Μια συγκινητική ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έκανε η Μαρία Καρυστιανού για τη Γιορτή της Μητέρας.
«Δεν έχω οξυγόνο…. Σήμερα ημέρα γιορτής μα πνίγομαι… Γνωρίζοντας καλά ότι θα στερηθώ για ακόμα μια φορά εκείνο το ζεστό φιλί .. εκείνη την αγκαλιά ……..ΔΕΝ ΕΧΩ ΟΞΥΓΟΝΟ! Σήμερα, ημέρα γιορτής, δεν θωρώ την ομορφιά μήτε τα γέλια …. ένα χαμόγελο λησμονώ… ένα μου λείπει πιότερο…από δω έως τον ουρανό…. Φως μου…. Ευγνωμοσύνη και ευλογία σε όλες τις μανούλες του κόσμου! Μα επιπλέον δύναμη ψυχής και προσευχή για γαλήνη σε όλες τις μανούλες που βίωσαν το ανείπωτο, το απάνθρωπο , το αφύσικο. Θα σας αγκαλιάσουμε ξανά!» έγραψε η Μαρία Καρυστιανού.
{https://www.facebook.com/maria.karystianou/posts/pfbid0EAq6qoPWuVKDy66oSEyrvVovbsNWE8phanH8jcZxMLdXC9oYVz3mXM3tCKVZepEdl}
Η Γιορτή της Μητέρας γιορτάζεται σε διαφορετικές ημέρες ανά τον κόσμο, συνηθέστερα τους μήνες Μάρτιο ή Μάιο. Στην Ελλάδα - και σε πολλές άλλες χώρες - γιορτάζεται τη δεύτερη Κυριακή του Μάη. Η Γιορτή της Μητέρας καθιερώθηκε τον 20ό αιώνα στις ΗΠΑ και προέρχεται από το αγγλικό και το αμερικανικό κίνημα των γυναικών. Σύμφωνα με το wikipedia, η Αμερικανίδα Ανν Τζάρβις διοργάνωσε για πρώτη φορά το 1865 ένα κίνημα με το όνομα Mothers Friendships Day και συναντήσεις με το όνομα Mothers Day Meetings, κατά τις οποίες οι μητέρες αντάλλασσαν απόψεις και εμπειρίες. Το 1870 η Τζούλια Γουόρντ Χάου διοργάνωσε μια εκδήλωση φιλειρηνικής συγκέντρωσης μητέρων με το σλόγκαν peace and motherhood με σκοπό τα παιδιά να μη στέλνονται στον πόλεμο.
Στην Ελλάδα η Γιορτή της Μητέρας συνδέθηκε με την εορτή της Υπαπαντής (2 Φεβρουαρίου). Τότε η ορθόδοξη εκκλησία γιορτάζει την Παναγία με τον Ιωσήφ που πηγαίνουν τον 40ήμερο Ιησού στο Ναό για ευλογία. Να «σαραντίσει», σύμφωνα με την σύγχρονη ορολογία. Μια κίνηση που ακόμα και σήμερα κάνουν οι χριστιανές μητέρες (Σαραντισμός). Ο παράλληλος εορτασμός της Υπαπαντής με την ημέρα της μητέρας ξεκίνησε το 1929. Απο τη δεκαετία του 1960, ο εορτασμός μαζί με την Υπαπαντή ατόνησε και ενισχύθηκε ο εορτασμός στη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου.