Στα βόρεια σύνορα της χώρας, μία λίμνη που αποτελεί φυσικό σύνορο με τη γειτονική Βόρεια Μακεδονία, ξεχωρίζει για τη σαγηνευτική φυσική ομορφιά της.
Αυτή η πανέμορφη λίμνη, καταφύγιο ψαριών και διαφόρων σπάνιων ειδών πουλιών, παρουσιάζει πλέον μία αποκαρδιωτική εικόνα, εκπέμποντας SOS το τελευταίο διάστημα, καθώς, λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας και του γεγονότος ότι δεν έχει χιονίσει καθόλου τους τελευταίους χειμώνες, η παραλία της έχει και πάλι εξαφανιστεί.
Η ξηρασία μηνών, έφερε την κάθετη πτώση της στάθμης της, με αποτέλεσμα η τσιμεντένια προβλήτα που υπάρχει στην παραλία της να βρίσκεται έπειτα από χρόνια ξανά στη στεριά, αφού το νερό έχει αποτραβηχτεί 30 με 40 μέτρα.
Μέσα σε διάστημα ενός χρόνου, η λίμνη έχει χάσει σε βάθος 1,5 μ., με τα νερά να έχουν αποτραβηχτεί από τις όχθες κατά 30-40 μ., σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ.
Πρόκειται για ένα φαινόμενο που δεν είχε καταγραφεί ξανά τα τελευταία 15-20 χρόνια.
Μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση, ο καθηγητής Διευθέτησης Ορεινών Υδάτων Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου, Δημήτρης Εμμανουλούδης, δήλωσε ότι η Δοϊράνη θεωρείται αβαθής λίμνη, με αποτέλεσμα αν κατεβεί ακόμη και κατά 2 μ. η στάθμη της, αδειάζει η μισή.
Επιπλέον, σημείωσε ότι η Δοϊράνη επηρεάστηκε από την έλλειψη χιονοπτώσεων, ενώ αναφέρθηκε επίσης στις μειωμένες βροχοπτώσεις και την υπεράντληση από καλλιέργειες.
Όσον αφορά τα μέτρα που θα μπορούσαν να ληφθούν για τη λειψυδρία, ο καθηγητής τόνισε ότι πρέπει να φτιαχτούν τα δίκτυα μεταφοράς και διανομής νερού, τα οποία εμφανίζουν απώλειες της τάξης του 45-55%.
Επιπλέον πρόσθεσε, τα διεθνώς παραδεκτά όρια είναι στο 20%. Είπε επίσης ότι οι απώλειες οφείλονται στο ότι τα δίκτυα είναι παλιά και δεν έχουν συντηρηθεί επαρκώς.
Τέλος αναφέρθηκε σε ατομική κουλτούρα εξοικονόμησης νερού για την οικιακή κατανάλωση, ενώ στάθηκε επιπλέον στην ανάγκη αλλαγής κάποιων καλλιεργειών, ειδικά σε νησιά που παρουσιάζουν προβλήματα λειψυδρίας.