Πολιτική

«Μάχη» κατά της ακρίβειας χωρίς άμεσες παρεμβάσεις για τρόφιμα, ενέργεια, ενοίκια

«Μάχη» κατά της ακρίβειας χωρίς άμεσες παρεμβάσεις για τρόφιμα, ενέργεια, ενοίκια
Στο προσκήνιο της ακρίβειας και το ρεύμα. Όσα είπε ο Κ.Μητσοτάκης.

Η ακρίβεια είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία και η πρώτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση, επαναλαμβάνει σε καθημερινή βάση ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, η «μάχη» ωστόσο ενάντια στις αυξήσεις τιμών εξακολουθεί να δίνεται χωρίς νέες παρεμβάσεις άμεσης απόδοσης σε κάποιο από τα τρία βασικά πεδία επιβάρυνσης της καθημερινότητας των νοικοκυριών: Τρόφιμα, ενέργεια, ενοίκια.

Σε μία στιγμή μάλιστα που η κυβέρνηση υποστήριζε ότι με τις πρωτοβουλίες της το προηγούμενο διάστημα είχε επιτύχει τον εξορθολογισμό των τιμών στην ενέργεια, οι πληροφορίες για επικείμενες πολύ σημαντικές αυξήσεις, έως και 70%, στα πράσινα τιμολόγια του ρεύματος, επαναφέρουν έναν ακόμη «πονοκέφαλο» για κάθε οικογενειακό προϋπολογισμό. Και η απάντηση της κυβέρνησης στην δικαιολογημένη ανησυχία των καταναλωτών και στο ερώτημα εάν η ίδια προτίθεται να παρέμβει είναι ότι θα λειτουργήσει ο ανταγωνισμός και επί της ουσίας ότι θα...φυσήξει περισσότερο!

Τον καθοριστικό ρόλο του ανέμου στις αυξομειώσεις τιμών στην ενέργεια, επισήμανε χθες και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, λέγοντας ότι «είχαμε πάρα πολλούς μήνες με χαμηλές τιμές, υπήρχαν κάποιες ιδιαίτερες συνθήκες για έναν μήνα -παραδείγματος χάρη, μπορεί να μην φύσηξε όσο θα περιμέναμε-, που να δημιουργούν κάποια μικρή απόκλιση με αύξηση στις τιμές του ρεύματος».

Ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε ότι αυτό δεν είναι ένα μόνιμο φαινόμενο και τόνισε πως αν κάποιος πάροχος θέλει να αυξήσει 70% τα τιμολόγια, ο ίδιος «θα ενθάρρυνε πάρα πολύ τους καταναλωτές να επιλέξουν άλλο πάροχο, διότι δεν δικαιολογείται μια τέτοια αύξηση».

Όσον αφορά στον πληθωρισμό των τροφίμων όπου η χώρα μας εξακολουθεί να βρίσκεται στις πρώτες θέσεις στην ΕΕ, η κυβέρνηση επιμένει- παρά την έντονη πολιτική πίεση που δέχεται κατά την προεκλογική περίοδο- ότι μέτρα που έχει αποδειχθεί σε άλλες χώρες ότι μπορούν να έχουν άμεση αποτελεσματικότητα, όπως οι μειώσεις ΦΠΑ σε βασικά αγαθά, απορρίπτονται γιατί «δεν τα αντέχει ο προϋπολογισμός». Και είναι σαφές ότι και σε αυτό το πεδίο τηρεί στάση… αναμονής για αποφάσεις που ενδεχομένως να ληφθούν κάποια στιγμή σε ευρωπαϊκό επίπεδο σχετικά με τις πρακτικές πολυεθνικών εταιρειών οι οποίες τιμολογούν τελείως διαφορετικά τα ίδια προϊόντα σε διαφορετικές αγορές.

Μέχρι να συμβεί κάτι τέτοιο, η προσπάθεια του κ. Μητσοτάκη εστιάζεται στο να εμφανίζεται ο ίδιος σε ρόλο πρωταγωνιστικό σε αυτό το ζήτημα, ενώ η εξήγηση που δίνει σχετικά με τον λόγο που δεν ανέλαβε αυτή την πρωτοβουλία νωρίτερα, αλλά μόνο κατά την προεκλογική περίοδο, είναι ότι ακριβώς επειδή έχουμε ευρωεκλογές, θέλει τώρα να δεσμεύσει την επόμενη Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι αυτό θα είναι πρώτο θέμα προτεραιότητας από την νέα Κομισιόν.
Ο πρωθυπουργός άφησε εξάλλου να εννοηθεί χθες ότι η χώρα μας είναι πιθανό να διεκδικήσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο και το «πολύ ισχυρό» χαρτοφυλάκιο για τον ανταγωνισμό.

Όσον αφορά τα ενοίκια, που αποτελούν το τρίτο πεδίο οικονομικής πίεσης των νοικοκυριών, οι προσδοκίες να υπάρξει στο μέλλον κάποια αύξηση στην προσφορά σπιτιών εναπόκειται επίσης στην εξέλιξη που θα έχουν οι δύο, επίσης προεκλογικές, εξαγγελίες του πρωθυπουργού για νέο πρόγραμμα «Σπίτι μου» και για πρόσθετα περιοριστικά μέτρα στην βραχυχρόνια μίσθωση.

Το νέο πρόγραμμα «Σπίτι μου», ύψους 2 δις ευρώ, συνδέεται με την έκβαση των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ για εξασφάλιση κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης , ενώ και σε ότι αφορά τα περιοριστικά μέτρα στο σύνολο των ημερών βραχυχρόνιας μίσθωσης σε ετήσια βάση, η κυβέρνηση εξακολουθεί να βρίσκεται σε στάδιο που τα εξετάζει χωρίς να είναι ακόμη έτοιμη να προχωρήσει σε ανακοινώσεις, όπως δήλωσε και χθες ο πρωθυπουργός.