Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: Η μάχη της εκλογής συνέδρων και το πόκερ του Συνεδρίου

ΣΥΡΙΖΑ: Η μάχη της εκλογής συνέδρων και το πόκερ του Συνεδρίου
Στη σκιά της σύγκρουσης για την εκλογή συνέδρων από τις Οργανώσεις Μελών συνεδριάζει σήμερα η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, η σημερινή συνεδρίαση της ΠΓ θα είναι σχετικά σύντομη και θα ασχοληθεί μόνο με τα οργανωτικά θέματα του Έκτακτου Συνεδρίου, μολονότι κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος ότι τα πράγματα θα εξελιχθούν ήρεμα, μετά από όλα όσα έχουν συμβεί στην Κουμουνδούρου τους τελευταίους μήνες.

Η σύγκρουση για την πλειοψηφία του Συνεδρίου

Εξάλλου, η προσοχή όλων έχει επικεντρωθεί στην επικείμενη εκλογή συνέδρων το ερχόμενο σαββατοκύριακο, η οποία θα κρίνει και το αποτέλεσμα του Έκτακτου Συνεδρίου στις 8-10 Νοεμβρίου. Και τα δύο βασικά στρατόπεδα, δηλαδή η πλειοψηφία των οργάνων και οι κασσελακικοί, ισχυρίζονται ότι θα έχουν την απόλυτη πλειοψηφία στο Συνέδριο.

Εικασίες για τους συσχετισμούς

Ωστόσο, καθαρή εικόνα θα υπάρχει τη Δευτέρα, όταν θα γίνει η «σούμα» όλων των εκλεγμένων συνέδρων. Άλλωστε, στην πραγματικότητα και τα δύο στρατόπεδα μόνο προβολές μπορούν να κάνουν πριν το Σαββατοκύριακο, δεδομένου ότι στον προσυνεδριακό διάλογο συμμετείχε ένα πολύ μικρό κλάσμα των εγγεγραμμένων μελών του κόμματος, ίσως μόλις το 1/15. Επιπλέον, κανείς δεν ξέρει πόσα από αυτά τα μέλη θα συμμετέχουν τελικά στις εκλογές συνέδρων, με ορισμένους να θεωρούν ότι δεν θα είναι πολύ πάνω από το 25%.

Το πόκερ του Συνεδρίου

Σε κάθε περίπτωση, οι συσχετισμοί σε επίπεδο συνέδρων δεν θα αποτελέσουν το τέλος της ιστορίας, αλλά μόνο την αρχή τους. Και αυτό, διότι στο Έκτακτο Συνέδριο αναμένεται να εξελιχθεί μια σκληρή μάχη τακτικών ή οποία θα μοιάζει πολύ με μια παρτίδα πόκερ, ενώ η διαδικασία αυτή καθεαυτή ίσως να μην ολοκληρωθεί.

Ο μουτζούρης της διάσπασης

Συγκεκριμένα, είναι εξαιρετικά πιθανό ο χώρος του Συνεδρίου να αποτελέσει το πεδίο μιας επί τόπου διάσπασης του ΣΥΡΙΖΑ ή την έναρξη των διαδικασιών που θα οδηγήσουν τις αμέσως επόμενες μέρες σε αυτήν. Την ίδια εκτίμηση έχουν, άλλωστε και τα στελέχη του κόμματος, επομένως το κρίσιμο στο Συνέδριο θα είναι το ποιος θα πάρει τον «μουτζούρη», δηλαδή την ευθύνη της διάλυσης του Συνεδρίου και της διάσπασης.

Διάθεση για ακρότητες και από τις δύο πλευρές

Ενδεικτικό της κατάστασης των πραγμάτων είναι ότι μια σειρά προσώπων της πλειοψηφίας εξακολουθούν να υποστηρίζουν ότι δεν θα πρέπει να επιτραπεί από το προεδρείο η διεξαγωγή ψηφοφορίας για την επιβεβαίωση της απόφασης της Κεντρικής Επιτροπής σχετικά με τον αποκλεισμό της υποψηφιότητας Κασσελάκη. Από την άλλη μεριά, ο πρώην πρόεδρος κλιμακώνει το αφήγημα του περί αντιδημοκρατικών διαδικασιών, κατηγορώντας χθες τα οργανωτικά στελέχη της Κουμουνδούρου ότι πολλά μέλη του κόμματος που έχουν γραφτεί ηλεκτρονικά στον ΣΥΡΙΖΑ, δεν εμφανίζονται στις λίστες των οργανώσεων, επειδή κάποιος τους εμποδίζει. Η συγκεκριμένη ρητορική μοιάζει να προετοιμάζει το έδαφος για να τιναχτεί το επικείμενο Συνέδριο στον αέρα και να ακολουθηθεί ο δρόμος της αποχώρησης από τον ΣΥΡΙΖΑ.