Διεθνή

Διάσκεψη για την Ουκρανία: Τι αναφέρει το κοινό ανακοινωθέν, ποιες χώρες δεν το υπέγραψαν

Διάσκεψη για την Ουκρανία: Τι αναφέρει το κοινό ανακοινωθέν, ποιες χώρες δεν το υπέγραψαν Φωτογραφία: EPA/ MICHAEL BUHOLZER
Αναφορά στα πυρηνικά όπλα κάνει το κοινό ανακοινωθέν της Διάσκεψης για την ειρήνη στην Ουκρανία.

Ο διάλογος ανάμεσα σε όλες τις πλευρές και ο σεβασμός της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας είναι ο δρόμος που πρέπει να ακολουθηθεί για να μπει ένα τέλος στον πόλεμο, συμφώνησε η συντριπτική πλειονότητα των χωρών που συμμετείχαν στη διάσκεψη της Ελβετίας.

Περισσότερες από 90 χώρες εκπροσωπήθηκαν στη Διάσκεψη για την ειρήνη στην Ουκρανία, που διεξήχθη στο Μπούργκενστοκ. Υπενθυμίζεται ότι σε αυτή δεν εκπροσωπήθηκε η Ρωσία, ούτε η Κίνα.

Η Βραζιλία συμμετείχε ως «παρατηρητής», ενώ η Ινδία, η Σαουδική Αραβία, η Ινδονησία, το Μεξικό και η Νότια Αφρική δεν υπέγραψαν το κοινό ανακοινωθέν.

Ουκρανία: Τα βασικά σημεία του κοινού ανακοινωθέντος

Πόλεμος της Ρωσίας

Η Ρωσία ξεκίνησε τον πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας, επισημαίνει το έγγραφο, το οποίο αναφέρεται στις καταστροφικές συνέπειες και καλεί για συνολική διευθέτηση της σύγκρουσης.

«Ο πόλεμος της Ρωσικής Ομοσπονδίας εναντίον της Ουκρανίας, που βρίσκεται σε εξέλιξη, συνεχίζει να προκαλεί οδύνη στους ανθρώπους και καταστροφές σε μεγάλη κλίμακα, ενώ δημιουργεί επίσης κινδύνους και κρίσεις με παγκόσμιο αντίκτυπο», αναφέρεται στο ανακοινωθέν.

Στήριξη στην εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας

Οι χώρες που υπογράφουν το κοινό ανακοινωθέν επαναλαμβάνουν την υποστήριξή τους στις αρχές της κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας όλων των κρατών, περιλαμβανομένης της Ουκρανίας, μέσα στα διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορά τους.

Η Ρωσία ελέγχει αυτή τη στιγμή σχεδόν 20% του ουκρανικού εδάφους, περιλαμβανομένης της Κριμαίας την οποία προσάρτησε το 2014.

Έκκληση για τα παιδιά και τους αιχμαλώτους

Με το κοινό ανακοινωθέν γίνεται έκκληση για πλήρη ανταλλαγή αιχμαλώτων πολέμου και επιστροφή στην Ουκρανία χιλιάδων παιδιών που μεταφέρθηκαν στη Ρωσία και τα εδάφη που ελέγχει η Μόσχα.

Το Κίεβο έχει κατηγορήσει τη Μόσχα ότι έχει απαγάγει σχεδόν 20.000 παιδιά από την έναρξη του πολέμου. Το Κρεμλίνο ισχυρίζεται ότι μετέφερε παιδιά για να τα προστατεύσει.

«Όλοι οι αιχμάλωτοι πολέμου πρέπει να απελευθερωθούν μέσω μιας πλήρους ανταλλαγής», επισημαίνεται στο κοινό ανακοινωθέν.

«Όλα τα παιδιά της Ουκρανίας, που απελάθηκαν και μεταφέρθηκαν παρανόμως, και όλοι οι άλλοι Ουκρανοί άμαχοι, που συνελήφθησαν παρανόμως, πρέπει να σταλούν πίσω στην Ουκρανία», υπογραμμίζεται.

Η αναφορά στα πυρηνικά όπλα

Επιπλέον, η Διάσκεψη ζητά να τεθεί υπό τον «πλήρη και κυρίαρχο» έλεγχο της Ουκρανίας ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια, ο μεγαλύτερος στην Ευρώπη.

«Οι ουκρανικοί πυρηνικοί σταθμοί και εγκαταστάσεις, περιλαμβανομένου του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια, πρέπει να λειτουργούν με τρόπο ασφαλή υπό τον πλήρη έλεγχο της Ουκρανίας», τονίζεται.

Επίσης, γίνεται αναφορά στο ενδεχόμενο προσφυγής στα πυρηνικά όπλα. «Κάθε απειλή προσφυγής και κάθε προσφυγή στα πυρηνικά όπλα μέσα στο πλαίσιο του πολέμου που βρίσκεται σε εξέλιξη εναντίον της Ουκρανίας είναι απαράδεκτες», αναφέρει το κείμενο.

Η επισιτιστική ασφάλεια

«Η επισιτιστική ασφάλεια δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να χρησιμοποιείται σαν όπλο. Τα ουκρανικά αγροτικά προϊόντα πρέπει να παραδίδονται ελεύθερα και με ασφάλεια στις ενδιαφερόμενες τρίτες χώρες», υπογραμμίζει το κοινό ανακοινωθέν.

«Έχουν ουσιώδη σημασία η ελεύθερη εμπορική ναυσιπλοΐα, πλήρης και ασφαλής, όπως και η πρόσβαση στα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας και της Θάλασσας του Αζόφ», αναφέρει ακόμα το κείμενο

«Οι επιθέσεις σε εμπορικά πλοία μέσα στα λιμάνια και κατά τον πλου τους, καθώς και εναντίον πολιτικών λιμανιών και των υποδομών τους, είναι απαράδεκτες», τονίζεται, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία

Τέλος, το έγγραφο υπογραμμίζει ότι οι μελλοντικές διαπραγματεύσεις για την ειρήνη στην Ουκρανία θα πρέπει να περιλαμβάνουν τη Ρωσία.

«Έχουμε την πεποίθηση ότι, για να φθάσουμε στην ειρήνη, χρειάζονται η συμμετοχή και ο διάλογος όλων των μερών», αναφέρουν οι υπογράφουσες χώρες. Οι συμμετέχοντες στη σύνοδο κορυφής «αποφάσισαν να αναλάβουν στο μέλλον συγκεκριμένα διαβήματα στους προαναφερθέντες τομείς, με τη συμμετοχή εκπροσώπων όλων των μερών».