Μόνο με τη σύνδεση ενδεχόμενης υποχρεωτικής ασφάλισης των επιχειρήσεων με την κτιριακή περιουσία της κάθε εταιρείας και με πολιτική φορολογικών κινήτρων, μπορεί να λειτουργήσει το σχετικό μέτρο θεωρεί ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου και σημειώνει συγκεκριμένα:
«Δεν έχει νόημα η υποχρεωτική ασφάλιση στις επιχειρήσεις μέσω του τζίρου. Ασφαλίζουμε το κτίριο, την περιουσία και όχι το τζίρο. Πρέπει να μπει στην εξίσωση και η περιουσία της κάθε επιχείρησης. Μιλά η κυβέρνηση για υποχρεωτική ασφάλιση σε επιχειρήσεις με τζίρο πάνω από 2.000.000 τζίρο. Μπορεί όμως να έχει κάποιος τζίρο 2.000.000 και να έχει μόνο ένα γραφείο στον όγδοο όροφο. Οπότε μπορεί να μην καταστραφεί. Το σωστό θα ήταν το μέτρο να έχει να κάνει με αυτούς που έχουν ακίνητα ως επιχείρηση, με μεγάλη αξία».
Ο κ. Χατζηθεοδοσίου θεωρεί ότι πρέπει να δοθούν συγκεκριμένες εξηγήσεις για το πως εννοεί η κυβέρνηση αυτό το μέτρο και να υπάρξουν αναλυτικές διευκρινίσεις για το πως θα κατηγοριοποιηθεί το μέτρο.
«Υποχρεωτική ασφάλιση δεν υπάρχει πουθενά, αναφέρει, υπάρχει όμως πολιτική κινήτρων για να ασφαλιστούν οι επιχειρήσεις. Θα πρέπει να δούμε τι συμβαίνει στην Ευρώπη. Εμείς έχουμε συγκεκριμένη έκθεση για το θέμα, την οποία έχουμε δώσει στην κυβέρνηση, στον κ. Γεωργιάδη. Η ασφάλιση των εργαζομένων ας πούμε, σε ένα ομαδικό συμβόλαιο, θα μπορούσε να δώσει ανάσα στο ΕΣΥ. Ζητάμε από την πολιτεία να δει τι συμβαίνει με το θέμα στην Ευρώπη και να πράξει ανάλογα».
Ο κ. Χατζηθεοδοσίου υπογραμμίζει ότι «σε πολλές χώρες για παράδειγμα, υπάρχει ασφάλιση για 20 ελεύθερα επαγγέλματα. Έρχεται ας πούμε υδραυλικός στο σπίτι σου και κάνει μία λάθος εργασία και το σπίτι πλημμυρίζει. Η ζημιά μπορεί να είναι 10.000 ευρώ. Αν δεν έχει να πληρώσει ο υδραυλικός δεν γίνεται αυτός άνθρωπος να πάει φυλακή. Αν όμως υπήρχε ασφάλιση δεν θα υπήρχε και πρόβλημα.
Στο Θεσσαλικό κάμπο όλες οι μεγάλες επιχειρήσεις ήταν ασφαλισμένες. Στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις η ασφάλιση δεν ξεπερνά το ποσοστό του 20%. Άρα πρέπει να δοθούν φορολογικά κίνητρα. Στην Ελλάδα, η ιδιωτική ασφάλιση καλύπτει το 2,2% του ΑΕΠ, στην Κύπρο είναι το 4,5% του ΑΕΠ, στην Ευρώπη των 12 είναι 7,5%. Υπάρχει λοιπόν μεγάλη διαφορά».