Διεθνή

Φόβοι για παγκόσμιο οικονομικό «κραχ» από την κατάρρευση της Evergrande στην Κίνα

Φόβοι για παγκόσμιο οικονομικό «κραχ» από την κατάρρευση της Evergrande στην Κίνα Φωτογραφία: ΑΠΕ
Υπό απειλή βρίσκεται η οικονομία της Κίνας μετά την κατάρρευση της Evergrande η οποία έχει χρέος 300 δισ. δολάρια

Το «χτύπημα» στην κινεζική εταιρεία - κολοσσό, Evergrande, έρχεται την ώρα που αδυνατεί να ανταπεξέλθει στο χρέος της ύψους 300 δισ. δολάρια .

Η Evergrande, η οποία κατέχει την πρωτιά ανάμεσα στις υπερχρεωμένες εταιρείες ανάπτυξης ακινήτων στον κόσμο με υποχρεώσεις ύψους περίπου 300 δισ. δολαρίων, δεν κατάφερε να πείσει το δικαστήριο ότι διαθέτει βιώσιμο σχέδιο αναδιάρθρωσης, αφού της δόθηκαν επτά παρατάσεις από την πρώτη στιγμή που κινήθηκε η δικαστική διαδικασία τον Ιούνιο του 2022.

Ωστόσο, μπορεί ακόμη να ασκήσει έφεση.

«Ήρθε η ώρα για το δικαστήριο να πει ότι φτάνει πια»

Η δικαστής Λίντα Τσαν εξέδωσε την απόφαση το πρωί της Δευτέρας, λέγοντας ότι «ήρθε η ώρα για το δικαστήριο να πει ότι φτάνει πια».

Η αίτηση εκκαθάρισης υποβλήθηκε από την Top Shine τον Ιούνιο του 2022, έναν επενδυτή στη μονάδα Fangchebao της Evergrande, ο οποίος δήλωσε ότι η κατασκευάστρια εταιρεία δεν είχε τηρήσει μια συμφωνία για την επαναγορά μετοχών που είχε αγοράσει στη θυγατρική της.

Η Evergrande εργαζόταν πάνω σε ένα σχέδιο εξυγίανσης του χρέους ύψους 23 δισ. δολαρίων, αλλά αυτό κατέρρευσε τον Σεπτέμβριο, όταν η εταιρεία ανακοίνωσε ότι ο ιδρυτής της, ο δισεκατομμυριούχος Hui Ka Yan, βρισκόταν υπό έρευνα για «ύποπτα παράνομα εγκλήματα».

Επιπλέον, οι εκκαθαριστές δήλωσαν ότι πρόθεσή τους ήταν να «επιτύχουν μια λύση που θα ελαχιστοποιεί την περαιτέρω αναστάτωση για όλους τους ενδιαφερόμενους».

«Προτεραιότητά μας είναι να διατηρηθεί, να αναδιαρθρωθεί ή να παραμείνει σε λειτουργία όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος της επιχείρησης», δήλωσε ο Γουίνγκ Σζε Τίφανι Γουόνγκ, ένας από τους διευθύνοντες συμβούλους.

«Σοκ» στην επενδυτική κοινότητα 

Η κρίση slowburn στην Evergrande έχει προκαλέσει σοκ στην επενδυτική κοινότητα, με τις πιθανές επιπτώσεις της να παρομοιάζονται με την κατάρρευση της «Lehman Brothers» στην αρχή της οικονομικής κρίσης.

Ο τομέας των ακινήτων της Κίνας παραμένει εύθραυστος, καθώς οι επενδυτές περιμένουν να δουν ποια προσέγγιση θα ακολουθήσει το Πεκίνο στην κίνηση του δικαστηρίου.

Η απόφαση είναι πιθανό να προκαλέσει περαιτέρω κλυδωνισμούς στις χρηματοπιστωτικές αγορές της Κίνας, την ώρα που οι αρχές προσπαθούν να περιορίσουν το ξεπούλημα του χρηματιστηρίου.

Πέφτουν οι μετοχές - Κατασχέσεις 

Οι μετοχές της Evergrande υποχώρησαν κατά περισσότερο από 20% στο Χονγκ Κονγκ μετά την ανακοίνωση, πριν ανασταλεί η διαπραγμάτευση.

Οι εκκαθαριστές θα εξετάσουν τη συνολική οικονομική θέση της Evergrande και θα προσδιορίσουν πιθανές στρατηγικές αναδιάρθρωσης.

Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει την κατάσχεση και την πώληση περιουσιακών στοιχείων, έτσι ώστε τα έσοδα να χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή των ανεξόφλητων χρεών.

Ωστόσο, το Πεκίνο μπορεί να είναι απρόθυμο να δει να σταματούν οι εργασίες για την ανάπτυξη ακινήτων στην Κίνα, όπου πολλοί απλοί επίδοξοι ιδιοκτήτες περιμένουν διαμερίσματα για τα οποία έχουν ήδη πληρώσει.

«Το τρενάκι του τρόμου της κινεζικής ανόδου και της πτώσης των ακινήτων»

Η Evergrande έχει γίνει σύμβολο «του τρενάκι του τρόμου της κινεζικής ανόδου και της πτώσης των ακινήτων», δανειζόμενη σε μεγάλο βαθμό για να χρηματοδοτήσει την κατασκευή δασών από πολυκατοικίες με στόχο τη στέγαση των εκατομμυρίων μεταναστών που μετακινούνται από τις αγροτικές περιοχές στις πόλεις.

Η εκκαθάριση είναι πιθανό να διαρκέσει αρκετό χρόνο και οι κατασκευές αναμένεται να συνεχιστούν εν τω μεταξύ.

Το μεγαλύτερο μέρος των περιουσιακών στοιχείων της Evergrande - το 90% σύμφωνα με την απόφαση του δικαστή Chan - βρίσκεται στην ηπειρωτική Κίνα και παρά το σύνθημα «μία χώρα, δύο συστήματα», υπάρχουν ακανθώδη ζητήματα δικαιοδοσίας.

Πριν από την απόφαση της Δευτέρας, το Ανώτατο Δικαστήριο της Κίνας και το Υπουργείο Δικαιοσύνης του Χονγκ Κονγκ υπέγραψαν συμφωνία για την αμοιβαία αναγνώριση και εκτέλεση των αστικών και εμπορικών αποφάσεων μεταξύ της ηπειρωτικής Κίνας και του Χονγκ Κονγκ.

Ωστόσο, οι ειδικοί δεν είναι ακόμη σίγουροι αν η συμφωνία αυτή θα έχει αντίκτυπο στην εντολή εκκαθάρισης της Evergrande. Ακόμη και αν οι εντολές του δικαστή Τσαν δεν εκτελεστούν στην Κίνα, η απόφαση στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα και δίνει μια ένδειξη για το τι μπορεί να αντιμετωπίσουν άλλοι εργολάβοι και πιστωτές.

Τον περασμένο Μάιο, διέταξε επίσης την εκκαθάριση της Jiayuan, αφού οι δικηγόροι της απέτυχαν να εξηγήσουν γιατί χρειάζονταν περισσότερο χρόνο για να επεξεργαστούν την πρόταση αναδιάρθρωσης του χρέους τους.