Ελλάδα

Σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση η 17χρονη που έφαγε βούτυρο και υπέστη αλλεργικό σοκ

Σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση η 17χρονη που έφαγε βούτυρο και υπέστη αλλεργικό σοκ
Μάχη για να κρατηθεί στη ζωή δίνει η 17χρονη μαθήτρια που ενόσω ήταν σε σχολική εκδρομή στη Κρήτη κατανάλωσε βούτυρο και έπαθε αλλεργικό σοκ.

Αγωνία για την υγεία της 17χρονης μαθήτριας του Καλλιτεχνικού Σχολείου Περιστερίου που, ενώ βρισκόταν στο Ηράκλειο στο πλαίσιο σχολικής εκδομής, κατανάλωσε βούτυρο και έπαθε αλλεργκό σοκ. Αποτέλεσμα ήταν να μεταφερθεί στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο έχοντας πάθε ανακοπή, όπου οι γιατροί κατάφεραν ύστερα από 10 λεπτά προσπαθειών να την επαναφέρουν στη ζωή.

Νοσηλεύεται διασωληνωμένη στη ΜΕΘ - Κρίσιμες οι επόμενες ώρες 

Από το απόγευμα της Κυριακής (10/12), η άτυχη μαθήτρια, νοσηλεύεται διασωληνωμένη στη ΜΕΘ του νοσοκομείου, ενώ εκδόθηκε και ιατρικό ανακοινωθέν για την έκβαση της υγείας της, στο οποίο γίνεται λόγος για «εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση».

Πώς η 17χρονη έφτασε να παλεύει για τη ζωή της 

Η 17χρονη μαθήτρια είναι  αλλεργική στα γαλακτοκομικά προϊόντα και την ώρα που έτρωγε το πρωινό της σε ξενοδοχείο στην Αμμουδάρα κατανάλωσε εν αγνοία της ποσότητα βουτύρου. Άμεσα εμφανίστηκαν τα πρώτα συμπτώματα της αλλεργικής αντίδρασης και έσπευσε να κάνει στον εαυτό της την ένεση αδρεναλίνης που έχουν πάντα μαζί τους όσοι έχουν αλλεργίες. Παρά την άμεση κινητοποίηση της μαθήτριας, και την δόση αδρεναλίνης, η υγεία της επιδεινώθηκε άμεσα.

Οδηγήθηκε στο Νοσοκομείο όπου οι γιατροί την επανέφεραν μετά από ολιγόλεπτη ανακοπή που υπέστη . Στη συνέχεια διασωληνώθηκε και μεταφέρθηκε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου, όπου νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Η κατάσταση της υγείας της παραμένει εξαιρετικά κρίσιμη

Από την πρώτη στιγμή οι εκπαιδευτικοί ενημέρωσαν τους γονείς της 17χρονης μαθήτριας. Στο πλευρό της 17χρονης βρίσκονται από την πρώτη στιγμή οι γονείς της που έφτασαν άμεσα κοντά στο παιδί τους.

6c84500e38b445f7875cffd3974447f0

Αλλεργικό σοκ: Ποια τα συμπτώματα – Τι πρέπει να κάνετε

Το αλλεργικό σοκ εμφανίζεται εντός 20 έως 30 λεπτών από την έκθεση σε κάποιο αλλεργιογόνο και ο βαθμός βαρύτητας των συμπτωμάτων ποικίλει. Το πρώτο στάδιο εκδήλωσης συμπτωμάτων η στάδιο συναγερμού χαρακτηρίζεται κυρίως από κνησμό στη μύτη, μάτια, πέλματα, παλάμες και γεννητικά όργανα καθώς και με γενικευμένο αίσθημα καύσους. Ο ασθενής αισθάνεται έντονα, το γενικευμένο αίσθημα φλόγωσης που πολλές φορές συνοδεύεται από γενικευμένο κνιδωτικό εξάνθημα η αγγειοοίδημα κυρίως στο πρόσωπο και στη στοματική κοιλότητα. Το δέρμα συμμετέχει σε ποσοστό 80 και 90% ενώ υπάρχουν περιπτώσεις που ο ένας στους πέντε ασθενείς, θα παρουσιάσει οίδημα στο κατώτερο τμήμα του λάρυγγα. Η εμφάνιση εισπνευστικού συριγμού, σφίξιμο στο θώρακα, βήχα, παροξυσμό, δύσπνοια, βράγχος φωνής αποτελούν εκδηλώσεις απόφραξης βρόγχων των κατώτερων αεραγωγών. Μικρό ποσοστό ασθενών θα εμφανίσει συμπτώματα όπως ζάλη, ταχυκαρδία, θαμβή όραση, λιποθυμία.