Πολιτική

Ξύλο στη Βουλή: Ο κανονισμός για συνθήκες «ζούγκλας», η «πρωτιά» Φλώρου και γιατί γλιτώνει προς ώρας την έδρα του

Ξύλο στη Βουλή: Ο κανονισμός για συνθήκες «ζούγκλας», η «πρωτιά» Φλώρου και γιατί γλιτώνει προς ώρας την έδρα του
Στο μικροσκόπιο έχουν μπει οι προβλέψεις του κανονισμού της Βουλής, μετά το χθεσινό αδιανόητο περιστατικό με την επίθεση του Κωνσταντίνου Φλώρου στον Βασίλη Γραμμένο, που είχε ως αποτέλεσμα να συλληφθεί ο πρώτος και να τραυματιστεί ο δεύτερος.

Η αμηχανία που επικράτησε με τον Κωνσταντίνο Φλώρο να επιστρέφει στην Ολομέλεια μετά την επίθεση σαν να μην έχει συμβεί τίποτα και τους άντρες της ασφάλειας της Βουλής να παρακολουθούν, έβγαλαν στην επιφάνεια τα κενά που υπάρχουν στον κανονισμό.

Μάλιστα ο Κωνσταντίνος Τασουλας το αναγνώρισε, λέγοντας στην Ολομέλεια πως «το οπλοστάσιο του κανονισμού της Βουλής δεν είχε φαντασία να σκεφτεί ότι μπορεί εκλεγμένος μέλος να γρονθοκοπήσει άλλο μέλος. Θα επεκτείνουμε τη φαντασία μας και σε αυτές τις εκδοχές».

Από τη Βουλή ο πρώην Σπαρτιάτης και νυν ανεξάρτητος βουλευτής, έχει τιμωρηθεί με 15 μέρες αποβολή από την Ολομέλεια και διακοπή μισθοδοσίας του το ίδιο διάστημα, ποινές που ακόμα και ο πρόεδρος της Βουλής χαρακτήρισε ως «χάδι». Όπως μας λένε πηγές του προεδρείου της Βουλής, ήδη νομικοί της Βουλής εξετάζουν αυστηροποίηση του Κανονισμού, κάτι όμως που δεν θα γίνει από τη μια μέρα στην άλλη, λέγοντας πως είναι μια διαδικασία που θα επεξεργαστεί ενδελεχώς, πριν παρθούν οι σχετικές αποφάσεις.

Για πρώτη φορά βουλευτής στο αυτόφωρο μέσω Βουλής

Οι ίδια πηγές, τονίζουν δεν υπάρχει προηγούμενο να κρατηθεί βουλευτής στο Κοινοβούλιο να σταλεί σε μια «κόλλα δικογραφίας» στη ΓΑΔΑ και να μείνει εκεί το βράδυ, περιμένοντας το πρωί να του απαγγελθεί κατηγορία. Βέβαια για να φτάσουμε εκεί, πηγές του φρουραρχείου μας λένε ότι χρειάστηκε όλος ο μηχανισμός της Βουλής να αυτοσχεδιάσει.

Ελλείψει λοιπόν πρόβλεψης, ο πρόεδρος της Βουλής έδωσε αρχικά εντολή στη φρουρά να μην αφήσει τον κ. Φλώρο να απομακρυνθεί από το κτίριο της Βουλής και αφού πείστηκε ότι η επίθεση αποτελεί κακούργημα με βάση το άρθρο 157 του ποινικού κώδικα σε σύσκεψη με τους συνεργάτες του ζήτησε την κράτησή του και την παραπομπή του με τη διαδικασία του αυτοφώρου για κακούργημα.

Οι αλλαγές που γλιτώνουν για την ώρα την έδρα του

Το προεδρείο της Βουλής αναγκάστηκε να ανατρέξει στα «αραχνιασμένα» ράφια του ποινικού κώδικα, για να βρεθεί μια διάταξη που δεν είχε ενεργοποιηθεί ποτέ. Μάλιστα το άρθρο 157 προέβλεπε πριν την τροποποίηση του 2019, πως η επίθεση σε βουλευτή κατά την άσκηση των καθηκόντων του προέβλεπε και στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων. Αυτό σημαίνει σύμφωνα με πηγές του κοινοβουλίου, πως με την παλιά πρόβλεψη ο Κωνσταντίνος Φλώρος θα έχανε και την έδρα του ανεξάρτητα αν θα καταδικαζόταν. Πλέον με τις αλλαγές, ο βουλευτής χάνει την έδρα του για την επίθεση μόνο αν καταδικαστεί αμετάκλητα για κακούργημα.