Πολιτική

Η διακαναλική συνέντευξη Μητσοτάκη: «Γιατί δεν καταθέτει το πόθεν έσχες του ο Κασσελάκης;»

Η διακαναλική συνέντευξη Μητσοτάκη: «Γιατί δεν καταθέτει το πόθεν έσχες του ο Κασσελάκης;» Φωτογραφία: EUROKINISSI
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στο ψηφιακό κράτος, στα κόμματα στα δεξιά της ΝΔ και στην ακρίβεια.

Θέλουμε ισχυρή εντολή για να μπορέσουμε να επιταχύνουμε τις μεταρρυθμίσεις και για να μην δώσουμε την δυνατότητα στον λαϊκισμό των «λεφτόδεντρων» να ξανασηκώσει κεφάλι στην πατρίδα μας. Η Ελλάδα δεν θα γυρίσει πίσω ούτε στο 2015, ούτε στο 2012, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τα Χανιά όπου παραχώρησε την διακαναλική συνέντευξη Τύπου.

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση έχει την πρόθεση και βρίσκεται σε διαπραγμάτευση με την ΕΕ για αξιοποίηση πόρων με στόχο να υπάρχει ένα νέο πρόγραμμα «Σπίτι μου», πολύ μεγαλύτερου βεληνεκούς, ύψους κοντά στα 2 δις ευρώ, με διευρυμένη περίμετρο των ωφελούμενων ώστε να αφορά και σε ζευγάρια που είναι από 40 έως 50 έτη.

{https://www.facebook.com/kyriakosmitsotakis/videos/1441162669837013/}

Απαντώντας στα εφτά ερωτήματα που κατέθεσε τον ίδιο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Μητσοτάκης αντέτεινε πως ο ίδιος έχει μόνο μία ερώτηση προς τον κ. Κασσελάκη: «Γιατί δεν έχει καταθέσει ακόμη το πόθεν έσχες του»;

Υπογράμμισε ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε στην πολιτική ως πρεσβεύων την λογική των «καθαρών χεριών» και πρόσθεσε πως το τι κάνει στην ιδιωτική του ζωή δεν ενδιαφέρει τους πολίτες, το πώς, όμως, αυτή στην στιγμή, ένας αρχηγός έχει δημιουργήσει την περιουσία του, είναι κάτι που ενδιαφέρει τους πολίτες.

Όπως είπε, αναμένει ότι μέχρι τις ευρωεκλογές, όπως έχει πει ο ίδιος, θα το καταθέσει για να γνωρίζουν οι πολίτες την οικονομική του κατάσταση.

Όσον αφορά την ακρίβεια, ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα και αφού επικαλέστηκε τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό τόνισε ότι είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι είμαστε στην αρχή του τέλους αυτής της περιπέτειας.

Απέρριψε εκ νέου τις προτάσεις για μηδενισμό ή μείωση του ΦΠΑ σε βασικά αγαθά λέγοντας ότι δεν το αντέχει ο προϋπολογισμός και ζήτησε, όποιος το εισηγείται, να μας πει ποιους φόρους θα αυξήσει και ποια επιδόματα θα περικόψει.

Εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι η πρωτοβουλία της επιστολής προς την Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν για το ζήτημα των πολυεθνικών θα έχει αποτελέσματα, ενώ επέκρινε την κεντροαριστερή αντιπολίτευση για μη στήριξη της πρωτοβουλίας απέναντι στις πολυεθνικές, λέγοντας μάλιστα ότι με κάνει να πιστεύω ότι δεν φοράνε όλοι την φανέλα της εθνικής Ελλάδας, αλλά κάποιοι επιλέγουν να κάνουν πολιτική με τι βλέμμα στο εσωτερικό της χώρας.

Ο κ. Μητσοτάκης υπεραμύνθηκε του μεταρρυθμιστικού έργου της κυβέρνησης τον πρώτο χρόνο της θητείας της για την οποία τόνισε ότι είναι απολύτως συνεπής στις προεκλογικές της δεσμεύσεις, αλλά έχει τρία χρόνια μπροστά της για να υλοποιήσει το σύνολο του προεκλογικού της προγράμματος.

Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι είμαστε στο δρόμο για να φτάσουμε τα 950 ευρώ στον κατώτατο μισθό, ενώ ο μέσος μισθός είναι σήμερα στα 1.250 ευρώ και πιστεύω ότι θα ξεπεράσει τελικά τα 1.500 ευρώ.

Όπως είπε, οι μισθοί αυξάνονται γιατί η ανεργία μειώνεται και οι εργαζόμενοι έχουν μεγαλύτερη διαπραγματευτική δύναμη, ενώ ερωτηθείς για ελλείψεις στην αγορά εργασίας μίλησε για διαρθρωτικές παρεμβάσεις μεταξύ των οποίων η δυνατότητα να εργάζονται συνταξιούχοι χωρίς να περικόπτεται η σύνταξή τους

Όπως είπε, όπου είναι απαραίτητο θα γίνονται και ανακλήσεις εργαζομένων από άλλες χώρες με διακρατικές συμφωνίες κυρίως για τον αγροτικό τομέα.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, στόχος είναι να πέσει η ανεργία κάτω από 10% το 2025 και πιστεύω ότι θα το πετύχουμε νωρίτερα, όπως είπε.

Αναφερόμενος στα κόμματα στα δεξιά της ΝΔ τόνισε ότι υπήρχαν και στις εθνικές εκλογές και εκτίμησε πως θα έχουν μία αισθητή παρουσία και στις ευρωεκλογές.

Υποστήριξε ωστόσο ότι οι λόγοι που συντηρούν την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη, σε έναν μεγάλο βαθμό εκλείπουν στην πατρίδα μας, γιατί η χώρα μας έχει καταφέρει να ελέγξει το μεταναστευτικό για το οποίο μάλιστα τόνισε ότι «η Ευρώπη προσαρμόστηκε στις ελληνικές θέσεις».

Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε πάντως ότι πολύς κοινός τόπος με τα κόμματα στα δεξιά της ΝΔ δεν υπάρχει και πρόσθεσε ότι δεν μπορούμε να συνομιλήσουμε με κόμματα που επικαλούνται έναν ψευτοπατριωτισμό και σίγουρα με κόμματα που εργαλειοποιούν την θρησκεία με τρόπο απροκάλυπτο.

Όσον αφορά την τραγωδία των Τεμπών υπογράμμισε ότι οι κατηγορίες για συγκάλυψη είναι πολύ άδικες, γιατί η υπόθεση βρίσκεται στην Δικαιοσύνη και η κυβέρνηση προσέφερε, όπως είπε, όλες τις διευκολύνσεις στην Δικαιοσύνη για να ολοκληρωθεί η δίκη σε χρόνο ρεκόρ.

Τόνισε πως η Δικαιοσύνη είναι αυτή που θα αποφανθεί για τις ποινικές ευθύνες λέγοντας ότι της έχει εμπιστοσύνη και αν κάποιοι δεν της έχουν, να βγουν να το πουν ανοιχτά.

Όπως είπε, η κυβέρνηση είναι ανοιχτή και πρόθυμη να συζητήσει οποιαδήποτε ενδεχόμενη ποινική ευθύνη υπουργών, όμως μέχρι στιγμής έχουμε ακούσει πολλές δηλώσεις ότι θα κατατεθεί αίτημα για προκαταρκτική, αλλά δεν έχουμε δει τίποτα.

Επανέλαβε πως αν κατατεθεί, θα συζητήσουμε αμέσως, αλλά δεν μπορώ να μιλήσω αν δεν δω ένα συγκεκριμένο κατηγορητήριο.

Πρόσθεσε εξάλλου ότι η κυβέρνηση έχει μία ηθική υποχρέωση να διευκολύνει την Δικαιοσύνη και επίσης να εξασφαλίσει ότι μία τέτοια τραγωδία δεν θα γίνει ξανά, επενδύοντας στην ασφάλεια των σιδηροδρόμων.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε επίσης ότι η αναμόρφωση του ΕΣΥ συνιστά πρώτη κυβερνητική προτεραιότητα με ορίζοντα τετραετίας.

Υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι γίνονται προσλήψεις, όχι με τους ρυθμούς που θα θέλαμε και αυτό, όπως είπε, είναι ένα δομικό πρόβλημα που σχετίζεται με τις διαδικασίες του ΑΣΕΠ και πρέπει να το δούμε.

Όπως είπε, σε 18 μήνες θα φανούν τα αποτελέσματα των έργων που γίνονται μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών στην Υγεία και τον ιατροτεχνολογικό εκσυγχρονισμό που θα είναι ο μεγαλύτερος στην ιστορία του ΕΣΥ.

Σε ερώτηση για την στάση της νέας ηγεσίας της Βόρειας Μακεδονίας, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι αναμένει από τον εντολοδόχο πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας να αναγνωρίσει δημόσια, με τρόπο ρητό και κατηγορηματικό, την συμφωνία των Πρεσπών, ότι το όνομα είναι Β. Μακεδονία erga omnes.

Επανέλαβε εξάλλου ότι αμέσως μετά τις εκλογές θα ανοίξει η συζήτηση για την επιστολική ψήφο και στις εθνικές εκλογές για τους εκτός επικρατείας συμπολίτες μας και προανήγγειλε σχετική πρόταση νόμου του επόμενους μήνες.

Όπως είπε πάντως, τα πράγματα είναι πιο σύνθετα όταν μιλάμε για τους εντός Ελλάδας, αλλά «είμαστε ανοιχτοί να διερευνήσουμε και την δυνατότητα επιστολής ψήφου, εφόσον είναι συνταγματικά στέρεο και τεχνικά εφαρμόσιμο», και για τους εντός επικρατείας στις εκλογές του 2027.

Όπως είπε, θα απαιτήσουμε απόλυτη συμμόρφωση στο ζήτημα αυτό και δεν πρόκειται η Ελλάδα να δεχτεί την αμφισβήτηση στην πράξη.

Τόνισε επίσης ότι η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο θα είναι η πρώτη ευκαιρία να βρεθεί στο ίδιο φόρουμ με τον εντολοδόχο πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας και γνωστοποίησε ότι θα θέσει το ζήτημα στην Διάσκεψη Κορυφής θα ενθάρρυνα- πρόσθεσε- την ηγεσία των Σκοπίων να μη θέσει σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή πορεία  της χώρας της.