Σάββατο του Λαζάρου πλησιάζει και το έθιμο θέλει οι μαμάδες με τα παιδιά να μπαίνουν στη κουζίνα και να φτιάχνουν τα παραδοσιακά Λαζαράκια. Η λαογραφία ανήμερα του Σαββάτου του Λαζάρου είναι πλούσια καθώς είναι μέρα γιορτής για την Εκκλησια μεσούσης Σαρακοστής και παραμονές Μεγάλης Εβδομάδας. Είναι μια μέρα ξεχωριστή με ιδιαίτερο συμβολισμό και μηνύματα καθώς θεωρείται η «μέρα του θανάτου και της ζωής» αφού συνδέεται με την Ανάσταση του Λαζάρου.
Λαζαράκια: Τα ανθρωπόμορφα γλυκά ψωμάκια που φτιάχνουμε ανήμερα του Σαββάτου του Λαζάρου
Σύμφωνα με την παράδοση το έθιμο της μέρας επιβάλλει να φτιαχθούν τα Λαζαράκια μια ιδιότυπη γλυκιά ζύμη που παραπέμπει σε ανθρωπόμορφο ψωμάκι, μια ψωμένια κούκλα με ματάκια από σταφίδες ή μοσχοκάρφια, στόμα, χέρια, πόδια. Στις πιο πολλές περιπτώσεις τα λαζαράκια τα φτιάχνουν με ζύμη ψωμιού (είναι ακόμα νηστεία), που την εμπλουτίζουν με ζάχαρη, σταφιδίτσες, σουσάμι και κανελογαρίφαλα. Τα λένε λαζαρέλια και τα στολίζουν με κορδόνι ζύμης, που τυλίγει το πρόσωπο γύρω γύρω, με τρόπο που θυμίζει την εικόνα των νεκρών όπως εικονίζονται σε αγιογραφίες. Σύμφωνα με το έθιμο, «Λαζαράκια για τον Λάζαρο αν δεν πλάσεις, ψωμί δεν θα χορτάσεις»
Για τα Λαζαράκια
Αν θέλετε να τηρήσετε και εσείς το πατροπαράδοτο έθιμο με τα πιτσιρίκια σας τότε αξίζει να ακολουθήσετε την συνταγή της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου.
Υλικά
500 γρ. αλεύρι σταρένιο
1 φακελάκι μαγιά
1/2 φλ. ζάχαρη
3 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.σ. γλυκάνισο
1/4 κ.γ. μαστίχα κοπανισμένη
2 πρέζα/ες γαρίφαλο
1 φλ. νερό
Για το στόλισμα
Λίγες σταφίδες
Λίγα γαρίφαλα






























