Πολλοί μάγειρες και ζαχαροπλάστες θεωρούν τη λαδόκολλα απαραίτητη για να μην κολλάει η ζύμη στο ταψί.
Αν και είναι πράγματι μια πρακτική λύση - ειδικά για γρήγορο ξεφορμάρισμα - αυτή η συνήθεια μπορεί να εμποδίσει το σωστό ψήσιμο της ζύμης.
Και ο λόγος είναι απλός: Το χαρτί ψησίματος δημιουργεί ένα φράγμα μεταξύ της ζύμης και του ταψιού, εμποδίζοντας την άμεση επαφή με το μέταλλο. Κάπως έτσι η βάση μένει μαλακή ή υγρή, αντί για χρυσαφένια και τραγανή.
Πότε είναι καλύτερο να αφαιρέσετε τη λαδόκολλα
Υπάρχουν περιπτώσεις όπου η αφαίρεση του χαρτιού είναι η καλύτερη επιλογή:
- Όταν θέλετε να αποκτήσει η ζύμη τραγανή βάση.
- Όταν έχετε πολύ ζουμερή γέμιση - όπως ντομάτες, δαμάσκηνα ή κρεμώδη μείγματα.
- Όταν χρησιμοποιείτε σκούρα μεταλλικά ταψιά, που μεταδίδουν αποτελεσματικά τη θερμότητα.
Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις, το χαρτί μειώνει την αγωγιμότητα της θερμότητας, διατηρεί την υγρασία και εμποδίζει την τραγανότητα.
Πώς δεν θα κολλήσει η ζύμη
Μπορείτε να αποτρέψετε το κόλλημα της ζύμης χωρίς χαρτί:
Αρκεί να ζεστάνετε το ταψί για 2 λεπτά στον φούρνο και έπειτα να βουτυρώσετε την επιφάνειά του. Η ίδια τεχνική λειτουργεί και με ελαφρύ πασπάλισμα λαδιού σε ταψί ή φόρμα.
Το αποτέλεσμα είναι ζύμη χρυσαφένια και τραγανή, χωρίς να κολλάει.




























