Πολιτική

Πρώτη συνεδρίαση του νέου Υπουργικού Συμβουλίου μετά τον ανασχηματισμό

Πρώτη συνεδρίαση του νέου Υπουργικού Συμβουλίου μετά τον ανασχηματισμό
Επιτάχυνση στην υλοποίηση της «μεταρρυθμιστικής ατζέντας» ζητάει σήμερα στο υπουργικό ο Κ.Μητσοτάκης.

Στην προγραμματισμένη για τις 10 σήμερα το πρωί, πρώτη συνεδρίαση του νέου Υπουργικού Συμβουλίου, είναι στραμμένα όλα τα βλέμματα, καθώς ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα θέσει τις προτεραιότητες της κυβέρνησης στη νέα πραγματικότητα που έχει δημιουργηθεί για το κυβερνών κόμμα μετά την ψυχρολουσία των ευρωεκλογών.

Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να ζητήσει επιτάχυνση στην υλοποίηση της «μεταρρυθμιστικής ατζέντας» για την οποία ψηφίστηκε η ΝΔ στις εθνικές εκλογές του 2023 και να προβάλλει, ως απάντηση στο ηχηρό μήνυμα αποδοκιμασίας που έστειλαν οι πολίτες στις ευρωκάλπες, την κυβερνητική προτεραιότητα στην αντιμετώπιση του προβλήματος της ακρίβειας, στα ζητήματα που αφορούν στον αγροτικό τομέα, στον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας του κράτους και εν γένει στην βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη.

Το μήνυμα του ιδιαίτερου ενδιαφέροντος της κυβέρνησης για τους τομείς στους οποίους επικεντρώνονται οι ανησυχίες της ελληνικής κοινωνίας θα επιχειρήσει ο κ. Μητσοτάκης να το εκπέμψει μέσα και από μία σειρά επισκέψεων που θα ακολουθήσουν στα υπουργεία όπου άλλαξε η πολιτική ηγεσία, αρχής γενομένης από την ερχόμενη εβδομάδα.

Είναι ωστόσο σαφές ότι μετά τις κάλπες, το Μέγαρο Μαξίμου πέρασε κάτω από τον πήχη των προσδοκιών και στον ανασχηματισμό, ο οποίος δεν αποτελεί τίποτα περισσότερο από μια προσπάθεια πολιτικής διαχείρισης του αρνητικού εκλογικού αποτελέσματος.

Και ενώ έγινε εσπευσμένα με στόχο να σηματοδοτήσει, υποτίθεται, μία δυναμική επανεκκίνησης, στην πραγματικότητα ήρθε να επιβεβαιώσει την συνολική δυσκολία που αντιμετωπίζει το Μέγαρο Μαξίμου έναν μόλις χρόνο μετά το θριαμβευτικό 41% των εθνικών εκλογών του 2023, το οποίο έχει πάψει να υφίσταται, σύμφωνα με την παραδοχή και τους ίδιου του πρωθυπουργού.

Δυσκολίες με το... καλημέρα για Μητσοτάκη

Ενδεικτικό άλλωστε των πολλών δυσκολιών της δεύτερης κυβερνητικής θητείας της ΝΔ είναι και το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης, που δηλώνει σε κάθε ευκαιρία ότι δεν είναι οπαδός των συχνών αλλαγών, έχει ήδη αναγκαστεί από τις εξελίξει να διενεργήσει δύο ανασχηματισμούς μέσα σε έναν χρόνο. Και ουδόλως πείθουν οι χθεσινές επιλογές ότι και αυτό το κυβερνητικό σχήμα έχει τις προϋποθέσεις να αποδειχθεί... μακράς πνοής, αλλά και μεγαλύτερης αποτελεσματικότητας από την στιγμή που ακόμη και εκεί που έγιναν αλλαγές προσώπων είναι σαφές ότι ο πρωθυπουργός δεν προτίθεται να αλλάξει τις βασικές πολιτικές.

Κάποιες από τις προτεραιότητες τις οποίες αναδεικνύει μάλιστα τις τελευταίες ημέρες, όπως η αναθεώρηση της επιδοματικής πολιτικής και οι αλλαγές στην λειτουργία του ΑΣΕΠ με στόχο την επιτάχυνση των διαδικασιών υλοποίηση των προσλήψεων, προκαλούν και ανησυχία για τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς στο όνομα υλοποίησης μιας "τολμηρής μεταρρυθμιστικής ατζέντας".

Ο κ. Μητσοτάκης, μετά την συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου θα μεταβεί στην Ελβετία για να λάβει μέρος στην διεθνή διάσκεψη για την Ουκρανία, ενώ την Δευτέρα θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες για την άτυπη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η συμμετοχή του Έλληνα πρωθυπουργού όπως και της πλειονότητα των ηγετών της ΕΕ αποτελεί μήνυμα στήριξης στην Ουκρανία και στην επίτευξη μιας συνολικής, δίκαιης και διαρκούς ειρήνης, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

Παρόντες στο Μπούργκενστοκ της Ελβετίας θα είναι και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα, μία ημέρα πριν την άτυπη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών όπου θα συζητηθεί η επόμενη ημέρα μετά τις ευρωεκλογές και τα πρόσωπα που θα αναλάβουν επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών την επόμενη πενταετία.