Ελλάδα

Βίντεο – ντοκουμέντο από τον άγριο ξυλοδαρμό 14χρονης στη Γλυφάδα - Φρένο στη δημοσιογραφία για τα «κλικ»

Βίντεο – ντοκουμέντο από τον άγριο ξυλοδαρμό 14χρονης στη Γλυφάδα - Φρένο στη δημοσιογραφία για τα «κλικ»
Η προβολή του στοχεύει αποκλειστικά στα περιβόητα «κλικ», ενώ η βιαιότητά του δεν έχει να προσθέσει τίποτα στην υπόθεση που απασχολεί την επικαιρότητα τις τελευταίες μέρες.

Βίντεο – ντοκουμέντο από τον άγριο ξυλοδαρμό 14χρονης στη Γλυφάδα. Αυτό το βίντεο ΔΕΝ πρόκειται να δημοσιευτεί στο DNEWS, καθώς η προβολή του στοχεύει αποκλειστικά στα περιβόητα «κλικ», ενώ η βιαιότητά του δεν έχει να προσθέσει τίποτα στην υπόθεση που απασχολεί την επικαιρότητα τις τελευταίες μέρες.

Η 14χρονη μαθήτρια από το σχολείο της Βούλας έζησε δύσκολες στιγμές στα χέρια των μαθητών στη Γλυφάδα και η προβολή του βίντεο με τους «άγουρους» πρωταγωνιστές (ακόμη και από την κρατική ΕΡΤ) δεν θα δημιουργήσει τίποτα περισσότερο από εντυπώσεις.

Το DNEWS.GR υπενθυμίζει την τήρηση της δεοντολογίας για την προστασία της ιδιωτικής ζωής των ανηλίκων και υπενθυμίζει τους κανόνες δεοντολογίας της ΕΣΗΕΑ, αντί για το βίντεο με τον ξυλοδαρμό της μαθήτριας στη Γλυφάδα.

Η δημοσιογραφία, ως επάγγελμα, αλλά και κοινωνικό λειτούργημα, συνεπάγεται δικαιώματα, καθήκοντα και υποχρεώσεις. Ο δημοσιογράφος δικαιούται και οφείλει:

α. Να αντιμετωπίζει ισότιμα τους πολίτες, χωρίς διακρίσεις εθνικής καταγωγής, φύλου, φυλής, θρησκείας, πολιτικών φρονημάτων, οικονομικής κατάστασης και κοινωνικής θέσης.

β. Να σέβεται την προσωπικότητα, την αξιοπρέπεια και το απαραβίαστο της ιδιωτικής ζωής του ανθρώπου και του πολίτη. Μόνο όταν το επιτάσσει το δικαίωμα της πληροφόρησης μπορεί να χρησιμοποιεί, πάντοτε με τρόπο υπεύθυνο, στοιχεία από την ιδιωτική ζωή προσώπων που ασκούν δημόσιο λειτούργημα ή έχουν στην κοινωνία ιδιαίτερη θέση και ισχύ και υπόκεινται στον κοινωνικό έλεγχο.

γ. Να σέβεται το τεκμήριο της αθωότητας και να μην προεξοφλεί τις δικαστικές αποφάσεις.

δ. Να σέβεται την κατοχυρωμένη με διεθνείς συμβάσεις προστασία των ανηλίκων και των προσώπων με ειδικές ανάγκες και με σοβαρά προβλήματα υγείας.

ε. Να αντιμετωπίζει με διακριτικότητα και ευαισθησία τους πολίτες, όταν αυτοί βρίσκονται σε κατάσταση πένθους, ψυχικού κλονισμού και οδύνης, καθώς και αυτούς που έχουν εμφανές ψυχικό πρόβλημα, αποφεύγοντας να προβάλει την ιδιαιτερότητά τους.

στ. Να μην αποκαλύπτει, άμεσα ή έμμεσα, την ταυτότητα των θυμάτων βιασμού, τα οποία επέζησαν της εγκληματικής πράξης.

ζ. Να ελέγχει και να τεκμηριώνει τις πληροφορίες, που αναφέρονται στον ευαίσθητο τομέα της υγείας, όπου η παραπλανητική πληροφόρηση και η εντυπωσιακή προβολή μπορούν να προκαλέσουν αδικαιολόγητη αναστάτωση στην κοινή γνώμη.

η. Να συλλέγει και να διασταυρώνει τις πληροφορίες του και να εξασφαλίζει την τεκμηρίωσή τους (έγγραφα, φωτογραφίες, κασέτες, τηλεοπτικές εικόνες) με δημοσιογραφικά θεμιτές μεθόδους, γνωστοποιώντας πάντοτε τη δημοσιογραφική του ιδιότητα.

θ. Να τηρεί το επαγγελματικό απόρρητο ως προς την πηγή των πληροφοριών που εξασφάλισε υπό εχεμύθεια.

ι. Να σέβεται τους κανόνες της εμπιστευτικής πληροφόρησης (off the record) εφ’ όσον ανέλαβε αυτή τη δέσμευση.