Διεθνή

Στο ναδίρ οι σχέσεις ΗΠΑ - Ισραήλ: Ο πλανητάρχης αποκάλεσε τρις «μ@@@@α» τον Νετανιάχου

Στο ναδίρ οι σχέσεις ΗΠΑ - Ισραήλ: Ο πλανητάρχης αποκάλεσε τρις «μ@@@@α» τον Νετανιάχου Φωτογραφία: Pexels by Aaron Kittredge
Η είδηση χερσαίας επίθεσης στη Ράφα, από πλευράς Ισραήλ, έχει θορυβήσει πολλούς δυτικούς ηγέτες, με τον πλανητάρχη μάλιστα να αναφέρεται στη «δύσκολη» επικοινωνία με Ισραήλ με αρκετά απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς

Το Ισραήλ σχεδιάζει χερσαία επίθεση στη Ράφα, μια πόλη στη νότια Γάζα, όπου βρίσκουν καταφύγιο περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιοι εκτοπισμένοι από τη βόρεια Γάζα.

Η είδηση αυτή έρχεται μετά πολλές αποτυχημένες προσπάθειες δυτικοευρωπαίων να «συνετίσουν» το Ισραήλ, μετά και το απόλυτο «ναυάγιο»επίτευξης εκεχειρίας και επιστροφής των ομήρων που πρότεινε η Χαμάς. Μάλιστα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Νετανιάχου έχει ορκιστεί να προχωρήσει στην επιχείρηση, παρόλο που Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένα εκφράσει δημόσια την αντίθεσή τους σε αυτήν, εκτός εάν το Ισραήλ παρέχει ασφαλή διέλευση στους Παλαιστίνιους πολίτες. Οι εξελίξεις φένεραι να έχουν ενοχλήσει αρκούντως τον Λευκό Οίκο που διατηρεί ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με Νετανιάχου. Σύμφωνα με πηγές του αμερικανικού δικτύου ενημέρωσης NBCnews, ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν είπε ότι προσπαθεί να πείσει το Ισραήλ να συμφωνήσει σε κατάπαυση του πυρός, αλλά ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου του τα κάνει δύσκολα και είναι αδύνατο να διαπραγματευτεί μαζί του.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος μάλιστα, παρότι τον συνδέει μια μακροχρόνια φιλία με τον νετανιάχου, έχει μιλήσει τις τελευταίες εβδομάδες με τρόπο που εξέπληξε. Οι περιγραφές του για τις συνομιλίες του με τον Νετανιάχου βρίθουν περιφρονητικών αναφορών για τον Ισραηλινό πρωθυπουργό και σε τουλάχιστον τρεις πρόσφατες περιπτώσεις, ο Μπάιντεν αποκάλεσε τον Νετανιάχου «μ@@@@α».

{https://x.com/GlobeEyeNews/status/1757024320285802736?s=20}

Μόλις χθες, Κυριακή 11 Φεβρουαρίου, ο Τζο Μπάιντεν είπε στον Μπετζαμιν Νετανιάχου, σε μεταξύ τους τηλεφωνική επικοινωνία, ότι πιστεύει ότι «μια στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα δεν πρέπει να προχωρήσει χωρίς ένα αξιόπιστο και εφαρμόσιμο σχέδιο» για την προστασία και την υποστήριξη των Παλαιστινίων που βρίσκουν καταφύγιο εκεί, ανέφερε ο Λευκός Οίκος σε ανακοίνωσή του.

Ερωτηθείς σχετικά με τα ιδιωτικά σχόλια του Μπάιντεν για τον Νετανιάχου, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας δήλωσε ότι οι δύο ηγέτες έχουν μια σχέση σεβασμού. «Ο πρόεδρος έχει ξεκαθαρίσει πού διαφωνεί με τον πρωθυπουργό Νετανιάχου, αλλά πρόκειται για μια σχέση δεκαετιών που σέβεται δημόσια και ιδιωτικά», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Η ωμότητα των ιδιωτικών, αφιλτράριστων σκέψεων του Μπάιντεν για τον Νετανιάχου, καθώς και η αποτυχία του Ισραηλινού πρωθυπουργού να αλλάξει τακτική στη Γάζα, υποδηλώνουν ότι η δυναμική μεταξύ των δύο ηγετών μπορεί να πλησιάζει σε σημείο καμπής, εκτιμά το αμερικανικό μέσο.