Διεθνή

Ομοσπονδιακό εφετείο «ξεπαγώνει» την δίκη Τραμπ, «κρίσιμες» οι καθυστερήσεις

Ομοσπονδιακό εφετείο «ξεπαγώνει» την δίκη Τραμπ, «κρίσιμες» οι καθυστερήσεις Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ομοσπονδιακό Εφετείο αποφάσισε την Τρίτη ότι ο Ντόναλντ Τραμπ μπορεί να δικαστεί με την κατηγορία ότι σχεδίασε να ανατρέψει τα αποτελέσματα των εκλογών του 2020, απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς περί δήθεν ασυλίας του.

Νέα πνοή σε μια δίωξη-ορόσημο για τις ΗΠΑ που είχε ουσιαστικά «παγώσει» δίνει σήμερα η απόφαση του Εφετείου για τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Πρόκειται για τη δεύτερη απόφαση μέσα σε λίγους μήνες που οι δικαστές απορρίπτουν τα επιχειρήματα του Τραμπ περί ασυλίας, κρίνοντας πως μπορεί να διωχθεί για ενέργειες που σημειώθηκαν όσο βρισκόταν στον Λευκό Οίκο, καθώς και για μια σειρά προπαρασκευαστικών ενεργειών για την εισβολή υποστηρικτών του πρώην προέδρου την 6η Ιανουαρίου του 2021 στο Καπιτώλιο.

Την ίδια ώρα, ωστόσο, η απόφαση βάζει τις βάσεις για νέες εφέσεις του Ρεπουμπλικάνου πρώην προέδρου που θα μπορούσαν να φθάσουν στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ και να οδηγήσουν σε περαιτέρω καθυστερήσεις. Σημειώνεται πως οι δικαστές έδωσαν προθεσμία στον Τραμπ μέχρι τις 12 Φεβρουαρίου για να ζητήσει από το Ανώτατο Δικαστήριο την αναστολή της απόφασής τους.

Η ημερομηνία της δίκης έχει σημαντικές πολιτικές προεκτάσεις, κάτι που αποδεικνύεται κι από τις προσπάθειες του ειδικού εισαγγελέα Τζακ Σμιθ να ασκήσει δίωξη κατά του Τραμπ φέτος. Από την άλλη, ο επικρατέστερος υποψήφιος στις προκριματικές εκλογές των Ρεπουμπλικάνων κάνει τα πάντα για να καθυστερήσει τη δίκη για μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου.

Εάν ο Τραμπ νικήσει τον Τζο Μπάιντεν, άλλωστε, θα μπορούσε πιθανώς να χρησιμοποιήσει τη θέση του ως επικεφαλής της εκτελεστικής εξουσίας προκειμένου να βρει έναν νέο γενικό εισαγγελέα που θα μπορούσε να ζητήσει μέχρι και την αμνηστία του.

Πηγή: Associated Presse