Πολιτική

Κασσελάκης από Βηθλεέμ: Θα πιέσω την ελληνική κυβέρνηση να ακολουθήσει την Ισπανία

eurokinissi eurokinissi
Χωρίς απρόοπτα κύλησε η πρώτη μέρα της επίσκεψης του Στέφανου Κασσελάκη στα παλαιστινιακά εδάφη, με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να εκφράζει τη θέση του για την ανάγκη άμεσης κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα και τη δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους.

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής μέρας, ο επικεφαλής της Κουμουνδούρου συναντήθηκε με μέλος του παλαιστινιακού υπουργικού συμβουλίου στη Βηθλεέμ και επισκέφθηκε έναν από τους παλιότερους προσφυγικούς στην περιοχή.

Συνάντηση με τον Παλαιστίνιο υπουργό Τουρισμού

Κατά τη συνάντηση που είχε χθες με τον παλαιστίνιο υπουργό Τουρισμού και Αρχαιοτήτων της Παλαιστίνης, Hani Al – Hayek, έκανε λόγο για επίσκεψη που έχει στόχο να στείλει «ένα ξεκάθαρο μήνυμα αλληλεγγύης και συμπαράστασης στον φίλο παλαιστινιακό λαό», χαρακτηρίζοντας «δίκαια» τα αιτήματα του. Παράλληλα, κάλεσε την Ευρώπη να παράσχει αμέριστη συμπαράσταση ώστε να υπάρξει άμεση κατάπαυση του πυρός, καθώς και η αναγκαία ανθρωπιστική βοήθεια.

Επίσης, εξέφρασε τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ για λύση δύο κρατών στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ το 1967, για ένα Παλαιστινιακό κράτος που να αναγνωριστεί το συντομότερο δυνατό και να έχει πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Επιπλέον, σε ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δεσμεύτηκε ότι θα πιέσει την ελληνική κυβέρνηση και την Ε.Ε. να ακολουθήσουν τον δρόμο της Ισπανίας προκειμένου να σταθούν έμπρακτα στο πλευρό των Παλαιστινίων.

Επίσκεψη σε προσφυγικό καταυλισμό

Αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Τουρισμού και Αρχαιοτήτων της Παλαιστίνης, μετέβησαν από κοινού στον προσφυγικό καταυλισμό του Αλ Αϊντα κοντά στη Βηθλεέμ, όπου είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τους κατοίκους του καταυλισμού, να ενημερωθεί για την κατάσταση τους και να ακούσει τις ιστορίες τους.

Ο συγκεκριμένος καταυλισμό, στον οποίο διαμένουν περισσότεροι από 6.000 άνθρωποι, είναι από τους παλαιότερους στην Παλαιστίνη, καθώς δημιουργήθηκε το 1948 μετά τα γεγονότα που ακολούθησαν την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ και τον εκτοπισμό εκατοντάδων χιλιάδων Παλαιστινίων από τις εστίες τους. Από εκεί επανέλαβε τη θέση του ότι η Ευρώπη οφείλει να πιέσει για την άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα ώστε να σταματήσει η σφαγή άμαχου πληθυσμού τώρα.

Σήμερα συναντήσεις με PLO και πατριάρχη Ιεροσολύμων

Σήμερα, ο Στέφανος Κασσελάκης, θα έχει συναντήσεις με εκπροσώπους της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO) στη Ραμάλα, καθώς και τον Πατριάρχη Ἱερουσαλήμ Θεόφιλο. Τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖ συνοδεύουν στο εν εξελίξει ταξίδι του στην Παλαιστίνη, η Γραμματέας του κόμματος, Ράνια Σβίγκου, ο Τομεάρχης Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης, η Τομεάρχισσα Εξωτερικών, Ρένα Δούρου, και ο διπλωματικός του σύμβουλος, Δημήτριος Παπαγεωργίου.