Διεθνή

Τραβάει το σκοινί η Πολωνία: «Έτοιμοι να φιλοξενήσουμε τα πυρηνικά του ΝΑΤΟ»

Τραβάει το σκοινί η Πολωνία: «Έτοιμοι να φιλοξενήσουμε τα πυρηνικά του ΝΑΤΟ»
Ο Πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα δήλωσε τη Δευτέρα έτοιμος να φιλοξενήσει πυρηνικά όπλα για λογαριασμό του ΝΑΤΟ, την ώρα που ο Λαβρόφ - κατηγορώντας τη Δύση - κάνει λόγο για αυξημένο επίπεδο πυρηνικού κινδύνου.

Η Πολωνία είναι έτοιμη να υποδεχθεί στο έδαφός της πυρηνικά όπλα, αν το ΝΑΤΟ, του οποίου είναι μέλος, αποφασίσει να ενισχύσει το ανατολικό σκέλος του για να αντιμετωπίσει την ανάπτυξη νέων όπλων από τη Ρωσία στο Καλίνινγκραντ και στη Λευκορωσία, δήλωσε ο πολωνός πρόεδρος σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα.

«Αν οι σύμμαχοί μας αποφάσιζαν να αναπτύξουν πυρηνικά όπλα στο έδαφός μας για να ενισχύσουν την ασφάλεια του ανατολικού σκέλους του ΝΑΤΟ, είμαστε έτοιμοι να το πράξουμε», εξήγησε ο Αντρέι Ντούντα μιλώντας στην εφημερίδα Fakty.

Ο αρχηγός του πολωνικού κράτους - ο οποίος βρίσκεται αυτή τη στιγμή στον Καναδά έπειτα από επίσκεψη στις ΗΠΑ - πρόσθεσε πως το ζήτημα μιας ενδεχόμενης ανάπτυξης πυρηνικών όπλων στην Πολωνία αποτελεί «εδώ και κάποιο καιρό» αντικείμενο συζητήσεων ανάμεσα στην Πολωνία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Έχω ήδη θίξει επανειλημμένα αυτό το θέμα», δήλωσε ο Ντούντα - ο οποίος είχε συναντηθεί το Μάρτιο με τον αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν.

«Η Ρωσία στρατιωτικοποιεί όλο και περισσότερο το θύλακα του Καλίνινγκραντ και μεταφέρει πυρηνικά όπλα της στη Λευκορωσία», πρόσθεσε. 

Υπενθυμίζεται πως τον Ιούνιο του 2023 ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε ανακοινώσει πως μετέφερε στη Λευκορωσία τα πρώτα πυρηνικά όπλα. Στη σύνοδο κορυφής που είχε πραγματοποιηθεί την ίδια χρονιά στο Βίλνιους, οι σύμμαχοι είχαν επαναβεβαιώσει ότι το ΝΑΤΟ θα κάνει «ό,τι είναι απαραίτητο για να διασφαλίσει την αξιοπιστία, την αποτελεσματικότητα, την ασφάλεια και την εξασφάλιση της αποστολής του για πυρηνική αποτροπή, μεταξύ άλλων και συνεχίζοντας να εκσυγχρονίζει τις πυρηνικές δυνατότητές του και να επικαιροποιεί τη διαδικασία σχεδιασμού».