Πολιτική

Μητσοτάκης για λογαριασμούς ρεύματος: Έκτακτο τέλος στα κέρδη των εταιρειών και επιδότηση τον Αύγουστο

Μητσοτάκης για λογαριασμούς ρεύματος: Έκτακτο τέλος στα κέρδη των εταιρειών και επιδότηση τον Αύγουστο Φωτογραφία: ΑΡΧΕΙΟΥ/ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ
Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την αντιμετώπιση των αυξήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος.

Επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος τον Αύγουστο, μέσω έκτακτης φορολόγησης στους παραγωγούς, ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τα οποία θα εξειδικευτούν στις 11 το πρώι της Τετάρτης στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας από την ηγεσία του.

Η κυβερνητική παρέμβαση εξαιτίας του ράλι στη χονδρική τιμή του ρεύματος έρχεται μετά τη σύσκεψη που έγινε το πρωί της Τρίτης στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι θα επιβληθεί έκτακτη φορολόγηση για δύο μήνες στους παραγωγούς ρεύματος από φυσικό αέριο και με τα χρήματα αυτά θα δοθούν επιδοτήσεις για τους λογαριασμούς ρεύματος τον Αύγουστο.

«Τις τελευταίες 10 ημέρες είδαμε μία τεράστια έξαρση των τιμών στη χονδρική αφορά ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτό δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά όλη τη νοτιοανατολική Ευρώπη μέχρι την Ουγγαρία», επεσήμανε αρχικά ο πρωθυπουργός, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

«Το τελικό αποτέλεσμα από τη στρέβλωση της αγοράς είναι ότι καθώς ανεβαίνει πολύ η τιμή χονδρικής, αυτό θα χτυπήσει τους λογαριασμούς του Αυγούστου αν δεν κάνουμε κάτι. Δημιουργεί ουρανοκατέβατα κέρδη για τους παραγωγούς από φυσικό αέριο», συμπλήρωσε.

«Θα επιβάλλουμε έκτακτο τέλος στους παραγωγούς για αυτούς τους δύο μήνες, για προκειμένου να χρησιμοποιήσουμε τα έσοδα για να ανακουφίσουμε τους λογαριασμούς ρεύματος τον Αύγουστο», ανακοίνωσε.

Όταν ρωτήθηκε τι είδους τέλος θα επιβληθεί, ανέφερε: «Μια έκτακτη προσωρινή φορολόγηση των υψηλών κερδών αυτούς τους δύο μήνες, για να επιδοτήσουμε σε πρώτη φάση τους λογαριασμούς του Αυγούστου».

Αύριο, Τετάρτη, ο αρμόδιος υπουργός, Θόδωρος Σκυλακάκης, θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στην οποία θα εξηγήσει πώς θα επιβληθεί το τέλος στους παραγωγούς και ποιο θα είναι το όφελος στους λογαριασμούς ρεύματος, σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και εκτίμησε ότι αυτή θα είναι μία «προσωρινή διαταραχή».

{https://www.facebook.com/kyriakosmitsotakis/videos/1570358653515821/}

Μικρό καλάθι στη ΔΕΘ

Ξεκαθάρισε παράλληλα ότι στην ΔΕΘ « μάλλον θα απογοητεύσω αυτούς οι οποίοι περιμένουν ότι σήμερα υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για να έρθουμε με ένα γενναιόδωρο πακέτο, ως πρώιμος Αϊ Βασίλης να μοιράσει χρήματα που το κράτος δεν διαθέτει» και επιβεβαίωσε μόνο τις δεσμεύσεις για στήριξη των χαμηλοσυνταξιούχων στο τέλος του χρόνου και μείωση των εργοδοτικών εισφορών σε δύο δόσεις, ξεκινώντας από το 2025.

Ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε επίσης ότι δεν θα δεχτεί να ακούσει οποιαδήποτε άποψη για την επιλογή για την Προεδρία της Δημοκρατίας μέχρι να ανοίξει συντεταγμένα η συζήτηση.

Ερωτηθείς για το ζήτημα αυτό, για το οποίο έχουν υπάρξει το προηγούμενο διάστημα τέσσερις τουλάχιστον δημόσιες τοποθετήσεις γαλάζιων βουλευτών υπέρ της επιλογής προσώπου από την κεντροδεξιά, ενώ αρκετοί ακόμη διατυπώνουν κατ’ ιδίαν την ίδια άποψη, ο πρωθυπουργός, τόνισε πως "θα ήταν θεσμικά πολύ άκομψο, γιατί αντιμετωπίζω την Προεδρία της Δημοκρατίας και την Πρόεδρο με σεβασμό, όχι μόνο ως πρόσωπο αλλά και ως θεσμό, να πω οτιδήποτε για το ζήτημα αυτό πριν λήξει η θητεία της».

«Και σε αυτό κι αν θα είμαι κάθετος. Δεν θέλω και δεν πρόκειται να δεχτώ να ακούσω από κανέναν βουλευτή οποιαδήποτε άποψη για την Προεδρία της Δημοκρατίας, διότι αφορά αμφισβήτηση του θεσμού, όχι του προσώπου, μέχρι που να ανοίξει η συζήτηση. Η συζήτηση θα ανοίξει συντεταγμένα τον Φεβρουάριο του 2025», συμπλήρωσε.

Επίσης ζήτησε να μην βλέπουμε τους πρώην πρωθυπουργούς Αντώνη Σαμαρά και Κώστα Καραμανλή "κατ’ ανάγκη και ως δίδυμο", σημειώνοντας ότι "ο καθένας έχει τη δική του αυτόνομη πορεία».

Όσον αφορά γενικότερα την ακρίβεια, επέμεινε ότι «έχουμε πληθωρισμό τροφίμων σημαντικά κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και ότι σε κάποια προϊόντα, αρχίζουμε να βλέπουμε και πραγματική αποκλιμάκωση των τιμών» και έκανε λόγο για « μια πρώτη θετική ένδειξη».

Εκτίμησε ότι ο πληθωρισμός «θα πέσει κι άλλο», ενώ υποστήριξε ότι οι παρεμβάσεις που έγιναν μέχρι τώρα «δούλεψαν σε έναν βαθμό». Αναγνώρισε πάντως ότι «υπάρχουν φαινόμενα καρτελοποίησης ακόμα στην ελληνική αγορά» και τόνισε πως τα ζητήματα αυτά ερευνώνται από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, την οποία « ενισχύουμε και με 50 ακόμα στελέχη», όπως είπε.

Υπογράμμισε επίσης ότι δεν υπάρχει μαγικός τρόπος να πέσουν 10% οι τιμές και τόνισε ότι αυτό που μπορεί να κάνει η κυβέρνηση είναι να στηρίζει συνέχεια το διαθέσιμο εισόδημα.

«Όλες αυτές είναι παρεμβάσεις που μετριάζουν το πρόβλημα. Μαγική λύση δεν υπάρχει για το ζήτημα αυτό, ούτε είμαστε σε θέση, ούτε θα το έκανε οποιαδήποτε χώρα, να μοιράσει χρήματα για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα αυτό, όπως κάναμε την εποχή του Covid. Ήταν ειδικές συνθήκες, οι οποίες όμως έχουν -ευτυχώς θα έλεγα- παρέλθει», πρόσθεσε.

Καμία μείωση του ΦΠΑ

Ο κ. Μητσοτάκης επέμεινε στην απόρριψη της μείωσης του ΦΠΑ σε βασικά αγαθά υποστηρίζοντας και πάλι ότι «και το παράδειγμα της Ισπανίας έχει δείξει ότι η μείωση του ΦΠΑ έχει προσωρινό όφελος μόνο».

«Δεν θα το κάνουμε. Ξέρω ότι αυτό μπορεί να ακούγεται δυσάρεστο, πλην όμως δεν μπορώ να υιοθετήσω ένα μέτρο το οποίο είμαι βέβαιος ότι και θα είναι αναποτελεσματικό και θα στερήσει τελικά χρήματα από τον προϋπολογισμό», ανέφερε και υποστήριξε ότι «τα χρήματα τα οποία θα έλειπαν από τη μείωση του ΦΠΑ, θα λείψουν από τις δημόσιες επενδύσεις, θα λείψουν από τις αυξήσεις των μισθών, θα λείψουν από τις αυξήσεις που δίνουμε στους γιατρούς».

Ξεκαθάρισε εξάλλου με αφορμή την επερχόμενη ΔΕΘ ότι «νομίζω πως μάλλον θα απογοητεύσω αυτούς οι οποίοι περιμένουν ότι σήμερα υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για να έρθουμε με ένα γενναιόδωρο πακέτο, ως πρώιμος Αϊ Βασίλης να μοιράσει χρήματα που το κράτος δεν διαθέτει».

Όπως είπε, έχει ήδη δώσει μία ένδειξη του τι μπορούμε να κάνουμε, στήριξη των χαμηλοσυνταξιούχων στο τέλος του χρόνου και μείωση των εργοδοτικών εισφορών σε δύο δόσεις, ξεκινώντας από το 2025.

«Θέλω να επαναλάβω ότι η προσήλωση στη δημοσιονομική, δεν θα έλεγα πειθαρχία, αλλά στη δημοσιονομική τάξη την οποία πρώτα και πάνω απ’ όλα εμείς πρέπει να επιβάλουμε στους εαυτούς μας είναι δεδομένη για αυτή την κυβέρνηση», πρόσθεσε.

Ο κ. Μητσοτάκης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο παρέμβασης για τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια για τα οποία υποστήριξε ότι «δεν βλέπουμε σημαντικές αυξήσεις από πέρυσι, εκτός από κάποιες μικρές συγκοινωνίες μεταξύ των νησιών, που είναι όμως πολύ μικρό κομμάτι της συνολικής ακτοπλοϊκής «πίτας», έχουμε όμως μία αύξηση σε σχέση με το πού ήμασταν πριν από τέσσερα και πέντε χρόνια, σε εποχές όπου τα καύσιμα μπορεί ενδεχομένως να μην είναι στα επίπεδα που ήταν».

«Είναι ένα ζήτημα το οποίο με απασχολεί πολύ. Αναζητούμε στοιχεία», τόνισε, ενώ ερωτηθείς για το ενδεχόμενο ύπαρξης καρτέλ επισήμανε ότι «αυτό είναι κάτι το οποίο θα το συζητήσουμε και αν κρίνουμε ότι πρέπει να παρέμβει η Επιτροπή Ανταγωνισμού θα το κάνουμε».

Με αφορμή την επισήμανση ότι «ένας στους δύο που δεν μπορεί να πάει διακοπές ή δεν θα ξοδέψει για να πάει διακοπές, μπορεί να πάει σε κάποιο χωριό, ο πρωθυπουργός σχολίασε: «Ναι, αλλά τουλάχιστον υπάρχει ευτυχώς και αυτή η επιλογή. Και ευτυχώς η χώρα μας έχει και πάρα πολλούς προορισμούς οι οποίοι παραμένουν πολύ οικονομικοί και ποιοτικοί. Δεν είναι όλη η χώρα οι ακριβοί τουριστικοί προορισμοί».

Αναφερόμενος στην Υγεία με φόντο το ζήτημα της κάλυψης κενών στα περιφερειακά νοσοκομεία και την κόντρα μεταξύ του Υπουργείου Υγείας και των ιδιωτών γιατρών, ο κ. Μητσοτάκης διαμήνυσε ότι «πριν αναγκαστούμε να πάμε σε μέτρα τα οποία είναι πιο σκληρά, ζητώ πραγματικά από τους τοπικούς ιατρικούς συλλόγους και από όλους να αναλογιστούν εδώ όχι την ατομική ευθύνη αλλά την κοινωνική ευθύνη».

Όπως είπε, θα στηρίξει το υπουργείο Υγείας σε αυτή την επιλογή και απηύθυνε «μια τελευταία έκκληση διότι το ζήτημα αυτό πρέπει να λυθεί συναινετικά, ωραία, με μια συνεννόηση των τοπικών ιατρικών συλλόγων».

Στην ερώτηση, «αλλιώς; Επίταξη;», ο κ. Μητσοτάκης απάντησε: « Αλλιώς έχουμε εργαλεία για να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα. Ναι, δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Νομίζω ότι αυτό το καταλαβαίνουν όλοι. Τονίζω και πάλι για τι μιλάμε: δύο, άντε τρεις εφημερίες τον μήνα, τις οποίες πληρώνουμε αδρά για να μπορέσει η τοπική κοινωνία να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα το οποίο τελικά τους αφορά όλους».

Ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε επίσης ότι «η περαιτέρω αύξηση των απολαβών των γιατρών είναι προτεραιότητα για την κυβέρνηση»

Ερωτηθείς για το πρόσωπο που θα προτείνει για τη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι «θα εξαρτάται από το χαρτοφυλάκιο το οποίο θα μπορέσει να διεκδικήσει η χώρα».

Τόνισε ότι έχει παραπάνω από ένα πρόσωπο στο μυαλό του αυτή τη στιγμή και υπογράμμισε ότι θέλει ένα χαρτοφυλάκιο το οποίο να είναι προφανώς σημαντικό όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη, γιατί ούτως ή άλλως δεν στέλνουμε Επίτροπο για να διευθετούμε τα δικά μας ζητήματα.

Σε ερώτηση για τις διαδικασίες εκλογής αρχηγού στο ΠΑΣΟΚ τόνισε μεταξύ άλλων ότι «δεν θα υπάρχει καμία παρέμβαση, ούτε από εμένα ούτε από στελέχη της ΝΔ».

«Έχω απαγορεύσει δια ροπάλου στα στελέχη μας να εκφράσουν οποιαδήποτε άποψη ή προτίμηση για το τι γίνεται σε ένα άλλο κόμμα, θα ήταν εξάλλου πολύ άκομψο να το κάνουμε», σημείωσε.

Ειδικά για την υποψηφιότητα της Άννας Διαμαντοπούλου, την οποία ο ίδιος είχε προτείνει για μία πολύ υψηλή θέση στον ΟΟΣΑ, ανέφερε λακωνικά «No comment, που θα έλεγαν και οι Αγγλοσάξονες. Κανένα σχόλιο».

Ερωτηθείς εάν ο σημερινός εκλογικός νόμος θα μείνει ως έχει σχολίασε ότι «αυτοί είναι οι κανόνες του παιχνιδιού. Ο εκλογικός νόμος είναι αυτός που είναι. Πιστεύω στις αυτοδύναμες κυβερνήσεις, αλλά αυτός είναι ο εκλογικός νόμος».

«Έχουμε εκλογές σε τρία χρόνια. Οι κανόνες είναι αυτοί. Όταν πολλοί αμφισβητούσαν τη δυνατότητά μας να είμαστε αυτοδύναμοι, εγώ επέμενα και τελικά το στόχο μας τον πετύχαμε. Αλλά δεν με απασχολούν οι εκλογές, οι εκλογές θα γίνουν το 2027», πρόσθεσε.

Όσον αφορά στην κριτική των δύο πρώην πρωθυπουργών, Αντώνη Σαμαρά και Κώστα Καραμανλή, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «εγώ σέβομαι και τιμώ πρόσωπα τα οποία έκατσαν σε αυτή την καρέκλα» και πρόσθεσε: "Είναι τέως πρωθυπουργοί, έχουν μια σωρευμένη εμπειρία, έχουν τις απόψεις τους. Με κάποιες από αυτές δεν συμφωνώ, είναι προφανές αυτό, αλλά έχουν το δικαίωμα να τις εκφράζουν. Αυτό σημαίνει ανοιχτό δημοκρατικό κόμμα. Και έχουμε αυτή τη δυνατότητα να μπορούμε να αντέχουμε και τη διαφορετική άποψη».

Όπως ανέφερε εξάλλου, «ο ένας είναι ακόμα βουλευτής, ο άλλος δεν είναι, γι’ αυτό και δεν νομίζω ότι πρέπει να τους βλέπουμε κατ’ ανάγκη και ως δίδυμο. Ο καθένας έχει τη δική του αυτόνομη πορεία».

«Όμως, η πολιτική αυτή τη στιγμή, της Νέας Δημοκρατίας, εκφράζεται από εμένα και από την κυβέρνηση και από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, η οποία πήρε ισχυρή εντολή να υλοποιήσει ένα πρόγραμμα, το οποίο και υλοποιεί.

Είναι άλλο η άποψη η διαφορετική, την καταλαβαίνω, και άλλο η κριτική ότι κάνετε διαφορετικά από αυτά τα οποία είπατε ότι θα κάνατε», πρόσθεσε.

Απαντώντας στην κριτική για την διεύρυνση τόνισε ότι με τον ίδιο η ΝΔ έχει κερδίσει πέντε εθνικές εκλογές. « Έχουμε πάρει δύο φορές ποσοστά 40%. Δεν φανταζόταν κανείς ότι θα μπορούσε η Νέα Δημοκρατία να ξαναπάρει αυτά τα ποσοστά. Άρα, κάτι σωστό κάναμε ως προς το αποτέλεσμα», τόνισε.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στο φραστικό επεισόδιο σε βάρος της γραμματέως της ΝΔ, Μαρίας Συρεγγέλα κάνοντας λόγο για «αδιανόητες κουβέντες οι οποίες ειπώθηκαν από τον κ. Πολάκη κατά γυναίκας βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, για τις οποίες ο ίδιος δεν είχε καν το θάρρος να ζητήσει συγγνώμη».

«Κι όμως, σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει κανονικά, σαν να μην έχει συμβεί απολύτως τίποτα, έχοντας στις τάξεις του έναν άνθρωπο ο οποίος είναι απολύτως ταυτισμένος με αυτό το οποίο ονομάζουμε τοξικότητα και χυδαιότητα σε βαθμό πια που ο πολακισμός θα βρει θέση στο νέο λεξικό του κ. Μπαμπινιώτη. Έχουμε όλοι μια ευθύνη», τόνισε.

Για την υπόθεση Novartis υποστήριξε ότι «πάνω σε ένα υπαρκτό σκάνδαλο διαφθοράς γιατρών χτίστηκε μια χυδαία πολιτική συνωμοσία», ενώ τόνισε πως « αν κάποιοι θεωρούν -που το θεωρούν, και δικαιολογημένα κατά την άποψή μου- ότι πρέπει να αξιοποιήσουν διατάξεις της Δικαιοσύνης, του Δικαίου μας, ώστε να ζητήσουν να αφαιρεθούν οι κουκούλες, πολύ καλά θα κάνουν, να το μάθουν αυτό, διότι δεν ξεχνάμε τι πήγε να γίνει το 2018».

«Η Δικαιοσύνη είναι η μόνη η οποία είναι σε θέση να αφαιρέσει τις κουκούλες, δηλαδή να απεντάξει κάποιον από το καθεστώς του προστατευόμενου μάρτυρα. Νομίζω ότι αυτή τη στιγμή, χωρίς να παρεμβαίνω στο έργο της Δικαιοσύνης, υπάρχουν προφανή στοιχεία που να της επιτρέπουν να κάνει κάτι τέτοιο», υποστήριξε, ενώ τόνισε πως ο ίδιος θα σεβαστεί την άποψη της Δικαιοσύνης αλλά θα επιμείνει στη θέση μας, «ότι αυτό το οποίο έγινε από το ΣΥΡΙΖΑ το 2018 ήταν ό,τι αθλιέστερο έχω δει, τουλάχιστον όσο θυμάμαι τον εαυτό μου στην πολιτική».

Σε ερώτηση, ενόψει και της παρουσίας του το προσεχές Σάββατο στην Λευκωσία για την εκδήλωση για την μαύρη επέτειο των 50 χρόνων από την εισβολή της Τουρκίας, για την προαναγγελία επανέναρξης των συνομιλιών για το Κυπριακό, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε «συγκρατημένα αισιόδοξος, ότι θα έχουμε ακόμα μια ευκαιρία οι δύο κοινότητες να καθίσουν στο τραπέζι, να υπάρχει μια επανέναρξη των συνομιλιών στα πλαίσια των αποφάσεων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, με ορισμένους όρους οι οποίοι είναι απαράβατοι: πρέπει να υπάρχει μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια, μια διεθνής προσωπικότητα».

« Αυτές είναι μη διαπραγματεύσιμες έννοιες για το μέλλον της Κύπρου, εφόσον θα μπορούσε να υπάρχει μια συμφωνία», σημείωσε.

Όσον αφορά την στάση της ηγεσίας της Βόρειας Μακεδονίας τόνισε πως «η Συμφωνία των Πρεσπών είχε άλλες αδυναμίες αλλά το ένα άρθρο της Συμφωνία των Πρεσπών που αφορά την ενιαία ονομασία, το erga omnes, το όνομα «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» έναντι όλων, δεν επιδέχεται καμίας αμφισβήτησης ούτε νομικής ερμηνείας. Αυτό είναι το όνομα της χώρας και δεν μπορεί κανείς να την αποκαλεί με άλλο όνομα».

«Η Ελλάδα προφανώς και έχει όπλα. Δεν αναφέρομαι στα όπλα που απορρέουν από την ίδια τη Συμφωνία, αλλά το μεγαλύτερο όπλο το οποίο έχει στην διάθεσή της είναι ότι είναι «τοποτηρητής» της ευρωπαϊκής πορείας των Σκοπίων.

Και είναι δεδομένο ότι δεν μπορεί να υπάρχει καμία προσέγγιση προς την Ευρώπη, ούτε βήμα, εάν δεν λυθεί το ζήτημα αυτό μέσα από ρητή δήλωση της ηγεσίας της γειτονικής χώρας ότι το όνομα της χώρας είναι αυτό, είναι έναντι όλων», πρόσθεσε.

NETWORK