Ελλάδα

Ακαθάριστα οικόπεδα: «Γυμνοί» οι δήμοι απέναντι στις φωτιές - Αγνοούνται οι ζώνες πυροπροστασίας

Ακαθάριστα οικόπεδα: «Γυμνοί» οι δήμοι απέναντι στις φωτιές - Αγνοούνται οι ζώνες πυροπροστασίας
«Στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα» κινούνται οι περισσότεροι περιφερειακοί δήμοι του λεκανοπεδίου που βρίσκονται κοντά και μέσα σε δασικές εκτάσεις σε περίοδο καύσωνα και έντονων καιρικών φαινομένων. Τι γίνεται με τα ακαθάριστα οικόπεδα.

Δεν είναι μόνο το ότι αδυνατούν να μαζέψουν τα ξερόκλαδα που πετούν οι κάτοικοι έξω από τις αυλές των σπιτιών τους ή ότι δεν έχουν βγάλει ακόμη άκρη με τα ακαθάριστα αμφισβητούμενης ιδιοκτησίας οικόπεδα, αλλά και ότι δεν φτιάχνουν ζώνες πυροπροστασίας περιμετρικά των οικισμών όπως υποχρεούνται βάσει του νέου νομοθετικού πλαισίου ( ν. 5075/2023).

«Περιμετρικά των οικισμών δεν έχει φτιαχτεί κάποια ζώνης πυροπροστασίας. Είναι πεταμένα κλαδιά, χόρτα κλπ. Φυσικά και εμείς πρέπει να μαζέψουμε τα οικόπεδα μας ωστόσο πρέπει και ο Δήμος μαζί με την περιφέρεια να κάνουν την δουλειά τους. Κάθε χρόνο τα ίδια συζητάμε και στο τέλος δεν αλλάζει τίποτα και ξεκινούν οι φωτιές», δηλώνει κάτοικος της Πεντέλης.

Στην Πεντέλη, στο Πικέρμι τη Ροδόπολη, τη Σταμάτα, το Άγιο Στέφανο κι απέναντι στη Βαρυμπόμπη και τους Θρακομακεδόνες, όπως και δυτικά στον άξονα Μάνδρας - Βιλλίων προς Μέγαρα, οι δήμοι περιορίζονται στην προμήθεια μηχανημάτων και βυτιοφόρων αδυνατώντας η αδιαφορώντας να φτιάξουν ζώνες. Ούτως η άλλως, όπως έχουν επανειλημμένα αναφέρει προς την περιφέρεια και το υπουργείο περιβάλλοντος, με τις συνεχείς πυρκαγιές των τελευταίων ετών έχουν δημιουργηθεί νέοι, ενός σχεδίου οικισμοί, δίπλα στους υφιστάμενους καθιστώντας πλέον ανέφικτη την οριοθέτηση και την πυροπροστασία.

Τέτοιες περιπτώσεις υπάρχουν πολλές στην Πάρνηθα, στην Πεντέλη, στο Ντράφι, τον Βουτζά και στην ευρύτερη περιοχή του Μαραθώνα.

Ενδεικτική είναι η επιστολή του κατοίκου Γιώργου Ζάννου, στο Ντράφι, προς τη δήμαρχο της περιοχής, όπου αναφέρεται πως η κατάσταση είναι εξοργιστική. Παρά τις συνεχείς ειδοποιήσεις προς τον δήμο, κανείς δεν ασχολήθηκε με τα προβλήματα που υπάρχουν εδώ και μήνες. Οι δρόμοι είναι γεμάτοι με ξερά κλαδιά και χόρτα, δημιουργώντας κίνδυνο πυρκαγιάς και δυσκολίες στην καθημερινότητα των κατοίκων.

Από την πλευρά της η δήμαρχος Ραφήνας Πικερμίου, κα. Δήμητρα Τσεβά, αναγνώρισε ότι ο κ. Ζάννος έχει απόλυτο δίκιο. Ωστόσο, σημείωσε ότι ο δήμος βρίσκεται σε κατάσταση απόγνωσης και αδυνατεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα αποτελεσματικά, καθώς δεν υπάρχει άμεση λύση. Η Δήμαρχος είπε επίσης ότι έχει επικοινωνήσει και με τον κ. Βασίλη Κικίλια για το ζήτημα, χωρίς όμως να έχουν ληφθεί ουσιαστικά μέτρα.

Τέλος στο φως της δημοσιότητας βγήκε μία επιστολή την απευθύνει ο κάτοικος Ντρεφίου Φίλιππος Αναστασίου, προς τη δήμαρχο Ραφήνας-Πικερμίου.

«Αξιότιμη Κυρία Δήμαρχε Ρ-Π,
Αγαπητή κυρία Δήμητρα Τσεβά,

Βάσει τού σχετικού Νόμου 5075/1023 καθώς και των συμπληρωματικών Εγκυκλίων τού 2024, περί ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΊΑΣ, έκαστος Δήμος οφείλει νά προβεί, μετά από μελέτην, σέ καθορισμόν, προετοιμασίαν καί εκτέλεση μίας κατάλληλης περιμετρικής ζώνης Πυροπροστασίας, περιφερειακά γύρω από κάθε Οικισμόν, ο οποίος είναι εντός Σχεδίου  Πόλεως καί ο οποίος τυχόν περιβάλλεται από δάση ή δασικές εκτάσεις.
Οι ιδιοκτήτες των οικημάτων εντός τής ως άνω περιμετρικής ζώνης έχουν
ξεχωριστά ο καθένας αντίστοιχες υποχρεώσεις γιά τήν πυροπροστασίαν τών οικημάτων ενός εκάστου.

Πόροι ύψους 30 εκατ. ευρώ, για την δημιουργίαν αντιπυρικών ζωνών, πλάτους 10 μέτρων, περιμετρικά οικισμών εντός Σχεδίου πόλεως, που βρίσκονται εντός ή πλησίον δασών και δασικών εκτάσεων υψηλής επικινδυνότητας γιά τήν εκδήλωση πυρκαγιών διατίθενται από τό Πράσινο Ταμείο.

Ήδη μάλιστα, ο γειτονικός μας Δήμος Πεντέλης έκανε σχετικήν αίτηση γιά τήν λήψη αντιστοίχου Δανείου ύψους ( 5 ) πέντε εκατομμυρίων ευρώ προκειμένου νά εκτελέσει τήν ώς άνω περιφερειακήν ζώνην Πυροπρο στασίας όπως ακριβώς προβλέπεται καί επιβάλλεται από τόν ως άνω Νόμον 5075/23.

Ερωτάται διά τού παρόντος ο Δήμος Ρ-Π, σέ ποίες ακριβώς ενέργειες έχει προβεί προκειμένου νά εκτελέσει τήν ώς άνω ζώνην  Πυροπροστασίας περιφερειακά τού Οικισμού Ντραφίου, τού Οικισμού Διώνης, τού Οικισμού Καλλιτεχνούπολης κλπ, όπως ακριβώς προβλέπεται καί επιβάλλεται από τόν ως άνω Νόμον 5075/1023».