Ελλάδα

Μάτι: Στις 8 Ιουλίου η δίκη στο Εφετείο - Θερινός δικαστικός μαραθώνιος για να μην παραγραφούν τα αδικήματα

Μάτι: Στις 8 Ιουλίου η δίκη στο Εφετείο - Θερινός δικαστικός μαραθώνιος για να μην παραγραφούν τα αδικήματα Φωτογραφία: eurokinissi
Στις 8 Ιουλίου «σηκώνεται» εκ νέου η αυλαία για τη δικαστική διερεύνηση των ευθυνών των 20 κατηγορουμένων για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι με τους 104 νεκρούς και τους δεκάδες εγκαυματίες.

Η διοίκηση του Εφετείου, υπό την εποπτεία της Προϊσταμένης της Εισαγγελίας Εφετών Αθήνας, κ. Καλλιόπης Βαρδάκη, προσδιόρισε σε χρόνο-εξπρές την επανάληψη της δίκης σε δεύτερο βαθμό, καθώς ο κίνδυνος για παραγραφή των κατηγοριών που αντιμετωπίζουν οι κατηγορούμενοι είναι πιο ορατός από ποτέ.

Και αυτό γιατί στις 23 Ιουλίου συμπληρώνονται έξι χρόνια από την εθνική τραγωδία που «σημάδεψε» για πάντα τις ζωές των κατοίκων της ανατολικής Αττικής και μέσα στα επίμενα δυο χρόνια (8 χρόνια από την τέλεση των πράξεων) θα πρέπει και να έχει ολοκληρωθεί η δίκη σε δεύτερο βαθμό και να έχει εκδοθεί αμετάκλητη απόφαση από τον τρίτο βαθμό δικαιοδοσίας, που είναι ο Άρειος Πάγος.

Δικαστικές πηγές σημειώνουν ότι πρόθεση της διοίκησης του Εφετείου αλλά και του Ανώτατου Δικαστηρίου είναι η διεξαγωγή της δίκης με καθημερινές συνεδριάσεις μέσα στο καλοκαίρι, ακόμα τον Αύγουστο, αλλά και τα Σάββατα!

Υπό αυτό το ασφυκτικό χρονικό πλαίσιο, η δικαστική απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας καθαρογράφηκε μέσα σε ένα μόλις μήνα, κατά παραγγελία της προέδρου του Ανώτατου Δικαστηρίου κ. Ιωάννας Κλάπα- Χριστοδουλέα και με την απόφαση του Προϊσταμένου του Πρωτοδικείου Αθηνών κ. Χριστόφορου Λινού, να απαλλάξει από όλα τα υπόλοιπα καθήκοντά της την πρόεδρο της έδρας, ώστε να καθαρογράψει την απόφαση το συντομότερο δυνατό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η δικαστική απόφαση που καταδίκασε μόλις 6 από τους 21 κατηγορούμενους για τους θανάτους 104 ανθρώπων στη χειρότερη πυρκαγιά μέσα σε αστικό περιβάλλον στην ιστορία της χώρας, αριθμεί περίπου 8.500 σελίδες και περιγράφει διεξοδικά τις ευθύνες για τους καταδικασθέντες, αλλά και τους λόγους για το μη καταλογισμό ευθυνών για όσους αθωώθηκαν από την άλλη πλευρά.

Σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση της 29ης Απριλίου 2024 που ήγειρε τεράστιες κοινωνικές και πολιτικές αντιδράσεις, καταλογίστηκαν ποινικές ευθύνες σε 6 κατηγορούμενους, 5 πρώην υψηλόβαθμους πυροσβέστες και τον ηλικιωμένο οικοπεδούχο που έβαλε τη φωτιά. Στους καταδικασθέντες επιβλήθηκαν ποινές φυλάκισης από 3 έως 111 χρόνια, από τα οποία εκτιτέα θεωρούνται μόνον τα 5. Οι υπόλοιποι 15 αθωώθηκαν, ανάμεσα στους οποίους η Ρένα Δούρου και οι υπόλοιποι αυτοδιοικητικοί.

Αυτό βεβαίως που εξόργισε περισσότερο τους συγγενείς των θυμάτων, αλλά εν γένει την κοινωνία, ήταν η μετατροπή της ποινής των κατηγορουμένων σε χρηματική, προς 10 € την ημέρα. Και οι 6 παρέμειναν ελεύθεροι, ενώ λίγες ημέρες αργότερα ο αντεισαγγελέας Εφετών Αθηνών, κ. Σπυρίδων Παππάς άσκησε έφεση κατά της πρωτόδικης απόφασης στο σύνολό της. Αυτό σημαίνει, ότι η δίκη θα διεξαχθεί ενώπιον δεύτερου βαθμού δικαιοδοσίας από μηδενική βάση σχεδόν για όλους τους κατηγορούμενους και συγκεκριμένα για τους 20 εξ’ αυτών. Από την εισαγγελική έφεση εξαιρείται ο ηλικιωμένος καταδικασμένος εμπρηστής, για τον οποίο δεν προβλέπεται έφεση δικονομικά.