Πολιτική

Γαβριήλ Σακελλαρίδης στο Dnews: Η Νέα Αριστερά θα βγάλει ευρωβουλευτή και θα παίξει καταλυτικό ρόλο

Γαβριήλ Σακελλαρίδης στο Dnews: Η Νέα Αριστερά θα βγάλει ευρωβουλευτή και θα παίξει καταλυτικό ρόλο
Καμία συνεννόηση με το ΠΑΣΟΚ, ξέρουμε ποιοι διακινούν τα σενάρια αυτά, τονίζει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής Γαβριήλ Σακελλαρίδης.

Η Νέα Αριστερά όχι μόνο θα εκλέξει ευρωβουλευτή αλλά και θα λάβει ποσοστό που θα την καταστήσει υπολογίσιμη και καταλυτική δύναμη στο πολιτικό σκηνικό της Ελλάδας διαμηνύει ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, με μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη που παραχωρεί στο Dnews.

Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής της Νέας Αριστεράς όχι μόνο αρνείται κατηγορηματικά ότι το κόμμα του έχει έρθει σε συνεννόηση με το ΠΑΣΟΚ για σύμπραξη μετά τις ευρωεκλογές, αλλά και τονίζει ότι γνωρίζουν πολύ καλά την πηγή της σεναριολογίας.

Παράλληλα επισημαίνει ότι "ο διάλογος των προοδευτικών σχηματισμών είναι επιβεβλημένος γιατί πρέπει να αθροίσουμε δυνάμεις, να βρουν το σπίτι τους οι πολίτες που ανησυχούν, να αποκτήσουν ελπίδα οι απογοητευμένοι", αλλά και ότι "ο διάλογος αυτός, θα είναι όμως επίπονος και μακρύς χωρίς να είναι βέβαιη η θετική κατάληξη".

Σε κάθε περίπτωση τονίζει πως "αυτό το «σπίτι» που ανέφερα, πρέπει να στέκει απέναντι στην δεξιά πολυκατοικία. Δεν πρέπει να έχουν κοινή αυλή τα δύο οικοδομήματα".

- Η προεκλογική περίοδος πλησιάζει στο τέλος της. Η κατάληξη θα είναι θετική για τη Νέα Αριστερά; Θα καταφέρει να εκλέξει ευρωβουλευτή;

Ναι, είμαστε και είμαι προσωπικά πολύ αισιόδοξος ότι η Νέα Αριστερά θα εκλέξει ευρωβουλευτή. Και μάλιστα ότι θα λάβει ποσοστό που θα την καταστήσει υπολογίσιμη και καταλυτική δύναμη στο πολιτικό σκηνικό της Ελλάδας.

- Όταν λέτε «καταλυτική» δύναμη, τι εννοείτε;

Η Νέα Αριστερά έχει έναν πολύ σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει την επομένη των ευρωεκλογών, γιατί κατά το Σύνταγμα ο κυβερνητικός κύκλος θα λήξει το πολύ σε τρία χρόνια. Η χώρα μας θα έχει κυβέρνηση, αλλά χρειάζεται και αντιπολίτευση. Και με τα σημερινά δεδομένα, μόνο η Νέα Αριστερά μπορεί να κάνει σοβαρή, προγραμματική, ρεαλιστική αλλά και ριζοσπαστική προοδευτική αντιπολίτευση στην κυβέρνηση Μητσοτάκη…

- Δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ ή το ΠΑΣΟΚ δεν μπορούν να σηκώσουν αυτό το φορτίο;

Πάμε στην ουσία της συζήτησης. Όσον αφορά το πρώτο σκέλος, οι ηγεσίες του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ αυτή τη στιγμή αποτελούν μέρος του προβλήματος. Ακούω σε συζητήσεις ότι «ο Μητσοτάκης κάνει πάρτι με το 41%», μου το έλεγαν και πολίτες ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης, που συνάντησα σε περιοδείες. Πράγματι ο κ. Μητσοτάκης νιώθει παντοδύναμος και εφαρμόζει μια σκληρή αντικοινωνική πολιτική, ακριβώς επειδή δεν υπάρχει πειστικό αντίπαλο δέος.

Βλέπουμε, για παράδειγμα, τον κ. Κασσελάκη να αντιγράφει τις πολιτικές της Δεξιάς, νια υπερασπίζεται το «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια», να υπόσχεται φοροελαφρύνσεις στους πλουσίους και αύξηση των αμυντικών δαπανών. Το κοινωνικό κράτος πώς ακριβώς θα το χρηματοδοτήσουμε; Από την «έκρηξη ανάπτυξης» που υπόσχεται ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ; Αυτά τα έλεγε και ο σημερινός πρωθυπουργός από το 2016.

Από την άλλη, ο κ. Ανδρουλάκης θέλει να πατά σε δύο βάρκες στα μείζονα ζητήματα: Στον γάμο των ομοφύλων ζευγαριών δίσταζε για καιρό να λάβει καθαρή θέση και τελικά ένας στους τρεις βουλευτές του καταψήφισαν το αυτονόητο δικαίωμα στον γάμο. Παράλληλα το ΠΑΣΟΚ στα ιδιωτικά πανεπιστήμια συναινεί στην αναθεώρηση του άρθρου 16, παρά την καταψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου.

Χρειάζονται λύσεις, που θα είναι αντιπαραθετικές στην Δεξιά, όχι μεσοβέζικες και βολικές. Αλλιώς οι πολίτες θα ψηφίσουν το αυθεντικό, όχι την απομίμηση.

- Ακούγεται, πάντως, σαν μικρομεγαλισμός να ισχυρίζεστε ότι ένα μικρό κόμμα της Αριστεράς έχει τη μαγική λύση απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη…

Δεν λέμε ότι έχουμε τη μαγική λύση, δεν είμαστε «μεσσίες». Και τους κάθε είδους «Μεσσίες» τους πλήρωσε ακριβά η κοινωνία καθ’ όλη τη διάρκεια της ελληνικής ιστορίας.

Η Νέα Αριστερά θέλει να παίξει -και θα παίξει τελικά- καταλυτικό ρόλο. Για να το θέσω και αλλιώς, θέλουμε να γίνουμε ο καταλύτης στην χημική ένωση του προοδευτικού χώρου, ώστε η συζήτηση στο εσωτερικό του πρέπει να στρίψει αριστερά.

Και προφανώς σε αυτήν την προσπάθεια χρειάζεται η συνεννόηση ανάμεσα σε υγιείς δυνάμεις που αυτή τη στιγμή παραμένουν εγκλωβισμένες στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, ή στέκονται αμήχανες και επιλέγουν την αποστασιοποίηση από τα σημερινά κομματικά σχήματα.

- Θα ρωτήσω, επειδή κυκλοφορεί τελευταία. Έχετε έρθει σε συνεννόηση με το ΠΑΣΟΚ για σύμπραξη την επομένη των ευρωεκλογών;

Όχι βέβαια! Από τα όσα λέει η Νέα Αριστερά για το ΠΑΣΟΚ, από την στάση μας στη Βουλή και την κοινωνία, μπορεί κανείς να συμπεράνει κάτι τέτοιο; Τέτοια σενάρια μόνον κάποιοι κουτοπόνηροι θα μπορούσαν να διακινούν. Και πιστέψτε με, ξέρουμε καλά την πηγή αυτής της φημολογίας. Είμαστε συνηθισμένοι, άλλωστε σε τέτοιου είδους υπόγειες επιθέσεις.

- Για να κλείσουμε το ζήτημα της κεντροαριστεράς: Θα συζητήσετε με άλλα κόμματα για συνεργασίες μετά την 9η Ιουνίου;

Πρώτον, μας αφορά η διακυβέρνηση της χώρας, ακριβώς γιατί θέλουμε να σταματήσουμε τον συντηρητικό και αντικοινωνικό κατήφορο στον οποίο έχει βάλει την χώρα η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Δεύτερον, ο διάλογος των προοδευτικών σχηματισμών είναι επιβεβλημένος γιατί πρέπει να αθροίσουμε δυνάμεις, να βρουν το σπίτι τους οι πολίτες που ανησυχούν, να αποκτήσουν ελπίδα οι απογοητευμένοι.

Ο διάλογος αυτός, θα είναι όμως επίπονος και μακρύς χωρίς να είναι βέβαιη η θετική κατάληξη. Οι μικροπολιτικές σκοπιμότητες και οι «Σειρήνες» της συναίνεσης με τη Δεξιά δεν θα εξαφανιστούν από τη μία μέρα στην άλλη. Και η Νέα Αριστερά θα δυναμώσει προχωρώντας συντεταγμένα στο συνέδριό της και στην κατάρτιση του κυβερνητικού της προγράμματος.

Πάντως αυτό το «σπίτι» που ανέφερα, πρέπει να στέκει απέναντι στην δεξιά πολυκατοικία. Δεν πρέπει να έχουν κοινή αυλή τα δύο οικοδομήματα.

- Σας ανησυχεί η άνοδος της ακροδεξιάς;

Προφανώς και μας ανησυχεί, γι αυτό και είμαστε η μοναδική πολιτική δύναμη που μιλά για το ζήτημα και θέλουμε να το αντιμετωπίσουμε παντού: στην κοινωνία, στη Βουλή, στην ευρωβουλή. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να κάνουμε πως δεν υπάρχει η ακροδεξιά ή πως δεν αυξάνει στις δυνάμεις της στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

Μας ανησυχεί, όμως, το ίδιο και το γεγονός ότι η Δεξιά ή η Κεντροδεξιά είναι έτοιμες να συνεργαστούν στα ευρωπαϊκά όργανα με μισαλλόδοξες και λαϊκιστικές δυνάμεις, με ακροδεξιούς σχηματισμούς που φόρεσαν κοστούμια, προκειμένου να εξασφαλίσουν πλειοψηφία.

Η Νέα Αριστερά ως μέλος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, θα συμβάλει αφενός στο να δημιουργηθεί προοδευτικό μέτωπο που θα εμποδίσει μια τέτοια συνεργασία. Αφετέρου, θα μιλά πολιτικά και θα προτείνει λύσεις για όλα εκείνα τα βαθιά κοινωνικά θέματα που τρέφουν την αυταπάτη της ακροδεξιάς και προκαλούν μίσος στις κοινωνίες μας.

- Ποιες είναι οι σημαντικότερες προκλήσεις, που θα αντιμετωπίσει η Ευρώπη το επόμενο διάστημα;

Η ακρίβεια και η διεύρυνση των κοινωνικών και οικονομικών ανισοτήτων. Η ανεξέλεγκτη κερδοφορία των μεγάλων ομίλων, που απειλεί τα υπόλοιπα στρώματα. Ο πόλεμος στα σύνορά της, είτε μιλάμε για την Παλαιστίνη είτε για την Ουκρανία. Οι εθνικισμοί που μας χτυπούν ξανά την πόρτα με ευθύνη πρωτίστως των κυβερνήσεων της Δεξιάς -το βλέπουμε και στην Βόρεια Μακεδονία. Οι ολιγοπωλιακές πρακτικές στις νέες τεχνολογίες και την τεχνητή νοημοσύνη.

Για να αντιμετωπίσει αυτές τις προκλήσεις, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να γίνει ξανά ευρωπαϊκή. Να αποκτήσει αυτονομία, να εμβαθύνει το κοινωνικό κράτος, να εργαστεί για την σύγκλιση ανάμεσα στις εθνικές οικονομίες, να γίνει ένωση αλληλεγγύης και προστασίας.

- Ας θέσω μια υποθετική ερώτηση: Εκλέγεστε ευρωβουλευτής και σας δίνεται η δυνατότητα να εισηγηθείτε μόνο μια αλλαγή στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ποια θα ήταν αυτή;

Μόνο μια; Δύσκολη ερώτηση.

Θα επιδίωκα να καταρτιστεί ένας «χάρτης θεμελιωδών δικαιωμάτων εργασίας, διαβίωσης και ψυχαγωγίας». Σε αυτόν θα ήθελα να συμπεριληφθεί η μείωση των ωρών εργασίας με ανώτατο όριο 35 ωρών την εβδομάδα, ευρωπαϊκο κατώτατο μισθό, ανώτατο όριο για το ύψος του ενοικίου, πλαφόν στις τιμές βασικών αγαθών και καθαρή ενέργεια, πρόσβαση σε δημόσια, δωρεάν και ποιοτική υγεία και παιδεία και εξασφάλιση της ελεύθερης πρόσβασης σε αθλητικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες.

Μου ζητήσατε να σας πω μόνο μια αλλαγή. Χώρεσα όσες περισσότερες μπορώ. Άλλωστε, είμαστε ρεαλιστές, τα θέλουμε όλα!