το ζήτημα της πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας και τις μεταρρυθμίσεις με προσανατολισμό στην αγορά, λέγοντας ότι «μια υγιής οικονομική σχέση πρέπει να παρέχει ίσους όρους ανταγωνισμού για τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους και στις δύο χώρες».
Με πληροφορίες από CNBC