Πολιτική

Σε τροχιά κρίσης οι σχέσεις Αθήνας - Βερολίνου - Η Γερμανία θέλει 70.000 πρόσφυγες να επιστρέψουν στην Ελλάδα

Σε τροχιά κρίσης οι σχέσεις Αθήνας - Βερολίνου - Η Γερμανία θέλει 70.000 πρόσφυγες να επιστρέψουν στην Ελλάδα
Η επίσκεψη Παναγιωτόπουλου στη γερμανική κυβέρνηση- Στον ...Έβρο ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης- Τι διαμηνύει ο Μητσοτάκης.

Από τα μεσάνυχτα η Γερμανία έθεσε σε εφαρμογή τους ελέγχους στα χερσαία σύνορά της, παραβιάζοντας τη Συνθήκη Σένγκεν και απαντώντας στην άνοδο της Ακροδεξιάς με καταστροφικό τρόπο, με την υιοθέτηση της ξενοφοβικής ατζέντας της.

Η συγκυρία δεν θα μπορούσε να είναι πιο δυσάρεστη για μια επίσκεψη του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Νίκου Παναγιωτόπουλου, στο Βερολίνο. Θα συμμετάσχει αύριο στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια και τη Μετανάστευση, στο περιθώριο της οποίας θα έχει συνάντηση με τον Γερμανό ομόλογό του.

'Όλα δείχνουν ότι δύσκολα θα βρεθεί σημείο συνεννόησης. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η γερμανική πλευρά θέλει τον επαναπατρισμό 70.000 αναγνωρισμένων προσφύγων που, με βάση δικούς τους υπολογισμούς, μετακινήθηκαν από τη χώρα μας στην Γερμανία τα τελευταία τρία χρόνια, συν μερικές ακόμη χιλιάδες αιτούντες άσυλο. Ο εκνευρισμός της γερμανικής κυβέρνησης μεγαλώνει εξαιτίας του γεγονότος ότι αρκετοί έχουν προσφύγει στα γερμανικά δικαστήρια ζητώντας να μην επιστρέψουν στην Ελλάδα με το επιχείρημα ότι οι συνθήκες διαβίωσής τους εδώ δεν είναι καλές γιατί δεν υπάρχουν αναπτυγμένες πολιτικές ένταξης και ενσωμάτωσης. Επειδή, συνήθως, οι προσφεύγοντες δικαιώνονται, η γερμανική κυβέρνηση πιέζει την ελληνική να πάρει μέτρα ώστε η χώρα μας να γίνει αποδεκτή ως ασφαλής από την γερμανική Δικαιοσύνη. Την ίδια ώρα, προχωρά σε περικοπές των επιδομάτων που δίνονται εκεί σε πρόσφυγες προκειμένου να περιορίσει την ελκτική της δύναμη.

Ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης διεμήνυσε την προηγούμενη εβδομάδα από τη Βιέννη ότι η χώρα μας δεν είναι διατεθειμένη να δεχτεί άλλους πρόσφυγες και προσπαθεί να δημιουργήσει μέτωπο με τις άλλες χώρες υποδοχής (Ιταλία, Ισπανία, Μάλτα, Βουλγαρία, Πολωνία) προκειμένου οι Βρυξέλλες να επηρεάσουν το Βερολίνο.

Η παρουσία του Μιχάλη Χρυσοχοϊδη στον Εβρο, για να δηλώσει ότι η επέκταση του φράχτη θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου, συνδέεται με τη διάθεση του Μεγάρου Μαξίμου να φτάσει μέχρι τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο το μήνυμα ότι η ελληνική πλευρά κάνει ό,τι μπορεί για να περιφρουρήσει τα σύνορά της.

Με την ακροδεξιά "Εναλλακτική για τη Γερμανία" να διατηρεί δημοσκοπικό προβάδισμα ενόψει των εκλογών στο Βραδεμβούργο την επόμενη Κυριακή, ο Γερμανός σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος Ολαφ Σολτς βρίσκεται σε δύσκολη θέση και φαίνεται πως έχει επιλέξει την αυστηροποίηση της μεταναστευτικής πολιτικής για να απαντήσει στις ανησυχίες των ανατολικογερμανών που στρέφονται όλο και πιο δεξιά.

Στη Γερμανία θα γίνουν εκλογές το 2025 και το μεταναστευτικό βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα. Η ελληνική ακροδεξιά καραδοκεί για να συμβεί και στη χώρα μας κάτι ανάλογο και αυτό δεν αποκλείεται με δεδομένη την αύξηση των μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία και την ακαμψία του Βερολίνου.