Ελλάδα

Σεισμός 6 Ρίχτερ στη Κάσο: Όσα προβληματίζουν τον Γεράσιμο Παπαδόπουλο

Σεισμός 6 Ρίχτερ στη Κάσο: Όσα προβληματίζουν τον Γεράσιμο Παπαδόπουλο
Οι αναφορές του σεισμολόγου Γεράσιμου Παπαδόπουλου για τα σημεία που πρέπει να δοθεί προσοχή στο σεισμό των 6 Ρίχτερ στην Κάσο.

Ο χθεσινός ισχυρός σεισμός των 6 Ρίχτερ στην Κάσο λίγο πριν τις 2 τα ξημερώματα αναστάτωσε τους κατοίκους σε Κρήτη, νότια Δωδεκάνησα και Κυκλάδες. Με ανάρτησή του ο σεισμόλογος Γεράσιμος Παπαδόπουλος εκθέτει τους προβληματισμούς και τα σημεία που χρήζουν επισταμένης μελέτης δεδομένου πως τα 6 Ρίχτερ ανάμεσα σε Κρήτη Κάσο και Κάρπαθο με μεγάλο εστιακό βάθος τερμάτισαν την σεισμική άπνοια που επικρατούσε στην περιοχή από τις 12 Οκτωβρίου 2021 που είχε και τότε σημειωθεί αντίστοιχου μεγέθους σεισμική δόνηση. Χαρακτηριστικό της χθεσινής δόνησης με εστιακό βάθος τα 64 χλμ. το γεγονός ότι ήχησε 112 το οποίο έδινε προειδοποίηση για τσουνάμι, και το οποίο καλούσε τους κατοίκους να απομακρυνθούν από τις ακτές. Το μεγάλο εστιακό βάθος, σύμφωνα με τους επιστήμονες, είχε ως αποτέλεσμα σεισμική ενέργεια να φτάσει αποδυναμωμένη στις γύρω περιοχές και γι’ αυτό δεν έγιναν ζημιές.

Όπως σημειώνει ο κ. Παπαδόπουλος «Ο σεισμός των 6 Ρίχτερ έληξε την απουσία ισχυρών σεισμών στη χώρα (σεισμική άπνοια) που επικρατούσε από τις 12-10-2021 όταν έγινε στην ίδια περιοχή σεισμός με ίδιο μέγεθος. Η μεγάλη απόσταση από κατοικημένες περιοχές και το σημαντικό εστιακό βάθος συνετέλεσαν ώστε να μην υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις. Τέτοιοι σεισμοί γίνονται έντονα αισθητοί κυρίως προς τη βόρεια Αφρική, την Κύπρο και τη Μέση Ανατολή αλλά έχουν ασθενή μετασεισμική ακολουθία.»

Βέβαια η αναφορά του ότι «οι σεισμοτεκτονικές συνέπειες μάλλον θα είναι σημαντικές σε βραχυ-μεσοπρόθεσμο διάστημα, περισσότερα επ' αυτού τις επόμενες μέρες» μας προιδεάζει ότι η χθεσινή δόνηση ναι μεν δεν προκάλεσε υλικές ζημιές ή καταστροφές αλλά χρήζει μελέτης ως προς τα γεωλογικά απότοκα που απορρέουν από τέτοιας έντασης σεισμικό φαινόμενο. Προς αυτή την κατεύθυνση αναφέρει ότι «αν σταθούμε στη Ρόδο και φτιάξουμε μια τομή της Γης στα δυτικά θα δούμε τους επιφανειακούς σεισμούς σε όλη την Ελλάδα (shallow seismic zone), και τους σεισμούς ενδιάμεσου βάθους, όπως ο χθεσινοβραδινός (μπλέ βέλος), κατά μήκος της κεκλιμένης καταβυθιζόμενης αφρικανικής λιθόσφαιρας (Benioff zone) (σεισμοτεκτονικό μοντέλο του 1986, είναι αποδεκτό έως σήμερα). Μπορείτε να το δείτε εδώ.

Η ανάρτηση του Γεράσιμου Παπαδόπουλου

{https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=pfbid02AhLYQMvU9Yb7kc7JmknTA4Wk3jQbQdTZGATVrFvmkh3jbYuDmcboHp5PwqZoNpfVl&id=100014233710134}

NETWORK