Ελλάδα

Κλειστός και ο Εθνικός Δρυμός Σαμαριάς, εξαιτίας του καύσωνα

Κλειστός και ο Εθνικός Δρυμός Σαμαριάς, εξαιτίας του καύσωνα Φωτογραφία: FACEBOOK
Για τρεις ημέρες κλείνει, λόγω καύσωνα, ο Εθνικός Δρυμός Σαμαριάς.

Εξαιτίας του κύματος καύσωνα, ο Εθνικός Δρυμός Σαμαριάς- το φαράγγι και οι πεζοπορικές διαδρομές- θα παραμείνει κλειστός για τρεις ημέρες.

Από αύριο, Τετάρτη, έως και την Παρασκευή (14/6), θα είναι κλειστός ο Εθνικός Δρυμός Σαμαριάς και από τις δύο εισόδους. Η απόφαση αυτή ελήφθη για την προστασία των επισκεπτών, αλλά και με βάση τις μετεωρολογικές προγνώσεις για επικράτηση υψηλών θερμοκρασιών στην ευρύτερη περιοχή, επισημαίνει ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής.

Παράλληλα, επισημαίνει στην ίδια ανακοίνωση, υπάρχει ανάγκη να προστατευθούν τα ιπποειδή εργασίας, όπως να επιτευχθεί το βέλτιστο δυνατό επίπεδο ασφαλείας για τους επισκέπτες, τους εργαζόμενους και το φυσικό περιβάλλον του Δρυμού.

Καύσωνας: Απαγόρευση διέλευσης από δάση

Την ίδια ώρα, σε εφαρμογή θα τεθεί η προληπτική απαγόρευση διέλευσης, παραμονής και κυκλοφορίας ατόμων και οχημάτων σε περιοχές των Χανίων και του Ρεθύμνου, για τις οποίες υπάρχει πολύ υψηλός ή ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς.

Για το νομό Χανίων, η απαγόρευση ισχύει για τις περιοχές: Ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4 Μπάλος Φαλάσαρνα, δήμου Κισσάμου. Ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4 Κριός - Ελαφονήσι, δήμου Καντάνου Σελίνου. Ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4 Σούγια - Γυαλισκάρι, δήμου Καντάνου Σελίνου. Ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4 Σούγια - Αγία Ρουμέλη, δήμων Καντάνου Σελίνου και Σφακίων. Πάρκο ανεμόμυλων Καθιανά, δήμου Χανίων. Πρεβαντόριο - Πεύκα, δήμου Χανίων. Δάσος Άγιος Ματθαίος, δήμου Χανίων. Άγιος Ιωάννης - Δάσος, δήμου Γαύδου. Δάσος Κόρφου, δήμου Γαύδου.

Σε ό,τι αφορά στο νομό Ρεθύμνου, η απαγόρευση αφορά τις περιοχές: Δήμος Ρεθύμνης: περιαστικά δάση Ευλιγιάς, Προφήτη Ηλία, Αγίου Ιωάννη, αναδασωτέα περιοχή νοτίως της Ι.Μ.Αρκαδίου, αλσίλιο περιοχής Παράδεισου Αρμένων. Δήμος Αγίου Βασιλείου: περιαστικά δάση Κισσού, Αγκουσελιανών και Αγ. Ιωάννου, η περιοχή που ορίζεται από τις πηγές Κουρταλιώτη, τον ποταμό Κουρταλιώτη (50 μ. εκατέρωθεν της κοίτης) έως την λίμνη Πρέβελη, η περιοχή Πρέβελη, που περιλαμβάνει την λίμνη Πρέβελη, από την Ενετική Καμάρα έως και την εκβολή του ποταμού Κουρταλιώτη, το εκατέρωθεν αυτής φοινικόδασος (εκτός του αμμώδους τμήματος της παραλίας) καθώς και οι αναδασωτέες εκτάσεις δυτικά της λίμνης. Δήμος Μυλοποτάμου, στο φαράγγι Μαργαριτών.

Σε περίπτωση ακραίου κινδύνου πυρκαγιάς, η απαγόρευση αφορά τις περιοχές: Φαράγγι Σαμαριάς, δήμων Σφακίων - Πλατανιά - Καντάνου Σελίνου. Διαδρομή προς Λιμνοθάλασσα Μπάλου, δήμου Κισσάμου. Φαράγγι Ίμπρου και Φαράγγι Αράδαινας, δήμου Σφακίων. Φαράγγι Τοπολίων, δήμου Κισσάμου. Φαράγγι Δικτάμου, δήμου Χανίων. Κεδρόδασος, δήμου Καντάνου Σελίνου. Φαράγγι Ανύδρων, δήμου Καντάνου Σελίνου. Φαράγγι Αγίας Ειρήνης, δήμου Καντάνου Σελίνου. Δρόμος προς καταφύγιο Καλλέργη - Ποριά, δήμου Πλατανιά.