Διεθνή

Κορονοϊός: Νόσηση- ρεκόρ 613 ημερών, πάνω από 50 μεταλλάξεις του ιού

Κορονοϊός: Νόσηση- ρεκόρ 613 ημερών, πάνω από 50 μεταλλάξεις του ιού Φωτογραφία: EPA/ FAROOQ KHAN
Επιστήμονες στην Ολλανδία πιστεύουν ότι αυτή είναι η μεγαλύτερης διάρκειας νόσηση από κορονοϊό που έχει καταγραφεί.

Ασθενής νοσούσε από κορονοϊό επί 613 ημέρες- με τον ιό να κάνει πάνω από 50 μεταλλάξεις- προτού τελικά καταλήξει λόγω υποκείμενης ασθένειας, σύμφωνα με ερευνητές στην Ολλανδία.

Ο 72χρονος ασθενής- που είχε αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό, έπασχε από αιματολογική διαταραχή. Δεν εμφάνισε ισχυρή ανοσολογική απόκριση έπειτα από πολλαπλές δόσεις του εμβολίου για τον κορονοϊό, προτού μολυνθεί από το στέλεχος Όμικρον, τον Φεβρουάριο του 2022.

Λεπτομερής ανάλυση των δειγμάτων που είχαν ληφθεί από τον ασθενή έδειξαν ότι εντός λίγων εβδομάδων ο κορονοϊός έγινε ανθεκτικός στο sotrovimab- μια θεραπεία με αντισώματα- σύμφωνα με τους επιστήμονες του πανεπιστημίου του Άμστερνταμ.

Στη συνέχεια, ο ιός μεταλλάχθηκε πάνω από 50 φορές. Ανάμεσά τους ήταν μεταλλάξεις που έδειξαν ενισχυμένη ικανότητα να αποφεύγουν των αμυνών του ανοσοποιητικού, επεσήμαναν οι ερευνητές, σύμφωνα με το TIME.

Η διάρκειας 20 μηνών μόλυνση από κορονοϊό είναι η μεγαλύτερης διάρκειας που έχει καταγραφεί, ανέφεραν οι επιστήμονες, που θα παρουσιάσουν τη συγκεκριμένη περίπτωση σε συνέδριο στη Βαρκελώνη την επόμενη εβδομάδα.

Ο μεταλλαγμένος ιός του ασθενούς δεν είναι γνωστό να μόλυνε άλλους ανθρώπους. Ωστόσο, αυτή η περίπτωση δείχνει πώς οι παρατεταμένες λοιμώξεις επιτρέπουν στον ιό να κάνει γενετικές αλλαγές, πιθανόν δημιουργώντας νέες παραλλαγές ανησυχίας.

«Αυτή η περίπτωση αναδεικνύει τον κίνδυνο που έχουν οι επίμονες λοιμώξεις κορονοϊού σε ανοσοκατεσταλμένα άτομα», επεσήμαναν οι επιστήμονες. Για αυτό τόνισαν ότι πρέπει να συνεχιστεί η γονιδιωματική επιτήρηση για την εξέλιξη του κορονοϊού σε ανοσοκατεσταλμένα άτομα με επίμονες λοιμώξεις.