Ελλάδα

Φωτιά στην Εύβοια: Νύχτα «κόλασης» σε πολλά χωριά - Κινείται βόρεια το μέτωπο, μάχη κατοίκων με κουβάδες (βίντεο)

Φωτιά στην Εύβοια: Νύχτα «κόλασης» σε πολλά χωριά - Κινείται βόρεια το μέτωπο, μάχη κατοίκων με κουβάδες (βίντεο) Φωτογραφία: EUROKINISSI
Η νύχτα κόλασης στην Εύβοια συνεχίζεται με τη φωτιά να καίει το βόρειο κομμάτι από τη μία πλευρά στην άλλη και να κινείται βόρεια. Μάχη για να σωθούν πολλά χωριά, κάτοικοι προσπαθούν να σώσουν την περιουσία τους και με κουβάδες, πολλές οι εκκενώσεις, μεγάλη η οικολογική καταστροφή.

Το πύρινο μέτωπο στην Εύβοια συνεχίζει το καταστροφικό του έργο στο βόρειο κομμάτι της περιοχής. Γίνεται μάχη για να σωθούν πολλά χωριά, μέσα σε συνθήκες πραγματικής κόλασης σε ένα πολύ όμορφο μέρος της χώρας. Κάτοικοι προσπαθούν να σώσουν την περιουσία τους και με κουβάδες, πολλές οι εκκενώσεις και με ferry  boat, μεγάλη η οικολογική καταστροφή. Η φωτιά καίει από τη μία πλευρά έως την άλλη της Εύβοιας και κινείται βόρεια. Σε πολλές περιοχές έχει διακοπεί και το ρεύμα, καθώς έχει υποστεί ζημιές το δίκτυο της ΔΕΗ. 

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες,  η φωτιά πλησιάζει τα πρώτα σπίτια στις Γούβες. Ένα πύρινο μέτωπο κατεβαίνει από Αγδίνες προς Γούβες και το άλλο προς τις περιοχές Γερακιού - Γαλατσώνα οι οποίες έχουν εκκενωθεί. Μεγάλες δυσκολίες αντιμετωπίζουν να φτάσουν τα πυροσβεστικά στην περιοχή Γαλατσώνα-Γερακιού-Γούβες-Αρτεμίσιο λίγο πριν οι φλόγες μπουν στο Πευκί. Στην παραλία του Αγίου Νικολάου οι φλόγες πλησιάζουν στη θάλασσα.

Στις Αγδίνες τα μέτωπα είναι σε απόσταση αναπνοής από τα πρώτα σπίτια. Τέσσερα χιλιόμετρα πριν από την Ιστιαία χωματουργικά μηχανήματα ανοίγουν αντιπυρική ζώνη για να σώσουν την πόλη.

Όπως είχε γίνει νωρίτερα γνωστό, η φωτιά κινείται ανεξέλεγκτα με κατεύθυνση το Πευκί. Την ίδια ώρα οι πυροσβέστες οργανώνουν τη μάχη τους με τις φλόγες ανάμεσα στις περιοχές Γούβες και Γερακιού. Είναι η τελευταία άμυνα πριν από το Αρτεμίσιο και κυρίως το Πευκί, στο οποίο βρίσκονται σκάφη έτοιμα να παραλάβουν κατοίκους που θέλουν να αποχωρήσουν.

Την ίδια ώρα, οι άνεμοι πνέουν από νότιες διευθύνσεις και η τελευταία πληροφορία είναι, με βάση τις δηλώσεις του αντιπεριφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας, Ηλία Μπουρμπά στο «OPEN TV», δόθηκε εντολή να αποχωρήσει και άλλος κόσμος από τα Βασιλικά (περίπο 60 άτομα που δεν έχουν φύγει) με ferry boat προς την Πευκή. Από εκεί με λεωφορεία θα μερταφερθούν για να φιλοξενηθούν σε οικήματα του Ωραιού, του Νέου Πύργου, αλλά και στα Λουτρά Αιδηψού. Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη στα Βασιλικά, με τη γωτιά να έχει φτάσει στο χωριό. Οι περισσότεροι κάτοικοι έχουν αποχωρήσει και έχουν μείνει όσοι ξέρουν την περιοχή για να σώσουν ότι μπορούν.  Η περιοχή δεν έχει ρεύμα, ενώ το ίδιο συμβα΄ίνει και στο Ψαροπούλι, το παραλιακό λιμανάκι των Βασιλικών. Εκεί υπάρχουν και καραβάκια για να μεταφέρουν κατοίκους.  

Η φωτιά έχει περάσει το χωριό Τσαπουρνιά. Στα Ελληνικά κάτοικοι δίνουν μάχη με λάστιχα και κουβάδες για να σώσουν τα σπίτια τους, ενώ δεν είναι ασφαλισμένη η Παναγιά. Ο Βουτάς φλέφεται γύρω, γύρω, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν καεί σπίτια, μετά από τις προσπάθειες των κατοίκων, που έμειναν πίσω, αφού οι περισσότεροι έχουν φύγει. Έχουν καεί όλα γύρω από το χωριό. Ίδια φαίνεται να είναι η κατάσταση και στον Κρυονερίτη.

Στον Βουτά, στην άλλη πλευρά του βόρειου τμήματος, η φωτιά έφτασε στη Μονοκαριά κατακαίγοντας ό,τι έβρισκε μπροστά της, ενώ σύμφωνα με τους κατοίκους αποτελεί θέμα χρόνου να κινηθεί προς Παναγιά. Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, με μήνυμα της μέσω 112, από το απόγευμα είχε ζητήσει την εκκένωση των συγκεκριμένων χωριών.

Ταυτόχρονα, ζητήθηκε η εκκένωση στους Καματριαδες και τους Γαλατσάδες της Εύβοιας με κατεύθυνση την Ιστιαία.

Την ίδια ώρα και άλλες περιοχές όπως η Χαλκίδα, όπως και η Θήβα, η Λαμία, η Λιβαδειά είναι σε ετοιμότητα για να δεχθούν κατοίκους. Στη Χαλκίδα έχει διαμορφωθεί κατλλήλως με κρεβάτια και το κλειστό γυμναστήριο.

Μεγάλη είναι και η οικολογική καταστροφή στην περιοχή, ένα παρθένο και μεγάλο δάσος χάθηκε, σε μια κοιλάδα που φιλοξενεί και σπάνια είδη ζώων.

Νύχτα κόλασης σε Βασιλικά και Ψαροπούλι – Επιβιβάζονται στα ferry boat οι κάτοικοι

Καταταλαιπωρημένοι και με δάκρυα στα μάτια επιβιβάζονται στα σκάφη οι κάτοικοι των Βασιλικών και του Ψαροπουλίου.

Σε άμεση ετοιμότητα βρίσκονται στην περιοχή Βασιλικά Ευβοίας ένα πλωτό σκάφος του Λιμενικού, ένα πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού, δύο τουριστικά επιβατηγά σκάφη και ιδιωτικά σκάφη, ώστε να συνδράμουν στην απομάκρυνση πολιτών εφόσον χρειαστεί, λόγω της εκδήλωσης πυρκαγιάς στην ευρύτερη περιοχή.

Σύμφωνα με το Λιμενικό, μέχρι στιγμής έχουν επιβιβαστεί 30 άτομα σε ένα από τα επιβατηγά τουριστικά σκάφη που βρίσκονται την περιοχή.

Δημιουργείται ανάχωμα για να μη φτάσει στην Ιστιαία

φωτιά βρίσκεται οκτώ χιλιόμετρα από την Ιστιαία Ευβοίας όπως αναφέρει ο «ΣΚΑΪ» και δημιουργείται ανάχωμα προκειμένου να σταματήσει η πορεία της.

Άλλη μια νύχτα αγωνίας για τους κατοίκους στη Βόρεια Εύβοια, όπου το πύρινο μέτωπο κατακαίει μια τεράστια έκταση πολλών χιλιομέτρων.

Νωρίτερα, εκκενώθηκαν η Μονοκαρυά και όμορα χώρια. Αυτή την ώρα φαίνεται πως η εικόνα της πυρκαγιάς στην Άνω Μονοκαρυά, η οποία βρίσκεται στο βόρειο- και σοβαρότερο- μέτωπο της πυρκαγιάς, είναι καλύτερή με άπνοια να επικρατεί στην περιοχή, ωστόσο αυτό δεν επ΄ ουδενί δεν προκαλεί εφησυχασμό στις πυροσβεστικές δυνάμεις που παραμένουν σε επιφυλακή για αναζωπυρώσεις.

Παρά το γεγονός ότι η φωτιά εκεί δείχνει να καταλαγιάζει, το θερμικό φορτίο της πυρκαγιάς που μαίνεται στην Εύβοια είναι τεράστιο και το γεγονός αυτό καθιστά αδύνατη την προσέγγιση σε κεντρικές εστίες της.

Η φωτιά βρίσκεται 8 χιλιόμετρα από την Ιστιαία και δημιουργείται ανάχωμα προκειμένου να σταματήσει η πορεία της.

Μιλώντας στον «ΣΚΑΙ», ο δήμαρχος Ιστιαίας Γιώργος Κοντζιάς ανέφερε ότι στις φλόγες παραδόθηκαν και τα Βασιλικά, όπου το μέτωπο έφτασε έως τη θάλασσα, ενώ σημείωσε ότι δεν έχουν καεί προς το παρόν σπίτια.

Ο κ.Κοντζιάς πρόσθεσε ότι οργανώνεται μια γραμμή άμυνας 5 χμλ έξω από την Ιστιαία, η οποία θα είναι έτοιμη έως το πρωί ώστε να μην περάσει από εκεί η πυρκαγιά.

{https://www.youtube.com/watch?v=dPyH2EnZDIw}

«Το βόρειο μέτωπο διατρέχει το νησί από τη μια άκρη στην άλλη»

«Το βόρειο μέτωπο διατρέχει το νησί από τη μια άκρη στην άλλη. Καίει χωριά. Τον Βουτά, δίπλα γίνεται μεγάλη μάχη με τις Μονοκαρυές.. Καίγονται σπίτια και στα Βασιλικά. Το μέτωπο κινείται προς τον Βορρά», ανέφερε ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ και δίνοντας την εικόνα των μετώπων.

«Το δεύτερο μεγάλο μέτωπο είναι στα όρια του Δήμου Μαντουδίου. Πλησιάζει ένα πολύ μεγάλο πευκοδάσος που αν δεν συγκρατηθεί εκεί μπορεί να φτάσει στα πολιτικά. Είναι ρεαλιστικότατο. Ευτυχώς έχει άπνοια και μπορούσαν να επιχειρήσουν κάποια εναέρια μέσα.

Όλα τα χωριά που βρίσκονται ανάμεσα στο βόρειο μέτωπο και τη θάλασσα υπάρχει πιθανότητα να χρειαστει να γίνουν απομακρύνσεις. Δεν βλέπουμε κάτι άμεσο, έχουν γίνει προληπτικά απομακρύνσεις», συμπλήρωσε... 

Σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας οι ολοσχερώς κατεστραμμένες κατοικίες φτάνουν τις 250 στην περιοχή.

Σε ετοιμότητα σκάφη του λιμενικού για εκκένωση των Βασιλικών

Όπως αναφέρθηκε, σύμφωνα και με το «Mega», σε επιφυλακή βρίσκονται σκάφη του Λιμενικού, ένα πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού και επιβατηγά ιδιωτικά σκάφη σε περίπτωση που χρειαστεί να προχωρήσουν σε εκκένωση δια θαλάσσης των Βασιλικών. Τριάντα κάτοικοι της περιοχής έφυγαν από τα σπίτια τους και φιλοξενούνται προληπτικά από επιβατηγό τουριστικό σκάφος, όπου θα παραμείνουν τη νύχτα.

Συγκλονιστικές εικόνες από Canadair που επιχειρεί στην Εύβοια

Εικόνες που καταγράφηκαν μέσα από Canadair που επιχειρούσε στα μέτωπα της Εύβοιας, καταγράφουν το μέγεθος της καταστροφής αλλά και του κινδύνου που συνεχίζουν να διατρέχουν οι οικισμοί. 

 Συνεχείς οι εκκενώσεις οικισμών

«Εκκενώστε προς Ιστιαία» είναι το μήνυμα της Πολιτικής Προστασίας μέσω του 112, για όσους βρίσκονται στις Μηλιές της Εύβοιας, με κατεύθυνση προς Ιστιαία. 

Ένα λεπτό αργότερα, το 112 έστειλε μήνυμα για εκκένωση και των Γαλατσάδων ή Καματριάδων. Μήνυμα για εκκένωση έχει δοθεί και για τη Μονοκαρυά.

{https://twitter.com/112Greece/status/1423992903152582657?s=20}

{https://twitter.com/112Greece/status/1423994422728044546?s=20}

{https://twitter.com/112Greece/status/1423999447185436677?s=20}